Znaczenie kwasów tłuszczowych w naszej diecie

Tłuszcz – słowo, na którego dźwięk przechodzą nas dreszcze. Kojarzymy je głównie
z żywnością niezdrową i nadprogramowymi kilogramami. Tak naprawdę tłuszcze pełnią istotną funkcję w naszej codziennej diecie.

Tłuszcze można podzielić na te „złe” i „dobre”. Te pierwsze powinniśmy ograniczyć. Są one odpowiedzialne za wzrost ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Sprzyjają także rozwojowi cukrzyc oraz obniżają płodność.

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans – niewidoczny wróg | wywiad z ekspertem

Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie tłuszczami nienasyconymi rekomendują wszystkie najważniejsze instytucje zajmujące się określaniem aktualnych zaleceń żywieniowych na świecie. Istnieje jednak jeden szczególny rodzaj tłuszczów nienasyconych, których spożycie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia – mowa tu o tłuszczach typu trans. Co warto o nich wiedzieć? Na kilka najważniejszych pytań odpowiada ekspert programu edukacyjnego „Zdrowe tłuszcze”,

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH