Koniec z potem
Pocenie się to proces fizjologiczny, podczas którego przez gruczoły potowe wydalana jest mieszanina składająca się w 99 proc. z wody. Pocenie się to efekt nieustannie zachodzących procesów termoregulacyjnych, które mają za zadanie utrzymać prawidłową ciepłotę ciała i homeostazę organizmu. W wyniku procesów przemiany materii, w organizmie człowieka nieustannie odbywa się produkcja ciepła. Aby nie dopuścić do przegrzania, stale produkujemy pot. Przeciętnie wydalamy go w ilości około jednego litra na dobę. Jednak ilość ta może znacznie wzrosnąć np. podczas wysokiej gorączki, intensywnego wysiłku fizycznego lub przebywania na terenach nasłonecznionych, gdzie temperatura otoczenia przekracza 30°C, gdy konieczne jest intensywne chłodzenie organizmu. Parujący pot ochładza rozgrzane ciało. Jednocześnie prowadzi do utraty wody i soli mineralnych, które systematycznie trzeba uzupełniać, aby nie dopuścić do groźnego odwodnienia. W sytuacjach kiedy pocimy się intensywniej niż zwykle, zaleca się spożywanie dużej ilości płynów w postaci wód mineralnych, świeżych soków owocowych i warzywnych, a także soczystych owoców, takich jak cytrusy lub arbuz.