Składnik czerwonego wina poprawia metabolizm u otyłych

Składnik czerwonego wina – resveratrol – zażywany w stosunkowo małych dawkach poprawia przemianę materii u otyłych mężczyzn – wynika z badań opublikowanych na łamach czasopisma „Cell Metabolism”.

Zdaniem autorów pracy, naukowców z Uniwersytetu w Maastricht (Holandia), efekty działania tej substancji są tak dobre, jak skutki znacznego ograniczenia kalorii w diecie.

Obserwacje na ludziach wskazują, że krótkotrwała redukcja kalorii spowalnia tempo metabolizmu (a przez to procesy starzenia), poprawia wrażliwość tkanek na insulinę (przez co zmniejsza ryzyko cukrzycy) oraz obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jednak mało prawdopodobne jest, by ludzie zechcieli przestrzegać takiej diety w dłuższym okresie – oceniają autorzy najnowszej pracy. Dlatego skoncentrowali się na poszukiwaniu związków, które naśladowałyby wpływ mniej kalorycznej diety na zdrowie, bez konieczności ograniczania jedzenia.

Najnowsze badania potwierdzają, że takie działanie może mieć resveratrol, występujący obficie w czerwonym winie, ale też np. w morwach, orzeszkach ziemnych, czerwonych winogronach.

Naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht objęli badaniami grupkę 11 otyłych, ale zdrowych panów. Codziennie przez miesiąc podawali im 150 mg czystego resveratrolu w formie trans, a następnie w takim samym okresie – placebo. Jednocześnie mierzyli ilość energii wydatkowaną przez mężczyzn, ilość tłuszczu odkładanego i spalanego przez organizm oraz wiele innych wskaźników przemiany materii.

Okazało się, że składnik czerwonego wina rzeczywiście naśladował efekty znacznego ograniczenia kalorii w diecie – zmniejszał ilość wydatkowanej energii i spowalniał tempo metabolizmu podczas snu oraz spoczynku.

Poprawiał też funkcję wątroby i obniżał ilość odkładanego w niej tłuszczu, redukował poziom triglicerydów i glukozy we krwi oraz poziom związków prozapalnych, które przyczyniają się do rozwoju wielu schorzeń. Podczas stosowania resveratrolu mężczyźni mieli niższe skurczowe ciśnienie krwi, a ich mięśnie spalały więcej tłuszczu. Nie odnotowano jednak, by związek wpływał na spadek masy ciała.

Analiza genetyczna wykazała, że pod wpływem resveratrolu zmieniała się aktywność 469 genów, z czego 219 było bardziej aktywnych, a 250 mniej. Większą aktywność stwierdzono np. w przypadku genów regulujących funkcjonowanie mitochondriów, struktur odpowiedzialnych za wytwarzanie energii w komórkach. Rosła też aktywność genu kodującego białko SIRT1 (a co za tym idzie ilość tego białka w komórkach), które sprzyja zdrowemu starzeniu się. Resveratrol obniżał natomiast aktywność genów odpowiedzialnych za rozwój stanu zapalnego.

Ważne jest również to, że powodując korzystne zmiany w metabolizmie resveratrol nie miał zarazem widocznych działań niepożądanych. „Zaobserwowaliśmy wiele drobnych efektów, ale konsekwentnie wpływających na poprawę metabolizmu” – komentuje współautor pracy Patrick Schrauwen. Jak dodaje, w przypadku otyłych osób nie jest całkiem jasne, czy obniżenie wydatkowania energii jest rzeczą dobrą czy złą. Zdaniem Schrauwena, obniżenie wydatkowania energii we śnie i w spoczynku pod wpływem resveratrolu odzwierciedla jednak poprawę wydajności metabolicznej komórek, jak to ma miejsce przy mniej kalorycznej diecie.
Suplementy z resveratrolem są dostępne bez recepty, jednak autorzy pracy podkreślają, że potrzeba więcej badań, by ustalić, czy związek ten faktycznie może przezwyciężyć różne zaburzenia metaboliczne związane z otyłością i starzeniem się.
W przyszłości Schrauwen i jego koledzy planują zbadać nie tylko osoby otyłe, potencjalnie zagrożone cukrzycą, ale też cierpiące na to schorzenie.

(Źródło: PAP)

4.5/5 - (242 votes)

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH