Soki na 100 procent

Stuprocentowe soki owocowe i warzywne pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na liczne nowotwory i choroby serca – donosi najnowszy numer pisma “International Journal of Food Science and Nutrition”.

Wniosek ten jest wynikiem badań, których celem było obalenie powszechnej opinii, że soki są mniej korzystne dla zdrowia niż nieprzetworzone owoce i warzywa. Naukowcy dowiedli w nich, że 100-procentowe soki mają właściwości bardzo zbliżone do jedzonych w całości owoców i warzyw. Tak samo jak one, zawierają bowiem dobroczynne dla organizmu antyoksydanty i błonnik.

“Uznanie soków za gorszy rodzaj pożywienia jest całkowicie nieuzasadnione – mówi dr Sue Taylor z Juice Products Association. – Nasze badania dowodzą, że soki odgrywają ważną rolę w obniżaniu ryzyka rozmaitych schorzeń, zwłaszcza nowotworów i chorób układu sercowo-naczyniowego. Uważamy, że powinny stać się nieodzowną częścią codziennej diety każdego z nas – zarówno dorosłego, jaki i dziecka”.

Taylor przypomina, że we wrześniu ubiegłego roku w “Journal of Medicine” opublikowano wyniki badań, które sugerowały, że soki owocowe i warzywne potrafią również zapobiegać zachorowaniu na Alzheimera. Ich autorzy dowiedli, że osoby wypijające tygodniowo minimum trzy kartony soku są o 76 proc. mniej zagrożeni chorobą Alzheimera niż ci, którzy w ciągu tygodnia spożywali nie cały
jeden karton.

4.4/5 - (193 votes)

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH