bol zatok

Ból zatok

Zatkany nos, gęsty katar, uciskający ból głowy, okolic skroni, nasilający się przy pochylaniu, gorączka – to najczęstsze objawy zapalenia zatok. Nie lekceważmy ich, ponieważ zaniedbanie leczenia stanów zapalnych zatok może prowadzić do powikłań, wymagających interwencji chirurga.

Krzem – pierwiastek życia (Inwex)

NOMINACJA „ZŁOTY OTIS 2012”, KATEGORIA EKOHIT

Suplement diety Silor+B jest połączeniem organicznego krzemu i boru, pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania każdego żywego organizmu. Skuteczność preparatu jest zasługą zastosowanej w nim formuły rozdrobnionych cząstek. Charakteryzują się one dużą przenikalnością przez błony komórkowe, znakomitą wchłanialnością i przyswajalnością przez organizm.

Jak wzmocnić odporność

Jak wzmocnić odporność

Z doc. dr hab. Urszulą Demkow, immunologiem z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego rozmawia Katarzyna Pinkosz.

**Po zimie często czujemy się osłabieni i chcemy poprawić swoją odporność. Ale gdzie znajduje się nasz układ immunologiczny?**

Nowa żywność (część 3)

Nowa żywność (część 3)

W poprzednim artykule przybliżyliśmy schemat procedury uproszczonej, zasad znakowania, a także wycofywania z obrotu nowej żywności. W niniejszej części przedstawiamy przykłady produktów o statusie nowej żywności. Najbardziej znanym przykładem produktu o statusie nowej żywności na polskim rynku jest sok z owoców Morinda citrifolia, czyli sok z owoców noni. Najczęściej jest on wprowadzany do obrotu jako suplement diety.

Nowa żywność (część 2)

Nowa żywność (część 2)

W poprzedniej części przedstawiliśmy definicję nowej żywności oraz pełną procedurę autoryzacji wprowadzenia jej do obrotu. W niniejszym artykule przybliżamy schemat procedury uproszczonej, zasady znakowania, a także wycofywania z obrotu nowej żywności.

Grzybica skóry i paznokci

Grzybica skóry i paznokci

Szacuje się, że na grzybicę choruje blisko jedna trzecia populacji. Jest to choroba dosyć wstydliwa, ponieważ wiele osób uważa,
że jej przyczyną jest brak higieny. Oczywiście, zachowanie higieny jest bardzo ważne, ale nie zawsze chroni przed grzybicą, ponieważ powoduje ją wiele czynników. Grzybica skóry i paznokci może być powodowana przez grzyby, które bytują na naszej skórze przez cały czas, nie czyniąc nam szkody, jednak w stanach osłabienia mogą wywoływać chorobę. Wystąpieniu grzybicy sprzyja zmęczenie, stres, zaburzenia hormonalne, jednak zarazić się możemy również od innej osoby lub na basenie czy w saunie.

Wyprysk kontaktowy (kontaktowe zapalenie skóry)

Wyprysk kontaktowy (kontaktowe zapalenie skóry)

Na wyprysk kontaktowy najbardziej narażone są osoby cierpiące na choroby alergiczne, gdyż ich skóra jest bardziej wrażliwa. Jednak podrażnienia skóry bardzo często występują także u ludzi zdrowych, zarówno dorosłych, jak i dzieci. Środowisko, w którym żyje człowiek, coraz trudniej nazwać naturalnym. Ekolodzy chętnie nazywają je chemicznym, i trudno nie przyznać im racji. Pomimo wzrastającej ekologicznej świadomości społeczeństw oraz stosownych uregulowań prawnych, rośnie skażenie środowiska naturalnego: ziemi, powietrza i wody.

Nowa żywność - specyficzny status środka spożywczego  (część 1)

Nowa żywność – specyficzny status środka spożywczego (część 1)

Pojęcie „nowa żywność” (lub „nowy składnik żywności”) to specyficzny status, jaki może posiadać zarówno środek spożywczy (bądź jego składnik) ogólnego spożycia, środek spożywczy wzbogacany, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego,
jak również suplement diety.

Uciążliwa wiosna – alergia w ataku

**Większość ludzi uwielbia wiosenne miesiące. Przyroda budzi się do życia, wszystko ładnie zaczyna kwitnąć, pachnie kwiatami, jest cieplej i weselej na dworze. Jednak nie wszyscy cieszą się z nadejścia wiosny. Dla alergików jest to pora ataku wszelkiego rodzaju alergenów, m.in. pyłków traw i drzew. Już nawet pojawiło się hasło „alergia wiosenna”, które sygnalizuje, że miesiące takie jak marzec, kwiecień czy maj należą do najgroźniejszych dla alergików. Alergia i wiosna to nie jest dobre połączenie.**

**Alergia wiosenna – jak przygotować się do ataku**

Co warto wiedzieć o gorączce?

Co warto wiedzieć o gorączce?

Fizjologiczny poziom temperatury naszego ciała waha się w ciągu doby pomiędzy 36 a 37°C. Wzrost ciepłoty ciała powyżej 37°C często jest sygnałem procesu chorobowego. Mówimy wtedy o stanie podgorączkowym lub gorączce – w zależności od jej wartości.

Sposób na sepsę

**Sepsa, inaczej zwana posocznicą, to uogólnione zakażenie całego organizmu.**

Najczęściej tę groźną dla życia reakcję organizmu powoduje zapalenie płuc, zapalenie opon rdzeniowo-mózgowych, infekcje jamy brzusznej czy stany zapalne dróg moczowych. U osób o obniżonej odporności, czynnikiem ryzyka mogą być nawet wkłucia dożylne, cewnikowanie, obecność odleżyn i innych ran. W Polsce na sepsę choruje ponad 100 tysięcy osób, z czego ok. 30-40 tysięcy umiera.

Intymna przypadłość

Intymna przypadłość

Dla większości kobiet nieprzyjemny zapach z miejsc intymnych jest bardzo krępujący. Wiele kobiet chce się go pozbyć stosując różne środki na własną rękę. Tymczasem może to być sygnał, że w obrębie układu płciowego zachodzą niepokojące zmiany.

Lekkostrawne święta

Lekkostrawne święta

Karp smażony, śledzie w śmietanie, pierogi, kapusta z grzybami, a na deser: makowiec, sernik, kutia i kawałek piernika… W święta zwykle stół ugina się pod ciężarem kalorycznych potraw, a my pod ciężarem dodatkowych kilogramów. Poniżej przedstawiamy krótki przewodnik, jak się najeść, a nie przejeść.

Alergia oczu

W obrębie narządu wzroku zapalenie alergiczne dotyczy najczęściej spojówki, rogówki, powieki, rzadziej tęczówki, naczyniówki czy siatkówki. Alergicznemu zapaleniu oczu rzadko towarzyszy alergia skóry. Natomiast alergiczne zapalenie spojówek najczęściej współistnieje z zapaleniem dróg oddechowych.

Woda życia

Opracowana przez amerykańską firmę woda “superutleniona” niszczy chorobotwórcze bakterie, wirusy i grzyby, ułatwiając gojenie ran, oparzeń czy owrzodzeń – informuje “New Scientist”.

Kalifornijska firma Oculus uzyskała “superwodę” o nazwie Microcyn w procesie elektrolizy i filtrowania przez półprzepuszczalną membranę z soli (chlorku sodu). Obecne w uzyskanej wodzie jony tlenochlorkowe dziurawią błony komórkowe mikrobów.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH