Dieta a skuteczność farmakoterapii

Dieta a skuteczność farmakoterapii

Warto pamiętać o tym, że to, co jemy i pijemy, może zmniejszać, zwiększać lub całkowicie znosić efekt terapeutyczny stosowanych leków. Problem interakcji (czyli fizycznego, chemicznego lub biologicznego wzajemnego oddziaływania) leków z żywnością wynika ze złożonej struktury diety. Jest ona przecież mieszaniną całej gamy związków chemicznych: węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin i minerałów. Ponadto w produktach spożywczych znajdują się substancje konserwujące, pozostałości zanieczyszczeń w postaci azotanów, azotynów, pestycydów, węglowodorów aromatycznych, a także naturalnie występujące związki farmakologicznie czynne o własnym działaniu terapeutycznym.

Potyczki z reumatyzmem

Potyczki z reumatyzmem

Bóle reumatyczne są odczuwane bardzo subiektywnie. O ich intensywności decyduje tzw. podłoże psychosomatyczne, na które składają się: samopoczucie psychiczne, sprawność organizmu oraz osobnicza odporność na doświadczenie bólu.

Leczenie RZS

Reumatoidalne zapalenie stawów jest jedną z najczęstszych chorób reumatologicznych. Występuje ono u około 1 proc. populacji. Nieleczone może doprowadzić do inwalidztwa, a nawet do przedwczesnej śmierci. Szacuje się, że chorzy z RZS żyją średnio o siedem lat krócej niż ogólna populacja.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH