Co jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem?
Naukowcy z uniwersytetu w Coimbrze przeprowadzili badania, z których wynika, że szczególnie silnie powstawaniu nowotworów i chorobom układu krążenia przeciwdziałają antyoksydanty, czyli związki chemiczne znajdujące się w naturalnych produktach roślinnych.
Z tego tez powodu szczególnie polecaną jest dieta śródziemnomorska. Typowe dla tej diety oliwa z oliwek, warzywa, owoce, jak także wino i zboża zawierają w sobie wysokie dawki tych drogocennych przeciwutleniaczy.
Prowadzone pod nadzorem prof. Marii Marquez z Wydziału Chemii Molekularnej uniwersytetu w Coimbrze przez 8 lat badania, pokazały że osoby regularnie spożywające m.in. oliwę z oliwek dużo rzadziej zapadają na choroby nowotworowe. Kluczem są aktywne składniki fitochemiczne, które opóźniają lub eliminują, zachodzący pod wpływem stresu, wdychania zanieczyszczeń lub poddania promieniowaniu UV, szkodliwy dla organizmu proces utleniania.