Dzieci wiedzą, czym jest 100-procentowy sok

Dzieci w Polsce wiedzą, czym jest 100% sok!

Jak pokazują badania, dzieci w Polsce jedzą owoce i warzywa tylko kilka razy w tygodniu – to znacznie poniżej zalecanej normy. Naprzeciw temu problemowi wyszedł program edukacyjny „Soki i musy – witaminy w SMART formie”, którego uczestnicy dowiedzieli się, że codziennie należy spożywać minimum 400 g owoców i warzyw w pięciu porcjach, z których jedną można zastąpić szklanką soku lub saszetką musu.

Letnie warzywa i owoce na talerzu

Nadchodzą gorące dni i upały. Sezon letni jest bogaty w rodzime warzywa i owoce, z których warto korzystać. Najlepiej sięgajmy po świeże warzywa, owoce oraz pijmy zdrowe i orzeźwiające soki. Warzywa komponujmy w sałatki, grillujmy je, gotujmy lekkie zupy lub jedzmy jako przekąski. Mają dużo błonnika, witamin i minerałów. Spróbujmy prostych przepisów na podstawie zasady „5 porcji warzyw, owoców lub soku” dziennie.

Latem wykorzystujmy w kuchni świeże warzywa, owoce i zioła. Krajowe i sezonowe warzywa oraz owoce mają wiele wartości odżywczych.

Elementarz przyszłej mamy

Elementarz przyszłej mamy

Ciąża to czas zmian. Ten elementarz dedykujemy zwłaszcza tym, które po raz pierwszy przeżywają ten cudowny stan. Aby wasza ciąża przebiegała w zdrowiu i radości, a poród był łatwiejszy.

Sok bez wagi

Picie prawdziwych, 100 procentowych soków, nie przyczynia się do nadwagi u dzieci – wynika z najnowszych amerykańskich analiz, o których informuje serwis “EurekAlert”.

W ostatnich latach pojawia się coraz więcej opracowań naukowych, z których wynika, że picie dużych ilości słodkich napojów może przyczyniać się do nadwagi i otyłości wśród dzieci z krajów rozwiniętych. Najnowsze wyniki badaczy z Baylor College of Medicine w Houston dowodzą jednak, że ryzyko to nie dotyczy 100
proc. soków.

Soki na 100 procent

Stuprocentowe soki owocowe i warzywne pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na liczne nowotwory i choroby serca – donosi najnowszy numer pisma “International Journal of Food Science and Nutrition”.

Wniosek ten jest wynikiem badań, których celem było obalenie powszechnej opinii, że soki są mniej korzystne dla zdrowia niż nieprzetworzone owoce i warzywa. Naukowcy dowiedli w nich, że 100-procentowe soki mają właściwości bardzo zbliżone do jedzonych w całości owoców i warzyw. Tak samo jak one, zawierają bowiem dobroczynne dla organizmu antyoksydanty i błonnik.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH