Szanowni Państwo,
Ze względu na epidemię, ulegnie zmianie termin XVII Gali Nagrody Zaufania „Złoty OTIS”, planowanej pierwotnie na 16 kwietnia 2020.
O nowym terminie i miejscu dorocznej ceremonii, poinformujemy najszybciej jak będzie to możliwe.
Za niedogodności przepraszam, za zrozumienie dziękuję
Paweł Kruś, przewodniczący Kapituły Nagrody

Jakość Roku 2011!

Polfa Tarchomin S.A. uzyskała tytuł JAKOŚĆ ROKU 2011

Kapituła Programu „JAKOŚĆ ROKU” w dniu 24 stycznia 2012 roku, przyznała tytuł JAKOŚĆ ROKU 2011 dla Tarchomińskich Zakładów Farmaceutycznych „Polfa” Spółka Akcyjna.

Eksperci Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. docenili wysokie standardy
działalności Polfy Tarchomin S.A. a szczególnie:

**skuteczną realizację przyjętej polityki jakości;
pozytywny odbiór działalności firmy przez klientów, pracowników oraz otoczenie społeczne;
klarowność stosowanych procedur zapewniających firmie sprawne funkcjonowanie;

Przyczyny i leczenie trądziku

Przyczyny i leczenie trądziku

Z dr n. med. Ewą Chlebus, dermatologiem z kliniki Nova Derm, rozmawia Marzena Brzozowska‑Herod.

**Trądzik zwyczajny, pospolity, młodzieńczy. Czy to różne nazwy tej samej choroby dermatologicznej?**

Tak, to różne określenia choroby skóry, jaką jest trądzik zwykły. Często nazywano to schorzenie trądzikiem młodzieńczym, bo dotyczył 80 proc. populacji między 12. a 25. rokiem życia.

Probiotyki - przyjazne bakterie

Probiotyki – przyjazne bakterie

Nieprawidłowy stan flory bakteryjnej może sprzyjać wielu chorobom, nie tylko przewodu pokarmowego, ale też nawracającym infekcjom czy nawet atopowemu zapaleniu skóry.

Probiotyki (z grec. pro bios – dla życia) to preparaty zawierające wystarczającą ilość żywych, ściśle zdefiniowanych mikroorganizmów, które poprzez implantację lub kolonizację wpływają korzystnie na mikroflorę określonego obszaru organizmu. Do tej grupy zaliczamy bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, oraz drożdże, np. Saccharomyces boulardii.
Dany szczep bakterii możemy uznać za probiotyczny jeśli spełnia następujące kryteria: jest izolowany z organizmu człowieka, jest oporny na działanie kwasów żółciowych i soków trawiennych oraz na niskie pH żołądka, ma zdolność do kolonizacji jelita, wykazuje antagonistyczne działanie wobec różnych drobnoustrojów patogennych przewodu pokarmowego i wywiera pozytywny wpływ na metabolizm gospodarza.

Probiotyki a biegunka poantybiotykowa

Probiotyki a biegunka poantybiotykowa

Warto pamiętać, by pacjentom stosującym antybiotyki, proponować osłonę w postaci odpowiednich probiotyków.

Probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które podawane w kontrolowanych ilościach, poprawiają równowagę mikrobiologiczną, przede wszystkim w przewodzie pokarmowym człowieka. Preparaty te mogą zawierać izolowany szczep bakterii (np. Lactobacillus, Bifidobacterium lub Saccharomyces) lub mieszankę wielu szczepów.

niebezpieczenstwa wspolczesnej antybiotykoterapii

Niebezpieczeństwa współczesnej antybiotykoterapii

Antybiotyki mogą wchodzić w niebezpieczne interakcje z innymi lekami. Dlatego warto uczulać na to pacjentów przychodzących do apteki.

Wynalezienie i zastosowanie antybiotyków w terapii chorób wywoływanych przez drobnoustroje bez wątpienia było jednym z największych osiągnięć medycznych XX wieku. Aby jednak terapia okazała się skuteczna i bezpieczna, konieczne jest rozważenie możliwości wystąpienia działań niepożądanych oraz analiza prawdopodobnych interakcji lekowych. Bo cały czas trzeba pamiętać, że antybiotyki i chemioterapeutyki to substancje o potencjalnie toksycznym działaniu.

koniec antybiotykow

Koniec antybiotyków?

Stosowanie antybiotyków przy infekcjach wirusowych doprowadziło do tego, że coraz więcej bakterii jest lekoopornych. Co więcej, bakterie uodparniają się szybciej, niż powstają nowe leki.

Wynalazca antybiotyków – Aleksander Fleming – wygłaszając w 1945 roku w Sztokholmie wykład z okazji przyznania jemu i jego współpracownikom Nagrody Nobla, podzielił się ze słuchaczami proroczą wizją. Wspomniał o tym, że nieświadomi ludzie, niefrasobliwie wystawiając bakterie na zbyt małe dawki antybiotyków, mogą łatwo uczynić je opornymi.

High-tech  w fitofarmaceutykach

High-tech w fitofarmaceutykach

Po kilku tysiącach lat korzystania z roślin w lecznictwie, dopiero pod koniec XX wieku podjęto próby naukowego wyodrębnienia i opisania zawartych w nich substancji. Phytoneering, stworzony przez prof. Michaela Poppa, jest nowym działem farmacji.

Substancje wzmacniające odporność

Substancje wzmacniające odporność

Zmiana trybu życia, zanieczyszczenie powietrza, stres, nieracjonalna antybiotykoterapia spowodowały, że wiele mechanizmów obronnych organizmu zostało osłabionych. Dlatego należy zadbać o profilaktykę. Najprostszymi elementami odporności są naturalne bariery fizyczne, które zapobiegają wnikaniu obcych patogenów do wnętrza organizmu (np. skóra).

Problemy z zatokami

Problemy z zatokami

Zatoki poprzez ujścia łączą się z jamą nosową, i podobnie jak ona, wyścielone są błoną śluzową. Kiedy transport śluzu zostaje zaburzony, dochodzi do stanu zapalnego. Zapalenie zatok to bolesne i uciążliwe schorzenie. Może być spowodowane infekcją wirusową, bakteryjną lub grzybiczą. Atakującymi wirusami są najczęściej: rhinowirusy, wirusy grypy i paragrypy. Natomiast ostre bakteryjne zapalenia zatok są wynikiem inwazji bakterii z gatunków: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus infuenzae, Moraxella catarrhalis, Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus. W przewlekłych stanach zapalnych obserwuje się, poza wymienionymi gatunkami, również obecność bakterii beztlenowych (Bacteroides, Fusobacterium, Peptostreptococcus).

Ryby w diecie maluchów mogą zmniejszać ryzyko astmy

Dzieci, które jedzą ryby przed 9. miesiącem życia, rzadziej mają świsty oddechowe w wieku przedszkolnym, a w związku z tym są mniej narażone na astmę alergiczną w przyszłości – wynika ze szwedzkich badań.
Z kolei zażywanie paracetamolu przez kobietę w ciąży oraz stosowanie antybiotyków w pierwszym miesiącu życia dziecka zwiększają to ryzyko.

Dwie prace na ten temat autorstwa naukowców z Uniwersytetu w Goeteborgu (Szwecja) publikuje pismo „Acta Paediatrica”.

Antybiotykooporność to problem globalny

Bakterie oporne na działanie antybiotyków mogą przemieszczać się po świecie, przenosząc się np. w żywności czy w ludzkich organizmach. Dlatego potrzebna jest międzynarodowa strategia walki z lekkoopornością – podkreślali uczestnicy konferencji, która odbywała się w Warszawie od 23 do 25 listopada.

W Warszawie spotkali się zaproszeni przez Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) przedstawiciele krajów UE i kandydujących do UE, a także reprezentanci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Probiotyki – sprzymierzeńcy kobiet

Probiotyki – sprzymierzeńcy kobiet

Czy bakterie mogą nam pomóc w walce z chorobotwórczymi organizmami atakującymi układ moczowo-płciowy? Tak! Zastosowanie robiotyków ginekologicznych pomoże nam pozbyć się nieproszonych gości i ułatwi powrót do zdrowia.

bol zatok

Ból zatok

Zatkany nos, gęsty katar, uciskający ból głowy, okolic skroni, nasilający się przy pochylaniu, gorączka – to najczęstsze objawy zapalenia zatok. Nie lekceważmy ich, ponieważ zaniedbanie leczenia stanów zapalnych zatok może prowadzić do powikłań, wymagających interwencji chirurga.

Niebezpieczna angina

Niebezpieczna angina

Zapalenie gardła to jedna z najczęstszych przyczyn wizyty u lekarza rodzinnego. Bakteryjne zapalenie gardła i migdałków występuje u około 15 proc. dzieci i 10 proc. dorosłych. Angina, czyli ostre zapalenie gardła i migdałków jest stanem zapalnym, któremu towarzyszy zajęcie tkanki limfatycznej gardła. Za 90 proc. przypadków bakteryjnego zapalenia gardła i migdałków odpowiada Streptococcus pyogenes (paciorkowiec beta-hemolizujący z grupy A – PBHA). U dzieci zakażenia te występują głównie pomiędzy 5. a 15. rokiem życia.

Produkty mleczne wspomagają organizm

Mleko i przetwory mleczne są najlepszym źródłem rozmaitych składników mineralnych, zwłaszcza wapnia. Dostarczają lekkostrawne białka, dobrze przyswajalne tłuszcze, węglowodany, witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B. Dietetycy zalecają picie dwóch szklanek mleka albo dwóch szklanek kefiru czy jogurtu oraz spożywanie 1-2 plasterków żółtego sera w celu pokrycia dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń.

Muskowiscydoza

Muskowiscydoza – objawy i leczenie

Mukowiscydoza to choroba polegająca na nadmiernej produkcji i zaleganiu gęstego, lepkiego śluzu, szczególnie w obrębie układu oddechowego oraz przewodu pokarmowego. Stąd jej najczęstszymi objawami są zapalenia płuc i oskrzeli oraz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Kamica nerkowa

Kamica nerkowa

Kamica nerkowa to stan, w którym substancje chemiczne stanowiące fizjologiczny lub patologiczny składnik moczu, wytrącają się w drogach moczowych pod postacią złogów (konkrementów). Problem ten dotyczy najczęściej osób w wieku 30-50 lat, ale może pojawić się w każdym wieku. Ocenia się, że na to schorzenie cierpi 10-12 proc. mężczyzn i 5 proc. kobiet. Częstość występowania kamicy nerkowej, porównywalna z częstością występowania nadciśnienia tętniczego i cukrzycy, pozwala zaliczyć ją do chorób cywilizacyjnych. Rozpowszechnienie tej choroby ocenia się na 5 proc. populacji. Zauważalny jest znaczny wzrost (o około 60-70 proc.) zachorowań na kamicę nerkową w ciągu ostatnich 35 lat, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych.

Niebezpieczne ukąszenia owadów

Niebezpieczne ukąszenia owadów

Wakacje to czas wzmożonej aktywności owadów kąsających i kleszczy. Informujmy pacjentów, jakie są sposoby zapobiegania ukąszeniom, łagodzenia ich objawów, a także jakie mogą być ich konsekwencje. W Polsce gatunkiem, który pasożytuje na człowieku, jest kleszcz pospolity. Kleszcze są aktywne w poszukiwaniu żywicieli w okresie od wiosny do jesieni, skupiają się zwykle wzdłuż ścieżek leśnych, gdzie najłatwiej mogą spotkać „ofiarę”. Nie mają oczu, więc wyczuwają jej obecność za pomocą doskonale rozwiniętego zmysłu węchu. Kiedy już znajdą się na żywicielu, szukają dogodnego miejsca do przyczepienia się, najczęściej tam, gdzie skóra jest cienka. Człowiek nie czuje, kiedy kleszcz wbija się w skórę, ponieważ wytwarza on substancję znieczulającą.

Biegunka podróżnych i inne przypadłości

Biegunka podróżnych i inne przypadłości

Częstym problemem osób wyjeżdżających do krajów o niższym standardzie sanitarnym jest biegunka podróżnych. Jest to zespół objawów spowodowanych zakażeniem przewodu pokarmowego. Występuje nawet u 20-50 proc. turystów podróżujących do krajów Afryki, Ameryki Łacińskiej, Azji Południowej i Bliskiego Wschodu. W przeciwieństwie do zwykłych biegunek pochodzenia wirusowego, z którymi mamy do czynienia na co dzień, biegunka podróżnych (diarrhoea viatorum) najczęściej występuje przy zakażeniu bakteryjnym (prawie 80 proc.). Prawie jedna trzecia z nich wywołana jest przez enterotoksyczne szczepy Escherichia coli (ETEC). Rzadziej biegunkę powodują inne bakterie (np. Campylobacter, Salmonella), wirusy i pierwotniaki.

Grzybica skóry i paznokci

Grzybica skóry i paznokci

Szacuje się, że na grzybicę choruje blisko jedna trzecia populacji. Jest to choroba dosyć wstydliwa, ponieważ wiele osób uważa,
że jej przyczyną jest brak higieny. Oczywiście, zachowanie higieny jest bardzo ważne, ale nie zawsze chroni przed grzybicą, ponieważ powoduje ją wiele czynników. Grzybica skóry i paznokci może być powodowana przez grzyby, które bytują na naszej skórze przez cały czas, nie czyniąc nam szkody, jednak w stanach osłabienia mogą wywoływać chorobę. Wystąpieniu grzybicy sprzyja zmęczenie, stres, zaburzenia hormonalne, jednak zarazić się możemy również od innej osoby lub na basenie czy w saunie.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH