Przyczyny i leczenie trądziku

Przyczyny i leczenie trądziku

Z dr n. med. Ewą Chlebus, dermatologiem z kliniki Nova Derm, rozmawia Marzena Brzozowska‑Herod.

**Trądzik zwyczajny, pospolity, młodzieńczy. Czy to różne nazwy tej samej choroby dermatologicznej?**

Tak, to różne określenia choroby skóry, jaką jest trądzik zwykły. Często nazywano to schorzenie trądzikiem młodzieńczym, bo dotyczył 80 proc. populacji między 12. a 25. rokiem życia.

Makijaż z apteki

Makijaż z apteki

Preparaty apteczne skierowane są w szczególności do skór bardzo wrażliwych, często alergicznych, i dlatego charakteryzują się świetną tolerancją oraz bezpieczeństwem stosowania. Każdy produkt do makijażu jest testowany pod kontrolą dermatologiczną, przez osoby z alergią na tradycyjne – tzw. kolorowe – kosmetyki. Lakiery do paznokci testuje się na paznokciach kruchych i łamliwych, pomadki – na ustach wrażliwych, mascary sprawdzają osoby noszące szkła kontaktowe. Wszystkie potencjalnie alergenne substancje są systematycznie eliminowane z produktu.

Coraz więcej innowacji

Coraz więcej innowacji

Tradycyjne preparaty przeciwtrądzikowe zawierają zwykle siarkę, wyciągi z roślin, sole miedzi i cynku, alfa-hydroksykwasy (kwas glikolowy i mlekowy). Znane preparaty stosowane do leczenia trądziku i kosmetyki do pielęgnacji skóry trądzikowej usuwają przyczyny trądziku tylko na jakiś czas. Po ich odstawieniu problem zwykle powraca. Skutkiem stosowania takich preparatów są, oprócz łagodzenia objawów choroby, wyjałowienie skóry i jej nadmierne wysuszenie. Kosmetyki opracowane w dziale R&D Adamedu rozwiązują problemy występujące przy stosowaniu tradycyjnych kosmetyków przeciwtrądzikowych – pozwalają przywrócić i utrzymać równowagę skóry.

Witaminowa uczta dla skóry

Witaminowa uczta dla skóry

Rola witamin w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, w tym skóry, jest znana od dawna. Jednak dopiero w latach 90. ubiegłego wieku zaczęto je wykorzystywać w kosmetologii na szerszą skalę.

Jak odmłodzić skórę?

Jak odmłodzić skórę?

Kremy z fitohormonami sojowymi mogą stosować kobiety od 40. roku życia. Uważa się, że przeciwdziałają hormonalnemu starzeniu się skóry. Wykazują właściwości odmładzające, przeciwzapalne, nawadniające oraz antyoksydacyjne. Stymulują syntezę białek strukturalnych, kolagenu i elastyny oraz mukopolisacharydów (kwasu hialuronowego).

Alantoina

Alantoina

Tę bezpieczną substancję stosuje się zarówno w produkcji leków, jak i kosmetyków. Jej dobroczynne działanie zostało dowiedzione naukowo. Przyspiesza ona gojenie się ran, ma także działanie ochronne oraz łagodzące.

Alantoina jest substancją organiczną dość szeroko rozpowszechnioną w przyrodzie. Produkowana jest m.in. w korzeniach roślin motylkowych, takich jak fasola czy soja, a także przez żywokost lekarski, kasztanowiec i miodunkę plamistą. Rośliny te wytwarzają alantoinę podczas procesów metabolicznych zachodzących przy udziale bakterii brodawkowych.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH