Dieta a skuteczność farmakoterapii

Dieta a skuteczność farmakoterapii

Warto pamiętać o tym, że to, co jemy i pijemy, może zmniejszać, zwiększać lub całkowicie znosić efekt terapeutyczny stosowanych leków. Problem interakcji (czyli fizycznego, chemicznego lub biologicznego wzajemnego oddziaływania) leków z żywnością wynika ze złożonej struktury diety. Jest ona przecież mieszaniną całej gamy związków chemicznych: węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin i minerałów. Ponadto w produktach spożywczych znajdują się substancje konserwujące, pozostałości zanieczyszczeń w postaci azotanów, azotynów, pestycydów, węglowodorów aromatycznych, a także naturalnie występujące związki farmakologicznie czynne o własnym działaniu terapeutycznym.

Cytochrom CYP3A4

Cytochrom CYP3A4

W poprzednich numerach „Managera Apteki” zostało omówione znaczenie izoform CYP2D6, CYP1A2 i CYP2C9 w metabolizmie leków. Na zakończenie przedstawimy cytochrom CYP3A4, który odpowiada za metabolizm prawie połowy leków dostępnych na rynku.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH