Mówi się “mniej znaczy lepiej”. Ale co definicja minimalizmu oznacza w praktyce w kontekście odżywania – chodzi o mniejsze porcje jedzenia czy ograniczoną ilość składników? W zasadzie – i jedno i drugie. Trzeba przy tym pamiętać, że zdrowa dieta ma na celu przede wszystkim dbanie o stan organizmu. Odchudzanie nie powinno być celem samym w sobie. Sprawdź siedem wskazówek, które pozwolą osiągnąć minimalizm na talerzu oraz wypracować zdrowe nawyki żywieniowe.
Równowaga na talerzu = zdrowa dieta
Pogłębienie świadomości na temat potrzeb żywieniowych organizmu będzie skutkować lepszym samopoczuciem, zdrowiem oraz utratą wagi. Kluczowa będzie zmiana nawyków żywieniowych, które nie do końca były przyjazne dla naszego organizmu.
– Najważniejsze jest takie komponowanie posiłków, aby zapewnić organizmowi wszystko, czego potrzebuje – mówi Magdalena Kuklik, technolog żywienia z platformy specjalizującej się w mieszankach musli i kasz na życzenie. – Do tego potrzeba trochę wiedzy o składnikach odżywczych, ale równie ważne jest wsłuchanie się w swój organizm. Dlatego stosowanie minimalizmu w kuchni może pomóc osobom, które chcą lepiej poznać swoje potrzeby żywieniowe.
Czasem warto odpuścić sobie ograniczenia, które wysuwają eksperci, i ustalić własny rytm i kulturę żywieniową. Przykładem takich ograniczeń jest nie spożywanie mięsa lub nabiału, oraz nie podjadanie po godzinie 18-tej. To ważne, by obserwować swój organizm, i na postawie tych obserwacji, wywnioskować, jaka dieta sprawia, że czujemy się dobrze.
Zacznij gotować!
W ostatnich latach w Polsce nasilił się trend jedzenia „na mieście” – potwierdzają to badania. Rośnie też trend kupowania w sklepach gotowych dań, które są wysokoprzetworzone i niekoniecznie korzystnie wpływają na pracę naszego organizmu. Podstawą zdrowej diety są posiłki gotowane z naturalnych składników.
Niemniej, na świecie pojawia się też przeciwstawny kierunek, wybierany przez ludzi, którzy są świadomi szkodliwości wynikających z jedzenia fast foodów i gotowych dań. Zdrowe jedzenie to rosnący segment rynku żywieniowego. Osoby zainteresowane naturalnym jedzeniem często kupują warzywa i inne produkty bezpośrednio od rolnika. To jest jeden z dynamicznie rozwijających się kierunków, który definiuje pojęcie zdrowej diety w oparciu o minimalizm.
7 zasad minimalistycznej diety
- Produkty lokalne, sezonowe, kiszone
Dla równowagi ludzi żyjących w danej strefie klimatycznej najlepsze do jedzenia są produkty, które tam rosną. Podobnie jest z owocami i warzywami sezonowymi. Pomidor kupiony zimą w supermarkecie nie będzie miał tylu składników odżywczych, co ten, który wyrósł w lecie, najlepiej na działce lub małym polu u rolnika. Zimą jednak dobrze sprawdzają się mrożonki, które zachowują wszystkie witaminy i mikroelementy oraz kiszonki. To najprostszy sposób na wzmocnienie naszej odporności.
- Nieprzetworzona, naturalna żywność
Żywność powinna być nieprzetworzona, bez dodatkowych składników, konserwantów i polepszaczy. Dodatki te mogą być przyczyną alergii i zaburzeń w pracy organizmu.
- Prostota w przygotowywaniu posiłków
Posiłki powinniśmy przyrządzać z kilku (od dwóch do pięciu) naturalnych składników. Tak przygotowane posiłki, najlepiej jak najmniej przetworzone, przyprawiamy niewielką ilością przypraw.
- Bez cukru
Cukier jest szkodliwy dla zdrowia. Staraj się go unikać za wszelką cenę. Nie posiada żadnych składników odżywczych, a może stać się źródłem wielu poważnych chorób, np. cukrzycy.
- Najadaj się “w sam raz”
Mózg, informację o tym, czy jesteśmy najedzeni otrzymuje średnio po kilkunastu minutach. Jeśli zjedliśmy szybko jakiś posiłek, to po krótkim czasie dochodzi uczucie przejedzenia – jesteśmy ciężcy ospali i gorzej trawimy większą ilość pożywienia. W konsekwencji zyskujemy nadmiarowe kalorie.
- Jedz powoli
Im dokładniej żujemy pokarm, tym lepsze jest trawienie i jednocześnie poprawia się przyswajanie składników pokarmowych. Jedząc wolniej, potrzebujemy mniejszej ilości jedzenia, aby poczuć się sytym. Najlepiej podczas jedzenia, skupiać uwagę tylko na spożywaniu posiłku. Odpuśćmy sobie oglądanie telewizji, laptopa czy gazetę.
- Nie kupuj na zapas
Mają tylko ograniczoną ilość jedzenia, jesteśmy w stanie efektywniej ją wykorzystać, tworząc proste, mniej przetworzone posiłki. Ogranicza to także ilość jedzenia, które jest wyrzucane – to przekłada się na aspekt finansowy, w postaci zaoszczędzonych pieniędzy.
Źródło: informacja prasowa / Mixit
Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!
To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.
ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU
Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.