Nie tylko na trawienie

Błonnik…nie tylko na trawienie

Błonnik, mimo że nie dostarcza energii, ani żadnych składników odżywczych, to ma niezwykle istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Błonnik pokarmowy jest naturalnym składnikiem produktów pochodzenia roślinnego. Występuje on w postaci rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Błonnik nierozpuszczalny (celulozowy) to celuloza, hemiceluloza i ligniny. W przewodzie pokarmowym ulega tylko niewielkim przemianom. Dzięki znacznym właściwościom higroskopijnym wchłania kilkakrotnie więcej wody niż wynosi jego ciężar – pęcznieje w jelitach. Dodatkowo mechanicznie stymuluje ściany jelit, pobudzając je do wykonywania delikatnych ruchów perystaltycznych. Ta frakcja błonnika zawarta jest głównie w pełnym ziarnie zbóż, otrębach, kapuście, figach, malinach i w warzywach strączkowych.

Letnie warzywa i owoce na talerzu

Nadchodzą gorące dni i upały. Sezon letni jest bogaty w rodzime warzywa i owoce, z których warto korzystać. Najlepiej sięgajmy po świeże warzywa, owoce oraz pijmy zdrowe i orzeźwiające soki. Warzywa komponujmy w sałatki, grillujmy je, gotujmy lekkie zupy lub jedzmy jako przekąski. Mają dużo błonnika, witamin i minerałów. Spróbujmy prostych przepisów na podstawie zasady „5 porcji warzyw, owoców lub soku” dziennie.

Latem wykorzystujmy w kuchni świeże warzywa, owoce i zioła. Krajowe i sezonowe warzywa oraz owoce mają wiele wartości odżywczych.

Elementarz przyszłej mamy

Elementarz przyszłej mamy

Ciąża to czas zmian. Ten elementarz dedykujemy zwłaszcza tym, które po raz pierwszy przeżywają ten cudowny stan. Aby wasza ciąża przebiegała w zdrowiu i radości, a poród był łatwiejszy.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH