Szanowni Państwo,
Ze względu na epidemię, ulegnie zmianie termin XVII Gali Nagrody Zaufania „Złoty OTIS”, planowanej pierwotnie na 16 kwietnia 2020.
O nowym terminie i miejscu dorocznej ceremonii, poinformujemy najszybciej jak będzie to możliwe.
Za niedogodności przepraszam, za zrozumienie dziękuję
Paweł Kruś, przewodniczący Kapituły Nagrody
Płatki czy musli?

Płatki czy musli?

Jeszcze nie tak dawno na śniadanie jadaliśmy zwykłą owsiankę na mleku, potem przyszedł szał na płatki kukurydziane. Teraz mamy do wyboru kilkadziesiąt rodzajów musli i całą gamę najróżniejszych płatków śniadaniowych.
Jak wybrać te najlepsze?

Witaminy w kosmeceutykach

Witaminy w kosmeceutykach

Rola witamin w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, w tym skóry, jest znana od dawna. Jednak dopiero w latach 90. ubiegłego wieku zaczęto je wykorzystywać w kosmetologii na szerszą skalę.

Alfabet zdrowia

Alfabet zdrowia

O tym, że witaminy są bezcenne dla zdrowia, wiedzą wszyscy. Nie wszyscy wiedzą jednak, które z nich trzeba dostarczyć organizmowi wraz z pożywieniem oraz w jakich ilościach. Przedstawiamy kompedium wiedzy o witaminach.
Witaminy możemy podzielić na trzy podstawowe grupy: rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), rozpuszczalne w wodzie (C, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, B12), inne związki (cholina, czyli witamina B8, inozytol – witamina B9, PABA – B10, kwas orotowy – B13, kwas folinowy – B14, kwas pangamowy – B15, amigdalina – B17, rutyna – witamina P)…

W trosce o odporność

W trosce o odporność

Latem znaczna część dziennego zapotrzebowania na witaminy dostarczana jest do organizmu z dietą. Dlatego przy wyborze preparatów witaminowych warto zwrócić uwagę, czy uwzględniają one zróżnicowane zapotrzebowanie na suplementację.

Witaminy w diecie cukrzycowej

Wbrew panującej powszechnie opinii, żywienie osób z cukrzycą powinno być oparte na dotyczących wszystkich ludzi a nie tylko chorych – zasadach racjonalnego żywienia.
Przestrzeganie zdrowego trybu życia (w tym diety) jest dla diabetyka szczególnie istotne, gdyż może zredukować bądź znacznie opóźnić charakterystyczne dla cukrzycy ryzyko wystąpienia poważnych powikłań, takich jak miażdżyca, nadciśnienie, upośledzenie wzroku, nerek czy układu nerwowego. Istotne znaczenie ma odżywianie bogate w warzywa i owoce, ubogie w tłuszcze i cukier. Cukrzyca może powodować jednak niedobory składników witaminowo-mineralnych, dlatego w niektórych przypadkach należy uzupełniać te straty. Niektóre witaminy i sole mineralne mają szczególny wpływ na profilaktykę powikłań cukrzycowych oraz na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH