Zalecenia polskich specjalistów w walce z cholesterolem

Specjaliści z dziedziny chorób serca wprowadzili zmiany w głównych wytycznych dotyczących sposobów zachowania prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie. Istotną rolę mogą w nich odegrać preparaty z wyciągiem z bergamoty. Ta roślina posiada bowiem naukowo dowiedzione właściwości redukcji stężenia cholesterolu we krwi.

Lekarze zwracają uwagę na konieczność generalnej modyfikacji stylu życia wszystkich pacjentów zmagających się ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu.

Jeszcze bardziej zły cholesterol

Cholesterol nie-HDL – skąd się wziął i dlaczego jest ważny?

Jest „zły” cholesterol LDL i „dobry” cholesterolu HDL. „Zły” to ten, którego wysokie stężenie wiąże się z dużym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. „Dobry” to ten, który to ryzyko obniża. „Jeszcze bardziej zły” cholesterol to nazwa wszystkich frakcji cholesterolu, których wysokie wartości we krwi zwiększają ryzyko miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.

nienasycone kwasy tłuszczowe

Nienasycone kwasy tłuszczowe – czego jeszcze o nich nie wiesz?

Nienasycone kwasy tłuszczowe niosą ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Jednak, póki co jeszcze nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak znaczący wpływ mogą mieć na nasz organizm. Wiodące instytucje zajmujące się zdrowym żywieniem w Polsce i na świecie nieustannie podkreślają, że powinny one dominować w codziennej diecie. To, dlaczego warto zadbać o ich źródła wyjaśnia ekspert kampanii “Poznaj się na tłuszczach”

Etiopatogeneza miażdżycy

Etiopatogeneza miażdżycy

Niezmienne zainteresowanie badaniami nad patogenezą procesu tego cywilizacyjnego schorzenia może w konsekwencji doprowadzi
do rozwiązania tego tak istotnego dla zdrowia całej ludzkości problemu. Choroby układu sercowo-naczyniowego rozwijające się na tle miażdżycy dużych i średnich tętnic są obecnie w krajach europejskich przyczyną zgonu ponad czterech milionów osób rocznie. Niestety, już od ponad 150 lat, tj. od czasu ogłoszenia przez Rudolfa Virchowa, niemieckiego patologa i antropologa, pierwszej hipotezy dotyczącej miażdżycy, wciąż brakuje ostatecznego wyjaśnienia wszystkich aspektów mechanizmu jej powstawania. Jest to bowiem proces długotrwały i wywoływany zarówno podatnością genetyczną, jak i czynnikami środowiskowymi. Niezależnie od tego, większość obecnych badań potwierdza słuszność pierwotnych założeń Virchowa, który kluczową rolę w powstawaniu i rozwoju miażdżycy przypisywał reakcjom związanym ze stanem zapalnym.

Czy mleko szkodzi?

Czy mleko szkodzi?

Zwolenników picia mleka jest mniej więcej tylu, co jego przeciwników. Pierwsi podkreślają ogromne odżywcze zalety tego produktu, drudzy sygnalizują negatywne konsekwencje jego spożywania. Prawda, jak zwykle, leży pośrodku.

Badania dla mężczyzn

Kalendarz badań – Badania dla mężczyzn

Każdy mężczyzna po dwudziestce raz w miesiącu sam powinien zbadać swoje jądra, a co trzy lata badanie to powinien przeprowadzić lekarz.

Powinien sprawdzić, czy wielkość jąder nie zmieniła się, czy nie ma obrzęku, wyczuwalnych zgrubień, guzków itp. Dzięki temu badaniu możliwe jest wykrycie we wczesnym stadium nowotworu jąder.

Po pięćdziesiątce
Co roku mężczyźni po pięćdziesiątce powinni wykonywać tzw. badanie per rectum (przez odbyt), które pozwala lekarzowi określić wielkość gruczołu krokowego i wcześniej rozpocząć ewentualne leczenie łagodnego przerostu stercza.

Nie tylko na trawienie

Błonnik…nie tylko na trawienie

Błonnik, mimo że nie dostarcza energii, ani żadnych składników odżywczych, to ma niezwykle istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Błonnik pokarmowy jest naturalnym składnikiem produktów pochodzenia roślinnego. Występuje on w postaci rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Błonnik nierozpuszczalny (celulozowy) to celuloza, hemiceluloza i ligniny. W przewodzie pokarmowym ulega tylko niewielkim przemianom. Dzięki znacznym właściwościom higroskopijnym wchłania kilkakrotnie więcej wody niż wynosi jego ciężar – pęcznieje w jelitach. Dodatkowo mechanicznie stymuluje ściany jelit, pobudzając je do wykonywania delikatnych ruchów perystaltycznych. Ta frakcja błonnika zawarta jest głównie w pełnym ziarnie zbóż, otrębach, kapuście, figach, malinach i w warzywach strączkowych.

Polacy są dobrze leczeni po zawale serca

Osoby po ostrym zawale serca, będące pod stałą opieką, są w Polsce lepiej leczone zalecanymi lekami niż w wielu innych krajach – wykazały niezależne międzynarodowe badania. Część chorych nie jest jednak w ogóle pod kontrolą lekarza i nie zażywa leków.

Prof. Jarosław Drożdż z kliniki kardiologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi twierdzi, że wszyscy zawałowcy powinni zażywać cztery podstawowe leki: kwas acetylosalicylowy, beta blokery, inhibitory konwertazy oraz statyny.

Polacy pracują nad lekiem generycznym obniżającym cholesterol

Badacze z Instytutu Farmaceutycznego w Warszawie opracowali ulepszony sposób syntezy ezetimibu – związku, który wchodzi w skład leku obniżającego poziom cholesterolu. Wynalazek zwyciężył w listopadzie w Pierwszym Światowym Konkursie Wynalazków Chemicznych w ramach wystawy innowacji IWIS w Warszawie.

Serce w dobrej formie

Serce w dobrej formie

Serce kocha ruch, więc jeśli kochamy nasze serce, zacznijmy żyć zdrowo i aktywnie. Wystarczy półgodzinny umiarkowany wysiłek trzy razy w tygodniu oraz kilka zmian w jadłospisie.

Miłośnicy mięsa

Polska jest jednym z krajów, znajdujących się w światowej czołówce pod względem spożycia mięsa – wynika z opracowania „Who eats what” firmy Euromonitor na temat trendów w konsumpcji żywności na świecie. Zajmujemy bowiem wysokie, 12. miejsce, wyprzedzając Niemcy (60,8 kg), Włochy (49,2 kg) czy Indie, gdzie na jednego obywatela przypada jedynie 3,9 kg mięsa.

Żeń-szeń - korzeń

Żeń-szeń – korzeń, który leczy

Już 2000 lat przed Chrystusem znano właściwości lecznicze żeń-szenia. W chińskiej księdze medycznej z 206 roku n.e. opisano go jako panaceum, czyli wszechstronnie działający „lek na wszystko”. Żeń-szeń to niepozorna bylina, której korzeń przypomina swoim kształtem ludzką postać. Najcenniejsza jej odmiana – żeń-szeń biały – występuje na Półwyspie Koreańskim i w Chinach. W medycynie wykorzystuje się wyciąg z korzenia rośliny. Im jest on starszy, tym więcej zawiera substancji czynnych.

Wpływ kawy na zdrowie

Wpływ kawy na zdrowie

Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Jeśli tylko nie pijesz jej zbyt często, to nie ma w tym nic złego. Jedni nie mogą bez niej żyć, inni twierdzą, że szkodzi sercu. Prawda leży pośrodku. Można połączyć przyjemne z pożytecznym i tak pić kawę, by służyła zdrowiu.

Jak wzmocnić odporność

Jak wzmocnić odporność

Z doc. dr hab. Urszulą Demkow, immunologiem z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego rozmawia Katarzyna Pinkosz.

**Po zimie często czujemy się osłabieni i chcemy poprawić swoją odporność. Ale gdzie znajduje się nasz układ immunologiczny?**

Menomapuza - hormonalna terapia zastępcza

Menopauza – hormonalna terapia zastępcza

Pogłębiający się deficyt hormonów może prowadzić do wielu uciążliwych dla kobiet dolegliwości. Na szczęście współczesna medycyna dysponuje wieloma skutecznymi preparatami, które mogą znacznie poprawić jakość życia kobiet po menopauzie.

Przegląd preparatów na odchudzanie

Przegląd preparatów na odchudzanie

Na półkach aptecznych znajduje się coraz więcej preparatów wspomagających odchudzanie. Jedne pobudzają trawienie, inne działają przeczyszczająco lub moczopędnie. Zanim jednak zdecydujemy się na jakąkolwiek kurację odchudzającą, najpierw zasięgnijmy porady lekarza lub farmaceuty.

———

Składniki, Działanie i Przykładowe preparaty
* **napar z zielonej herbaty** – znajdujące się w wyciągu z zielonej herbaty substancje (m.in. polifenole) mają zdolność spalania kwasów tłuszczowych
• Ambio Karnityna, 60 kapsułek
• Activita Thermo Shape Plus, 90 kapsułek

Pielęgnacja suchej skóry

Pielęgnacja suchej skóry

Obecnie coraz więcej osób zmaga się z problemem suchej skóry. Czynnikami, które mają na to wpływ są m.in.: przebywanie w klimatyzowanych lub ogrzewanych pomieszczeniach i przy świetle jarzeniowym, kontakt z detergentami, niekorzystne warunki atmosferyczne. Sucha skóra jest cienka, matowa, mniej elastyczna, traci miękkość, a w niektórych partiach ciała (dłonie, podudzia) robi wrażenie szorstkiej. Często też pojawia się tendencja do teleangiektazji.

Grzybica skóry i paznokci

Grzybica skóry i paznokci

Szacuje się, że na grzybicę choruje blisko jedna trzecia populacji. Jest to choroba dosyć wstydliwa, ponieważ wiele osób uważa,
że jej przyczyną jest brak higieny. Oczywiście, zachowanie higieny jest bardzo ważne, ale nie zawsze chroni przed grzybicą, ponieważ powoduje ją wiele czynników. Grzybica skóry i paznokci może być powodowana przez grzyby, które bytują na naszej skórze przez cały czas, nie czyniąc nam szkody, jednak w stanach osłabienia mogą wywoływać chorobę. Wystąpieniu grzybicy sprzyja zmęczenie, stres, zaburzenia hormonalne, jednak zarazić się możemy również od innej osoby lub na basenie czy w saunie.

Pielęgnacja skóry diabetyka

Pielęgnacja skóry diabetyka

Sucha, często nawet łuszcząca się i swędząca – taka jest zwykle skóra chorego na cukrzycę. Łatwo ulega uszkodzeniom, nawet najmniejsze ranki goją się wolniej niż u osoby zdrowej. Dlatego trzeba o nią bardzo starannie dbać. Zmiany naczyniowe towarzyszące cukrzycy (angiopatia naczyniowa) dotyczą zarówno dużych, jak i małych naczyń krwionośnych. Ich skutkiem jest niedożywienie skóry. Problemy pojawiają się zarówno w cukrzycy typu 1, jak i 2. Cukrzyca typu 2 rozwija się przez lata i długo pozostaje niewykryta. Często to właśnie zmiany skórne są pierwszymi sygnałami świadczącymi o cukrzycy. Rzadko jednak są z nią kojarzone.

Jak zadbać o oczy?

Jak zadbać o oczy?

Do aptek coraz częściej trafiają pacjenci, skarżący się na problemy z oczami. Codzienna praca przed komputerem, wielogodzinne oglądanie telewizji, niska wilgotność powietrza – mogą stanowić przyczynę podrażnień gałki ocznej.

SOS dla skóry zimą

SOS dla skóry zimą

Wraz z nadejściem zimy skóra, szczególnie twarzy i dłoni, zostaje poddana trudnej próbie. Mróz i wiatr na zewnątrz oraz suche, ciepłe powietrze w pomieszczeniach z centralnym ogrzewaniem lub klimatyzacją sprawiają, że doświadcza ona swoistego szoku temperaturowego.

Zadbam o swoje serce

Zadbam o swoje serce

Codzienne posiłki mieszkańców krajów śródziemnomorskich zawierają również wiele warzyw bogatych w witaminy, wodę, sole mineralne i przeciwutleniacze. Z kolei często spożywane przez nich makarony, pełnoziarniste pieczywo, ryż oraz rośliny strączkowe zawierają duże ilości węglowodanów złożonych oraz niezbędnego błonnika. Ich potrawy często są przyprawiane dużą ilością czosnku i cebuli, znanych ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i obniżających ciśnienie krwi. Lampka czerwonego wina pomaga z kolei obniżyć poziom złego cholesterolu, a podwyższyć dobrego.

To dzięki tym wszystkim produktom mieszkańcy krajów śródziemnomorskich cieszą się niebywałym zdrowiem. Badacze potwierdzili to, i dlatego zalecają stosowanie tej diety w profilaktyce pierwotnej i wtórnej choroby niedokrwiennej serca oraz przy nadciśnieniu tętniczym.

Narodowy Test Zdrowia Polaków

**Polacy nie robią podstawowych badań profilaktycznych – nie mierzą ciśnienia, nie sprawdzają poziomu cholesterolu, ani cukru we krwi. Do lekarza chodzą tylko wtedy, gdy coś im dolega.**

To najważniejsze wnioski z opublikowanego „Raportu na temat zdrowia Polaków”. Raport został opracowany przez naukowców z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na podstawie wyników internetowego „Narodowego Testu Zdrowia Polaków”, w którym wzięło udział ponad 120 tysięcy osób.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH