Mleko i jego przetwory, ryby morskie oraz zielone warzywa to najważniejsze składniki diety zdrowej dla kości – podkreślają lekarze i dietetycy.
Osteoporoza jest przewlekłą chorobą, która charakteryzuje się spadkiem masy i gęstości tkanki kostnej i zanikaniem jej struktury. W rezultacie zwiększa się łamliwość kości.
Choroba ta najczęściej zdarza się u kobiet po 50. roku życia, które przeszły menopauzę i z tej przyczyny mają znacznie obniżony poziom hormonów płciowych. Osteoporoza występuje też u jednego na pięciu mężczyzn – częściej, niż rak prostaty.
Schorzenie to nie rozwija się nagle, ale przez wiele lat, w ukryciu. O jej istnieniu wiele osób dowiaduje się dopiero wówczas, gdy dozna złamania. Dlatego osteoporoza jest nazywana “cichym złodziejem kości”.
“Choć wiadomo, że czynniki genetyczne odgrywają ważną rolę w rozwoju osteoporozy, to trzeba pamiętać, że jej ryzyko można w dużym stopniu minimalizować dbając o kości już od najmłodszych lat” – podkreśla przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka dr Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska. Jej zdaniem, przed rozwojem osteoporozy chroni zdrowy styl życia – stosowanie dobrej diety i aktywność fizyczna.
Do najważniejszych dla kości składników diety dr Kozłowska-Wojciechowska zaliczyła wapń, będący jednym z głównych budulców szkieletu oraz witaminę D, która odgrywa ważną rolę we wchłanianiu wapnia z pokarmu i w ten sposób wpływa na wzrost kości i ich dobry stan.
Zdaniem badaczki, najlepszym źródłem wapnia, którego powinniśmy sobie dostarczać ok. 1000 miligramów dziennie, jest mleko i jego przetwory. Nie da się go zastąpić innymi produktami, np. mlekiem sojowym, które wapnia nie zawiera. Z kolei największe ilości witaminy D są w tłustych rybach morskich, jak łosoś, makrela czy tuńczyk. Związek ten jest obecny również w mleku oraz powstaje w naszej skórze pod wpływem promieni słonecznych, “dlatego w okresie jesienno-zimowym, gdy dni są krótsze nie powinniśmy stronić od wystawiania twarzy na słońce” – zachęcała badaczka.
Wśród innych niezbędnych dla zdrowia kości składników żywności dr Kozłowska-Wojciechowska wymiena białko, witaminę K, magnez i cynk. Jej zdaniem, najlepiej gdy białko w naszej diecie jest w połowie pochodzenia roślinnego, a w połowie zwierzęcego. Nie można jednak dopuścić do przekarmienia białkiem, gdyż bardzo szybko uszkadza ono nerki. Za doskonałe źródło witaminy K badaczka uznała zielone warzywa, jak brokuły czy kapusta.
Więcej: Nauka w Polsce PAP