Zbyt małe spożycie witaminy E przez kobiety w ciąży zwiększa ryzyko zachorowania na astmę przez ich dzieci – twierdzą brytyjscy naukowcy, których wyniki badań przytacza BBC.
Witamina E wpływa na prawidłowy rozwój płuc u płodu – informują badacze z Uniwersytetu w Aberdeen. Ich zdaniem przyszłe matki powinny zwrócić szczególną uwagę na jej obecność w diecie w ciągu pierwszych 16 tygodni ciąży.
Grupa naukowców wyciągnęła takie wnioski po przebadaniu 2 tysięcy kobiet od momentu ich zajścia w ciążę do ukończenia 5. roku życia przez ich dzieci. Te matki, które jadły wystarczającą ilość witaminy E, rzadziej musiały zmagać się z leczeniem astmy u swoich pociech.
Szef badań doktor Graham Devereux podkreśla, że przyszłe matki nie powinny zażywać witaminy E, tylko ze względu na wyniki jego badań, ale zadbać o zdrową, zbilansowaną dietę podczas ciąży. To co jemy zawsze wpływa na nasze zdrowie, ale przed urodzeniem dziecka trzeba zwrócić na to szczególną uwagę. “Tym bardziej, jeśli może to uchronić dziecko przed astmą” – zaznacza dr Devereux.
Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!
To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.
ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU
Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.