Dieta może zapobiec wielu nowotworom

Dieta może zapobiec wielu nowotworom

Potrzebny jest cały profil związków z różnych grup. Niektóre produkty mają ich bardzo dużo. Do cennych zaliczyłabym: owoce dzikiej róży, aronię, czarną porzeczkę, jagody, żurawinę, wiśnie, jabłka, kakao, kawę, kurkumę, imbir, rozmaryn, warzywa kapustne, buraki, marchew, czosnek, cebulę. Brokuły, brukselka, jarmuż, kalafiory, czarna rzodkiew zawierają sulforafan, który działa przeciwnowotworowo. Potrzebne są też witaminy, głównie trzy antyoksydacyjne: A, C, E. Antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i opóźniają procesy degeneracji komórek, a także wspomagają procesy regeneracji. Dieta powinna też zawierać błonnik, który przyspiesza pasaż jelitowy, dzięki czemu związki kancerogenne mają krótszy kontakt ze ścianą jelit.

Suplementacja diety w profilaktyce AMD

Suplementacja diety w profilaktyce AMD

Dieta stosowana w profilaktyce zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem powinna być opracowana na podstawie ogólnych zaleceń żywieniowych, ze szczególnym uwzględnieniem pokarmowych źródeł luteiny, zeaksantyny oraz kwasów omega-3.

Zdrowie w garści

Mocno czerwony kolor i intensywny owocowy smak – oto Cranberries. Wyśmienite jagody z północy USA pełne zdrowych składników odżywczych stanowią nowy element codziennego jadłospisu.

Suszone owoce spożywane jako przekąska dostarczają szybkiej dawki energii, natomiast jako składnik przepisów i potraw dopełniają ich smak swoim charakterystycznym aromatem. Co więcej, walory smakowe tej pysznej przekąski łączą się z właściwościami prozdrowotnymi.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH