Bezcenne właściwości kobiecego mleka

Występujące w kobiecym mleku składniki bioaktywne, w tym postbiotyki, są przełomem we wspieraniu odporności niemowląt.

Bezcenne właściwości kobiecego mleka w prawidłowym rozwoju niemowlęcia są znane naukowcom od dawna. Mleko matki wciąż jest przedmiotem badań. Dzięki temu możliwe jest wspieranie odporności dzieci, zwłaszcza tych, które nie mogą być karmione naturalnie. Bioaktywne składniki mleka matki – postbiotyki, wyznaczają nową erę w rozumieniu wspierania systemu immunologicznego niemowląt.

Odporność zaczyna się w przewodzie pokarmowym

Układ pokarmowy człowieka posiada największą powierzchnię spośród wszystkich organów. Dzięki temu ma możliwość aktywnej interakcji ze światem zewnętrznym. Jednocześnie w świetle przewodu pokarmowego bytuje aż 100 trylionów bakterii. Od 70 do 80 % komórek odpornościowych organizmu zlokalizowanych jest w tkance limfatycznej występującej w obrębie przewodu pokarmowego. Wyniki ostatnich badań coraz wyraźniej podkreślają, jak ważny jest związek pomiędzy środowiskiem jelita, mikrobiotą jelitową a odpornością.

prof. dr hab. med. Hanna Szajewska z Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w Warszawie:

Skład mikrobiomu jelitowego niemowląt karmionych piersią korzystnie wpływa na rozwój układu odpornościowego i tolerancji immunologicznej. Poznanie mechanizmów za to odpowiedzialnych jest przedmiotem badań naukowców od kilkunastu lat.

1000 pierwszych dni życia

Dla przyszłej odporności dziecka ogromne znaczenie ma odpowiednie wsparcie rozwijającego się układu immunologicznego. Zwłaszcza 1000 pierwszych dni życia dziecka to bardzo ważny czas intensywnego rozwoju układu odpornościowego. Determinuje późniejszą umiejętność organizmu do walki ze szkodliwymi czynnikami. To właśnie wtedy kształtuje się skład mikrobiomu jelitowego. Czynników, które na niego wpływają, jest bardzo dużo. Między innymi są to predyspozycje uwarunkowane genetycznie, ale także elementy zewnętrzne, takie jak sposób przyjścia na świat, narażenia na zanieczyszczenia i antybiotykoterapie. Przejście przez drogi rodne matki podczas naturalnego porodu jest momentem nabycia przez dziecko pierwszych mikroorganizmów. Mają one duże znaczenie dla jego zdrowia i kształtowania odporności.

Niezastąpione mleko matki

Najlepszym dla dziecka jest mleko matki. Zawiera składniki korzystnie wpływające na rozwój mikrobioty jelitowej i odporności. Rozwój odporności najlepiej wspierają składniki pokarmowe wykazujące aktywność biologiczną, takie jak oligosacharydy, czy żywe bakterie, które wytwarzają liczne substancje bioaktywne. Wszystkie one są zaś naturalnie obecne są w mleku kobiecym.

Mleko matki najlepiej stymuluje zdolności immunologiczne

Mleko matki jest najlepszym immunomodulatorem, wspiera zadania niedoskonałego jeszcze układu immunologicznego niemowlęcia.

prof. dr hab. med. Bożena Cukrowska z Instytutu Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie:

Mleko kobiece bogate w oligosacharydy o właściwościach prebiotycznych i żywe bakterie probiotyczne to naturalny synbiotyk. Wspomaga kształtowanie mikrobioty jelitowej dziecka. Programuje ona metabolizm organizmu i funkcjonowanie osi jelito-mózg. Badania naukowców skierowane są na zrozumienie mechanizmów działania bioaktywnych składników mleka kobiecego. Wykazano że bakterie wyizolowane z pokarmu matki wpływają na dojrzewanie bariery jelitowej i mogą bezpośrednio aktywować limfocyty regulujące odpowiedź immunologiczną na antygeny. Ma to ogromne znaczenie w rozwoju tolerancji immunologicznej.

Zalety wynikające z przyjmowania naturalnego pokarmu przez niemowlęta nie ulegają wątpliwości. Kolejne badania nad mlekiem matki potwierdzają jego nieoceniony wpływ na kształtowanie odporności dziecka. Wyzwaniem dla świata nauki jest jednak znalezienie sposobu, by stymulować układ odpornościowy dzieci, które nie mogą być karmione naturalnie tak, aby zagwarantować im korzyści maksymalnie zbliżone do tych, oferowanych poprzez mleko matki. Ostatnie badania pozwoliły na przełom w tej dziedzinie i odkrycie unikalnej receptury, dzięki której skład, aktywność i środowisko mikrobioty niemowląt, które nie mogą być karmione piersią, stał się zbliżony do obserwowanego u niemowląt karmionych naturalnie.

Przełomowe połączenie w żywieniu niemowląt

Inspirując się mlekiem matki, naukowcy z NUTRICIA Research odkryli unikalne połączenie oligosacharydów prebiotycznych GOS/FOS (9:1) i postbiotyków. Stanowi ono nowy i inspirujący kierunek we wspieraniu mikrobioty we wczesnym okresie życia. Ostatnie doniesienia naukowe potwierdzają, że połączenie to wpływa na skład, środowisko i aktywność mikrobioty jelitowej w sposób zbliżony do obserwowanego u niemowląt karmionych piersią i w podobny sposób wspiera układ odpornościowy. Oligosacharydy prebiotyczne są jednym z dobrze znanych składników mleka matki o korzystnym działaniu na mikrobiotę. Postbiotyki, w połączeniu z oligosacharydami prebiotycznymi, stanowią nową erę kształtowania odporności poprzez mikrobiotę przewodu pokarmowego.

dr hab. med. Jarosław Kwiecień, z Kliniki Pediatrii w Zabrzu:

Połączenie postbiotyków z oligosacharydami prebiotycznymi daje nowe możliwości w zakresie wspierania odporności poprzez wpływ na mikrobiotę niemowląt, które nie mogą być karmione piersią. To odpowiedź na jedno z najbardziej aktualnych problemów związanych z wyzwaniami zdrowotnymi współczesnego świata. System immunologiczny – jego prawidłowe zaprogramowanie w początkowym etapie rozwoju – rzutuje na zdrowie człowieka w całym okresie życia. Z tego powodu powinno się przywiązywać szczególną wagę do dotyczących go zagadnień, nowych odkryć i kierunków terapeutycznych, zwłaszcza w takich dziedzinach nauki, jak pediatria, alergologia, neonatologia oraz żywienie.

informacja prasowa: NewsrmTV 

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH