Czy mleko szkodzi?

Czy mleko szkodzi?

Zwolenników picia mleka jest mniej więcej tylu, co jego przeciwników. Pierwsi podkreślają ogromne odżywcze zalety tego produktu, drudzy sygnalizują negatywne konsekwencje jego spożywania. Prawda, jak zwykle, leży pośrodku.

Antybiotykooporność to problem globalny

Bakterie oporne na działanie antybiotyków mogą przemieszczać się po świecie, przenosząc się np. w żywności czy w ludzkich organizmach. Dlatego potrzebna jest międzynarodowa strategia walki z lekkoopornością – podkreślali uczestnicy konferencji, która odbywała się w Warszawie od 23 do 25 listopada.

W Warszawie spotkali się zaproszeni przez Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) przedstawiciele krajów UE i kandydujących do UE, a także reprezentanci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Lecznicze właściwości aloesu...

Lecznicze właściwości aloesu… Farmaceuta radzi

Prowadzę siedzący tryb życia – spędzam w biurze wiele godzin. Może dlatego często się przeziębiam, mam też zaparcia i niestrawność. Jak mogę wspomóc mój organizm przed zbliżającą się wiosną? Słyszałam, że w takich przypadkach pomocny jest aloes.

Przegląd preparatów na odchudzanie

Przegląd preparatów na odchudzanie

Na półkach aptecznych znajduje się coraz więcej preparatów wspomagających odchudzanie. Jedne pobudzają trawienie, inne działają przeczyszczająco lub moczopędnie. Zanim jednak zdecydujemy się na jakąkolwiek kurację odchudzającą, najpierw zasięgnijmy porady lekarza lub farmaceuty.

———

Składniki, Działanie i Przykładowe preparaty
* **napar z zielonej herbaty** – znajdujące się w wyciągu z zielonej herbaty substancje (m.in. polifenole) mają zdolność spalania kwasów tłuszczowych
• Ambio Karnityna, 60 kapsułek
• Activita Thermo Shape Plus, 90 kapsułek

Interakcje leków roślinnych

Interakcje farmakokinetyczne leków roślinnych z syntetycznymi

Wzajemne oddziaływanie leków syntetycznych z lekami pochodzenia roślinnego może zachodzić na różnych etapach procesów farmakologicznych. Oprócz omawianych w poprzednim numerze interakcji farmakodynamicznych, istnieje ryzyko występowania szeregu interakcji farmakokinetycznych zachodzących na etapie absorpcji, dystrybucji, metabolizmu i eliminacji. Nie przedstawiono dotychczas badań klinicznych wskazujących na możliwość wypierania innych leków przez składniki aktywne roślin leczniczych z połączeń z białkami, co prowadziłoby do wzrostu poziomu stężenia leku w surowicy i nasilenia efektu jego działania. Im wyższy stopień wiązania z białkami i im mniejsza rozpiętość terapeutyczna leku, tym większe staje się znaczenie tego typu interakcji.

Polipragmazja

Polipragmazja

Jaka jest różnica między polipragmazją a politerapią? Polipragmazją nazywamy przyjmowanie przez pacjenta wielu leków, a także preparatów dostępnych bez recepty, które mogą wchodzić w niekorzystne interakcje. Politerapia, czyli wielolekowość, to przyjmowanie wielu leków zgodnie z zaleceniami lekarskimi, wynikającymi z aktualnych standardów postępowania medycznego. Oba zjawiska są powszechne w terapii osób w podeszłym wieku.

Działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka

Działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka

Kwasy omega-3 – zwłaszcza DHA (dokozaheksaenowy) i EPA (eikozapentaenowy) – to są dwa długołańcuchowe kwasy tłuszczowe należące do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Spełniają one w organizmie wiele ważnych ról, a najważniejszą jest to, że tworzą podstawy naszego mózgu, który do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje tłuszczów. Kwasy omega-3, przede wszystkim DHA, stanowią 60 proc. tłuszczów niezbędnych mózgowi.

Wspomaganie koncentracji  i zapamiętywania

Wspomaganie koncentracji i zapamiętywania

Współczesny tryb życia, któremu towarzyszą ciągły pośpiech i stres, powoduje, że coraz więcej osób ma problemy z pamięcią i koncentracją. Na szczęście są środki wspomagające kognitywne procesy mózgu. Każdego dnia mózg człowieka bombardowany jest ogromną ilością informacji. Dzięki pamięci – jednej z najdoskonalszych funkcji poznawczych ludzkiego umysłu – jesteśmy w stanie odbierać, przechowywać i odtwarzać informacje, które dotarły do mózgu.

Jak zadbać o oczy?

Jak zadbać o oczy?

Do aptek coraz częściej trafiają pacjenci, skarżący się na problemy z oczami. Codzienna praca przed komputerem, wielogodzinne oglądanie telewizji, niska wilgotność powietrza – mogą stanowić przyczynę podrażnień gałki ocznej.

SUSHI skrystalizowane

SUSHI skrystalizowane

Jak dobrze opublikować niepublikowalny wynik? Wystarczy dołożyć do niego analizę bioinformatyczną. O PR trzeba dbać, jak uczy codzienność… Grupa francuskich uczonych z Uniwersytetu Paris 6 i CNRS w Roscoff uzyskała kryształ, i dzięki temu poznała w największych szczegółach molekularną strukturę enzymu. Enzym ów występuje u morskiego przedstawiciela bakterii typu Bacteroidetes, a należy do nowej grupy hydrolaz glikozydów zdolnych do trawienia porfyranów – wielocukrów charakterystycznych dla krasnorostów z rodzaju Porphyra. Wysiłek to był niemały, bo nie dość, że enzym reprezentował nową strukturalnie klasę, to udało się go skrystalizować wraz z cząsteczką substratu. Dla biochemii molekularnej taka analiza jest bezcenna. Ale dla świata?

Potyczki z reumatyzmem

Potyczki z reumatyzmem

Bóle reumatyczne są odczuwane bardzo subiektywnie. O ich intensywności decyduje tzw. podłoże psychosomatyczne, na które składają się: samopoczucie psychiczne, sprawność organizmu oraz osobnicza odporność na doświadczenie bólu.

Zrób badania laboratoryjne

Zrób badania laboratoryjne

Większość Polaków nie zdaje sobie sprawy, jak ważne są badania laboratoryjne, jak często należy je wykonywać i w jaki sposób trzeba się do nich przygotować. Warto wiedzieć, że dzięki diagnostyce laboratoryjnej można wykryć chorobę jeszcze przed pojawieniem się objawów klinicznych.

Na wynik końcowy badań ogromny wpływ ma faza przedanalityczna (dieta, stres, aktywność fizyczna pacjenta, a także sposób pobrania i transportu materiału). Dlatego ważne jest, byśmy rozmawiali o tym, jak przygotować się do badania laboratoryjnego i jak często powinniśmy prosić lekarza rodzinnego o wydanie skierowania na nie.

Jak wzmacniać odporność?

Jak wzmacniać odporność?

Jesień i zima to pory roku, w których infekcje występują najczęściej. Sprzyjają temu m.in. częste zmiany temperatury i wilgotności powietrza, a także dieta uboga w warzywa i owoce. Aby przygotować organizm do walki z zarazkami, należy go odpowiednio wzmacniać.

Niedobór alfa-1-antytrypsyny w patologii człowieka

Niedobór alfa-1-antytrypsyny w patologii człowieka

Zaburzenie polegające na niedoborze alfa-1 antytrypsyny (alpha-1-antitrypsin deficiency, AATD) pojawia się w kilku jednostkach klinicznych. Jest ono albo istotną przyczyną choroby, albo nasila chorobę powstałą na innym tle.

Niedobór alfa-1-antytrypsyny to zaburzenie enzymatyczne, które zdarza się dość często. Bywa ono wyraźnym pierwszym powodem niektórych chorób albo nasila pewne stany chorobowe, wywołane przez inne czynniki chorobotwórcze.

Nierzadko niedobór tego enzymu nie jest brany pod uwagę w rozważaniach nad patogenezą konkretnego przypadku (zapomnienie?, przeoczenie?).

Znajomość istnienia niedoboru alfa-1-antytrypsyny i wyrównanie go przyczynia się do poprawy stanu chorego.

Układ odpornościowy

Przewlekłe obniżenie odporności nie powoduje żadnych typowych objawów, i dlatego przez długi czas może pozostać niezauważalne. Należy zatem w porę pomyśleć o zmianie niewłaściwego trybu życia i sposobu odżywiania, aby ustrzec się przed infekcjami.

Fosfolipidy a leczenie wątroby

Fosfolipidy a leczenie wątroby

W leczeniu chorób wątroby wykorzystuje się m.in. pochodzące z nasion soi fosfolipidy. Efektem działania tych związków jest przywrócenie odpowiedniej aktywności enzymów błonowych i uzupełnienie istniejących ubytków powstałych wskutek procesu chorobowego. Zwiększenie w żółci poziomu fosfolipidów powoduje wzrost rozpuszczalności cholesterolu. Fosfolipidy biorą też udział w trawieniu tłuszczów i ułatwiają wchłanianie witamin w nich rozpuszczonych.
Fosfolipidy wykorzystuje się w leczeniu pomocniczym przewlekłych chorób wątroby, stanów uszkodzeń tego narządu spowodowanych alkoholem, niektórymi lekami lub substancjami toksycznymi oraz w terapii zaburzeń czynnościowych dróg żółciowych.

Alantoina

Alantoina

Tę bezpieczną substancję stosuje się zarówno w produkcji leków, jak i kosmetyków. Jej dobroczynne działanie zostało dowiedzione naukowo. Przyspiesza ona gojenie się ran, ma także działanie ochronne oraz łagodzące.

Alantoina jest substancją organiczną dość szeroko rozpowszechnioną w przyrodzie. Produkowana jest m.in. w korzeniach roślin motylkowych, takich jak fasola czy soja, a także przez żywokost lekarski, kasztanowiec i miodunkę plamistą. Rośliny te wytwarzają alantoinę podczas procesów metabolicznych zachodzących przy udziale bakterii brodawkowych.

Sztuka jedzenia czosnku

Aby najlepiej wykorzystać zdrowotne walory czosnku, należy go zgnieść i odstawić na 10 minut przed zjedzeniem lub ugotowaniem – informuje “New Scientist.”

Badania przeprowadził Claudio Galmarini z Argentyny. Wykazał, że zgniatanie otwiera błony komórkowe i uwalnia enzym allinazę, pod którego wpływem powstają związki przeciwdziałające zakrzepom, z których najbardziej aktywnymi są allicyna i tiosulfinat. W nienaruszonych ząbkach czosnku allinaza pozostaje uwięziona.

Kartofle na zawał

Naukowcy z UMK w Toruniu, pracujący pod kierunkiem prof. Michała Komoszyńskiego, odkryli, że apiraza, enzym zawarty m.in. w ziemniakach, skutecznie przeciwdziała zawałom serca i udarom mózgu, informuje “Gazeta Pomorska”.

Badacze z Zakładu Biochemii, Instytutu Biologii Ogólnej i Molekularnej UMK, poszukują teraz metody, która umożliwiłaby wykorzystanie apirazy jako leku oraz pracują nad nieinwazyjną i szybką oceną stanu zagrożonych naczyń krwionośnych.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH