Nowa żywność - specyficzny status środka spożywczego  (część 1)

Dieta dzieci pod lupą.

Warszawa, 5 października 2011 r. – Eksperci pracujący pod kierunkiem prof. Haliny Weker oraz Fundacja NUTRICIA przedstawili wyniki badania sposobu żywienia dzieci w wieku od 13 do 36 miesięcy. Wynika z nich, że 54,5% badanych dzieci ma nieprawidłowy wskaźnik masy ciała (BMI), a wartość odżywcza i energetyczna spożywanych przez dzieci posiłków odbiega od zaleceń żywieniowych. Eksperci przestrzegają – nieprawidłowe zwyczaje żywieniowe najmłodszych Polaków zwiększają ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych, których koszty będzie ponosiło całe społeczeństwo.

Europa walczy z otyłością

Ministrowie zdrowia i inni wysocy przedstawiciele z 53 krajów europejskich zebrało się aby opracować Europejską Kartę Przeciwdziałania Otyłości. Jak informuje portal Yahoo, problem zbyt gruby ludzi został określony jako jeden z najpoważniejszych w dziedzinie zdrowia publicznego.

Ponad połowa osób w krajach europejskich i jedno na pięcioro dzieci ma nadwagę. Jedna trzecia z tych osób jest otyła. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), otyłość w Europie osiągnęła rozmiar epidemii. Występowanie tej choroby potroiła się w ciągu ostatnich trzech dekad.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH