Ochrona oczu przed promieniowaniem UV

Ochrona oczu przed promieniowaniem UV

Z badań konsumenckich wynika, że większość pacjentów zdaje sobie sprawę, że światło słoneczne jest szkodliwe dla skóry. Okazuje się jednak, że wiedza na temat wpływu promieniowania UV na narząd wzroku pozostawia wiele do życzenia. Promieniowanie słoneczne stanowi źródło energii do reakcji powstawania wolnych rodników. Im większa jest energia promieniowania, tym łatwiej dochodzi do rozerwania wiązań chemicznych i powstawania niebezpiecznych produktów. Światło UVA (320-400 nm) i UVB (290-320 nm) posiadają już dostateczną moc, aby doprowadzić do rozpadu cząsteczki tlenu na wolne atomy – rodniki (O2 → O* + O*).

Letnie warzywa i owoce na talerzu

Nadchodzą gorące dni i upały. Sezon letni jest bogaty w rodzime warzywa i owoce, z których warto korzystać. Najlepiej sięgajmy po świeże warzywa, owoce oraz pijmy zdrowe i orzeźwiające soki. Warzywa komponujmy w sałatki, grillujmy je, gotujmy lekkie zupy lub jedzmy jako przekąski. Mają dużo błonnika, witamin i minerałów. Spróbujmy prostych przepisów na podstawie zasady „5 porcji warzyw, owoców lub soku” dziennie.

Latem wykorzystujmy w kuchni świeże warzywa, owoce i zioła. Krajowe i sezonowe warzywa oraz owoce mają wiele wartości odżywczych.

Flora jelitowa

Naukowcy, w ramach realizacji projektu MetaHIT, wspieranego przez Unię Europejską, przeprowadzili badania kału ponad 30 osób z różnych krajów: USA, Japonii, Hiszpanii i Danii.

Eksperyment polegał na porównaniu sekwencji DNA z sekwencjami 1500 gatunków bakterii i innych organizmów. Okazało się, że niezależnie od tego, jaki pokarm spożywamy i w jakiej części świata zamieszkujemy, nasza flora jelitowa występuje w jednym z trzech typów (enterotypach). W pierwszym typie dominują bakterie przetwarzające głównie węglowodany i białka, a w dwóch pozostałych – białka lepkie.

Wiosenny plan odchudzania

Wiosenny plan odchudzania

Wiosna to najlepsza pora na odchudzanie. Jesteś wtedy skazana na sukces. Decyduje o tym szybszy metabolizm i doskonałe samopoczucie.

Wiosną dieta odchudzająca staje się łatwa i przyjemna w stosowaniu. Spontanicznie wprowadzasz zmiany w menu, a aura zachęca do częstego przebywania na świeżym powietrzu. Więcej słońca to również doskonałe samopoczucie, a poprawa nastroju oznacza definitywny rozwód ze słodyczami. O tej porze roku jesteś też najbardziej zmotywowana. Co tak działa? Widok własnych krągłości i myśl o bliskim urlopie. Oto 10 kroków zdrowego, wiosennego odchudzania.

Paradontoza - choroba przyzębia

Paradontoza – choroba przyzębia

Parodontoza to choroba przyzębia. Główną i najpowszechniejszą jej przyczyną jest niewłaściwa higiena jamy ustnej. Parodontoza powstaje w wyniku długotrwałego procesu zapalnego, wywołanego przez drobnoustroje chorobotwórcze gromadzące się w miejscu kontaktu dziąseł z zębami.

Nowa żywność - specyficzny status środka spożywczego  (część 1)

Nowa żywność – specyficzny status środka spożywczego (część 1)

Pojęcie „nowa żywność” (lub „nowy składnik żywności”) to specyficzny status, jaki może posiadać zarówno środek spożywczy (bądź jego składnik) ogólnego spożycia, środek spożywczy wzbogacany, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego,
jak również suplement diety.

Środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Według obowiązującego prawa, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego charakteryzuje się tym, że – bądź to ze względu na specjalny skład, bądź też sposób przygotowania – wyraźnie różni się od środków spożywczych powszechnie spożywanych.1

Chcemy stworzyć urząd zdrowia publicznego

Chcemy stworzyć urząd zdrowia publicznego

Suplement diety z definicji jest środkiem spożywczym, który nie ma właściwości leczniczych, nie zapobiega chorobom i nie modyfikuje funkcji fizjologicznych organizmu. Suplementy podlegają prawu żywnościowemu, zatem nie muszą być rejestrowane, tak jak produkty lecznicze, a pełną odpowiedzialność za dany produkt ponosi wprowadzający go do obrotu. Jedynym jego obowiązkiem jest powiadomienie GIS o pierwszym wprowadzeniu na rynek.

Interakcje leków z pożywieniem

Interakcje leków z pożywieniem

Przyjmując leki przepisane przez lekarza, warto wiedzieć, że spożywanie niektórych pokarmów, stosowanie preparatów witaminowych oraz suplementów diety zawierających składniki roślinne lub zioła, może powodować występowanie wzajemnych oddziaływań substancji czynnych i składników pokarmowych.

Probiotyki - mikroorganizmy do zadań specjalnych

Probiotyki – mikroorganizmy do zadań specjalnych

W przewodzie pokarmowym znajduje się 10 razy więcej drobnoustrojów, niż mamy wszystkich komórek ciała.
Nic dziwnego, że mają one ogromny wpływ na nasz organizm. Szczególne miejsce wśród nich zajmują probiotyki.

SUSHI skrystalizowane

SUSHI skrystalizowane

Jak dobrze opublikować niepublikowalny wynik? Wystarczy dołożyć do niego analizę bioinformatyczną. O PR trzeba dbać, jak uczy codzienność… Grupa francuskich uczonych z Uniwersytetu Paris 6 i CNRS w Roscoff uzyskała kryształ, i dzięki temu poznała w największych szczegółach molekularną strukturę enzymu. Enzym ów występuje u morskiego przedstawiciela bakterii typu Bacteroidetes, a należy do nowej grupy hydrolaz glikozydów zdolnych do trawienia porfyranów – wielocukrów charakterystycznych dla krasnorostów z rodzaju Porphyra. Wysiłek to był niemały, bo nie dość, że enzym reprezentował nową strukturalnie klasę, to udało się go skrystalizować wraz z cząsteczką substratu. Dla biochemii molekularnej taka analiza jest bezcenna. Ale dla świata?

Bądź piękna w karnawale

Bądź piękna w karnawale

Przed nami karnawał i czas zabaw. Aby móc bez kompleksów założyć wymarzoną kreację, zadbajmy wcześniej o wygląd naszej skóry, która w ciągu ostatnich miesięcy stała się szara i zmęczona.

Mam cukrzycę

Mam cukrzycę, i co dalej?

Na świecie żyją miliony ludzi z rozpoznaniem cukrzycy, którzy – mimo poważnej choroby – prowadzą normalny tryb życia, pracują w różnych zawodach, podróżują i bawią się. Warunkiem jest tylko skrupulatne przestrzeganie zaleceń dotyczących diety oraz regularne zażywanie leków. Cukrzyca, jak żadna inna choroba, nagradza dbających o zdrowie i szybko karze lekceważących je. Ponieważ jest przypadłością na całe życie i nie da się jej wyleczyć, pozostaje zastosowanie optymalnej strategii – trzeba z nią zgodnie koegzystować!

Jedz zdrowo

Jedz zdrowo

W ostatnich latach znacznie rozwinęła się wiedza na temat żywności i sposobach odżywiania oraz ich wpływie na zdrowie i dobre samopoczucie. Prawidłowa dieta zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, a także wspomaga leczenie wielu schorzeń.

Suplementy diety w świetle prawa

Suplementy diety w świetle prawa

Zgodnie z definicją zawartą w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, suplementy diety należą do żywności. Są to bowiem środki spożywcze przeznaczone do uzupełniania normalnej diety. Stanowią skoncentrowane źródło witamin lub składników mineralnych oraz innych substancji o działaniu odżywczym lub fizjologicznym.

Doceń witaminę D

Doceń witaminę D

Niedobory witaminy D u osób dorosłych powodują nie tylko osteoporozę, ale też przyczyniają się do powstawania chorób serca, cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego, a nawet niektórych nowotworów.

Gdy dieta jest lekiem

Gdy dieta jest lekiem (żywienie pozajelitowe)

Żywienie pozajelitowe uznano za czwarty – po wynalezieniu antyseptyki, znieczulenia i antybiotyków – kamień milowy w rozwoju współczesnej medycyny. Dlaczego ważne jest, by ciężko chorzy pacjenci byli w odpowiedni sposób odżywiani?

Z żywieniem jest tak samo, jak z wodą czy tlenem. Czy możemy nazwać oddychanie lub picie leczeniem? Ale proszę sobie wyobrazić człowieka podłączonego do kroplówki lub respiratora. To już nie jest „tylko” picie czy „tylko” oddychanie, wtedy taki proces nazywamy terapią płynową albo oddechową. Tak samo możemy potraktować żywienie. W normalnych warunkach jest ono czynnością fizjologiczną; w warunkach szpitalnych to rodzaj farmakoterapii.

Problem wzdęć

Problem wzdęć

Towarzyszące wzdęciom objawy są dość krępujące, dlatego wiele osób wstydzi się poprosić o pomoc. Tymczasem istnieją środki, które pomagają złagodzić te dolegliwości. Wzdęcie to nieprzyjemne wrażenie pełności brzucha i jego rozdymania. Najczęstszym powodem tej dolegliwości jest gromadzenie się gazów w jelitach. Wzdęciom może towarzyszyć uczucie przelewania, a także inne nieprzyjemne dolegliwości, jak np. ból albo trudne do opanowania odbijanie czy puszczanie wiatrów. Wzdęcia narastają w ciągu dnia i stają się najbardziej dokuczliwe wieczorem. W nocy problem na ogół mija.

Mikroelementy naszego życia

Mikroelementy naszego życia

Wszyscy wiedzą, że witaminy są niezbędne dla zdrowia, tymczasem niedoceniane mikroelementy pełnią liczniejsze i nierzadko ważniejsze funkcje niż witaminy. Nie ustalono dotychczas kompletnej listy mikroelementów, ale zalicza się do nich: miedź, cynk, jod, fluor, mangan, selen, molibden, kobalt i chrom. Niektórzy naukowcy wymieniają tu także nikiel, wanad, krzem, a nawet cynę.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH