Nie tylko na trawienie

Błonnik…nie tylko na trawienie

Błonnik, mimo że nie dostarcza energii, ani żadnych składników odżywczych, to ma niezwykle istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Błonnik pokarmowy jest naturalnym składnikiem produktów pochodzenia roślinnego. Występuje on w postaci rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Błonnik nierozpuszczalny (celulozowy) to celuloza, hemiceluloza i ligniny. W przewodzie pokarmowym ulega tylko niewielkim przemianom. Dzięki znacznym właściwościom higroskopijnym wchłania kilkakrotnie więcej wody niż wynosi jego ciężar – pęcznieje w jelitach. Dodatkowo mechanicznie stymuluje ściany jelit, pobudzając je do wykonywania delikatnych ruchów perystaltycznych. Ta frakcja błonnika zawarta jest głównie w pełnym ziarnie zbóż, otrębach, kapuście, figach, malinach i w warzywach strączkowych.

Leczenie kaszlu

Leczenie kaszlu

Kaszel jest jednym z najczęstszych objawów przeziębienia. Pomaga usuwać wydzielinę i cząsteczki zanieczyszczeń z płuc. Warto wiedzieć, jaki lek OTC zaproponować kaszlącemu pacjentowi. Wyróżniamy dwa główne typy kaszlu: kaszel produktywny (mokry) z wykrztuszaniem oraz kaszel nieproduktywny (suchy) bez wykrztuszania.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH