Gala rozdania Nagrody Zaufania „Złoty OTIS”: 8 i 22 października 2020

Na początku września Kapituła Nagrody Zaufania „Złoty OTIS” podjęła decyzję, że tradycyjna Gala rozdania Nagrody Zaufania „Złoty OTS” – spotkanie środowiska ochrony zdrowia w Polsce – zostanie zamieniona na dwa mniejsze spotkania. Uroczyste wręczanie statuetek odbędzie się 8 i 22 października 2020 o godz. 16.00 w hotelu Sheraton. Laureaci Nagrody Zaufania „Złoty OTIS” to osoby wybitne i nietuzinkowe. Na ich sukces składają się codzienna praca, wytrwałość, dążenie do celu. Serdeczną atmosferą kameralnych spotkań chcemy zrekompensować Laureatom ponad półroczne oczekiwanie na ceremonię wręczenia Nagród Zaufania „Złoty OTIS 2020”.

Światowy Dzień Cukrzycy pod znakiem aktywizacji zawodowej pacjentów

**Światowy Dzień Cukrzycy pod znakiem aktywizacji zawodowej pacjentów**

Około 10% Polaków z cukrzycą typu 1 i 65-75% chorujących na cukrzycę typu 2 nie pracuje z powodu swojej choroby. Dziś, podczas Światowego Dnia Cukrzycy, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne hasłem „Pracuj z cukrzycą” apeluje o podjęcie działań na rzecz aktywizacji zawodowej osób z cukrzycą. Honorowy Patronat nad wydarzeniem objęła Małżonka Prezydenta RP Pani Anna Komorowska.

Cukrzyca - choroba interdyscyplinarna

Cukrzyca – choroba interdyscyplinarna

To poważna choroba cywilizacyjna,która dotyka coraz więcej osób. Dziś choruje na nią około 5 proc. ludzkości, z czego spora część nawet o tym nie wie. Niestety, cukrzyca jest wykrywana najczęściej przypadkowo podczas wykonywania badań związanych z zupełnie inną chorobą.

Witaminy w diecie cukrzycowej

Wbrew panującej powszechnie opinii, żywienie osób z cukrzycą powinno być oparte na dotyczących wszystkich ludzi a nie tylko chorych – zasadach racjonalnego żywienia.
Przestrzeganie zdrowego trybu życia (w tym diety) jest dla diabetyka szczególnie istotne, gdyż może zredukować bądź znacznie opóźnić charakterystyczne dla cukrzycy ryzyko wystąpienia poważnych powikłań, takich jak miażdżyca, nadciśnienie, upośledzenie wzroku, nerek czy układu nerwowego. Istotne znaczenie ma odżywianie bogate w warzywa i owoce, ubogie w tłuszcze i cukier. Cukrzyca może powodować jednak niedobory składników witaminowo-mineralnych, dlatego w niektórych przypadkach należy uzupełniać te straty. Niektóre witaminy i sole mineralne mają szczególny wpływ na profilaktykę powikłań cukrzycowych oraz na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH