Orzechy “walczą” z niezdrowym tłuszczem

Jedzenie orzechów włoskich po posiłku może zmniejszyć szkody jakie tłuste jedzenie wywiera na tętnice – informuje BBC.

Podejrzewa się, że orzechy są bogate w składniki, które redukują twardnienie tętnic i utrzymują ich giętkość. Badania zaprezentowane w Journal of the American College of Cardiology wskazują, że orzechy są nawet lepsze dla zdrowia niż oliwa z oliwek. Zespół badaczy z Hispital Clinico w Barcelonie zaleca jedzenie około 28 gramów orzechów dziennie.

Badacze zrekrutowali 24 dorosłe osoby. Połowa miała normalny poziom cholesterolu, a połowa umiarkowanie wysoki. Przez tydzień badanych “karmiono” tłustym salami i posiłkami z serem, przy czym jedni dostawali także 5 łyżeczek oliwy z oliwek, a inni 8 orzechów. Zauważono, że zarówno oliwa z oliwek, jak i orzechy pomogły zredukować niekorzystny wpływ tłuszczów na tętnice, przeciwdziałając ich zwężaniu. Orzechy dodatkowo wpływały na zachowanie
elastyczności tętnic, co pomaga w swobodnym przepływie krwi.

Przewodniczący badaczom Dr Emilio Ros zastrzega jednak, że mylą się ci, którzy myślą, iż teraz będzie można bezkarnie zajadać się tłustym jedzeniem, zagryzając?je orzechami.

4.4/5 - (129 votes)

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH