Dieta a skuteczność farmakoterapii

Dieta a skuteczność farmakoterapii

Warto pamiętać o tym, że to, co jemy i pijemy, może zmniejszać, zwiększać lub całkowicie znosić efekt terapeutyczny stosowanych leków. Problem interakcji (czyli fizycznego, chemicznego lub biologicznego wzajemnego oddziaływania) leków z żywnością wynika ze złożonej struktury diety. Jest ona przecież mieszaniną całej gamy związków chemicznych: węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin i minerałów. Ponadto w produktach spożywczych znajdują się substancje konserwujące, pozostałości zanieczyszczeń w postaci azotanów, azotynów, pestycydów, węglowodorów aromatycznych, a także naturalnie występujące związki farmakologicznie czynne o własnym działaniu terapeutycznym.

Bezpieczna podróż w tropiki

Bezpieczna podróż w tropiki

Polacy coraz chętniej podróżują do egzotycznych krajów. Żeby jednak wymarzone wakacje nie zamieniły się w koszmar, warto wiedzieć, na co zaszczepić się przed wyjazdem. Z danych Warszawskiego Instytutu Turystyki wynika, że w roku 2010 prawie 7,1 mln Polaków wyjechało z kraju w celach turystycznych. Coraz częściej udajemy się do krajów tropikalnych. Jak wynika z danych Międzywydziałowego Instytutu Medycyny Morskiej i Tropikalnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, u 60-70 proc. turystów powracających z wakacji występują różnego rodzaju objawy chorobowe. Około 5 proc. podróżujących wymaga konsultacji lekarskiej, a 1 proc. z nich hospitalizacji. Według badań przeprowadzonych w latach 2008-2010, spośród 210 polskich podróżników tylko 42 proc. korzystało z jakiegoś rodzaju poradnictwa medycznego przed wyjazdem. Jedynie co piąty stosował chemioprofilaktykę malarii. Można więc powiedzieć, że często na własne życzenie zapadamy na którąś z egzotycznych chorób.

Biegunka podróżnych i inne przypadłości

Biegunka podróżnych i inne przypadłości

Częstym problemem osób wyjeżdżających do krajów o niższym standardzie sanitarnym jest biegunka podróżnych. Jest to zespół objawów spowodowanych zakażeniem przewodu pokarmowego. Występuje nawet u 20-50 proc. turystów podróżujących do krajów Afryki, Ameryki Łacińskiej, Azji Południowej i Bliskiego Wschodu. W przeciwieństwie do zwykłych biegunek pochodzenia wirusowego, z którymi mamy do czynienia na co dzień, biegunka podróżnych (diarrhoea viatorum) najczęściej występuje przy zakażeniu bakteryjnym (prawie 80 proc.). Prawie jedna trzecia z nich wywołana jest przez enterotoksyczne szczepy Escherichia coli (ETEC). Rzadziej biegunkę powodują inne bakterie (np. Campylobacter, Salmonella), wirusy i pierwotniaki.

Interakcje leków ziołowych z syntetycznymi

Interakcje leków roślinnych z syntetycznymi

Interakcje leków syntetycznych z lekami pochodzenia roślinnego są istotnym, ale niedocenianym problemem codziennej praktyki farmaceuty. Niebezpieczeństwo, że dojdzie do interakcji, wzrasta proporcjonalnie do zwiększania ilości przepisywanych leków. Ostatnie badania wskazują, że ponad 50 proc. dorosłych pacjentów stosuje przynajmniej jeden lek Rx, a 7 proc. tej populacji przyjmuje pięć i więcej leków dostępnych na receptę. Spośród tej grupy około 20 proc. pacjentów przyjmuje leki pochodzenia roślinnego.

Wolni od HCV!

Wolni od HCV!
Społeczna Akcja organizowana przez Kapitułę Nagrody Zaufania Złoty OTIS oraz Krajową Izbę Diagnostów Laboratoryjnych.

**W dniach 9-13 maja 2011 r.
w medycznych laboratoriach diagnostycznych w 30 miastach
na terenie całej Polski odbędą się**

bezpłatne badania

**mające na celu wykrycie zakażenia wirusem HCV, powodującym wirusowe zapalenie wątroby typu C.**

Szacuje się, że około **700 000 osób** w Polsce jest zarażonych wirusem zapalenia wątroby typu C.

Flora jelitowa

Naukowcy, w ramach realizacji projektu MetaHIT, wspieranego przez Unię Europejską, przeprowadzili badania kału ponad 30 osób z różnych krajów: USA, Japonii, Hiszpanii i Danii.

Eksperyment polegał na porównaniu sekwencji DNA z sekwencjami 1500 gatunków bakterii i innych organizmów. Okazało się, że niezależnie od tego, jaki pokarm spożywamy i w jakiej części świata zamieszkujemy, nasza flora jelitowa występuje w jednym z trzech typów (enterotypach). W pierwszym typie dominują bakterie przetwarzające głównie węglowodany i białka, a w dwóch pozostałych – białka lepkie.

Grypa żołądkowa

Wodnista biegunka, wymioty, gorączka, osłabienie organizmu – to najczęstsze objawy ostrego wirusowego nieżytu żołądka i jelit, zwanego potocznie grypą żołądkową. Okres jesienno-zimowy, a także wiosna to czas, w którym obserwuje się zwiększoną zapadalność na tę chorobę.

Palący problem - refluks

Palący problem – refluks

Choroba refluksowa dotyka 10-20 proc. populacji zachodniej; w samych Stanach Zjednoczonych cierpi na nią około 18,6 miliona ludzi. W populacji osób dorosłych, symptomy choroby refluksowej przynajmniej raz w tygodniu odczuwa 10-20 proc. chorych, natomiast 15-40 proc. osób minimum raz w miesiącu.

Smaczne

Witaminy i minerały w warzywach

Bez warzyw i owoców zdrowa kuchnia nie istnieje. Zamiast kupować importowane produkty w hipermarketach, korzystajmy z dobrodziejstw polskich upraw.

Liczne badania pokazały, że istnieje ścisły związek pomiędzy naszym samopoczuciem a tym, co jemy. Dieta bogata w owoce i warzywa może pomóc w ograniczeniu ryzyka zachorowań na wiele chorób, a także spowolnić naturalny proces starzenia organizmu.

Czas na detoks

Czas na detoks

Wiele osób źle znosi początek wiosny. Zwykle bagatelizuje problem, uważając, że to tylko wiosenne przesilenie. Tymczasem objawy takie jak: zmęczenie, bóle głowy czy szara cera mogą świadczyć o nagromadzeniu się toksyn w organizmie.

Każdego dnia organizm narażony jest na działanie zanieczyszczonego środowiska i substancji zawartych w żywności. Są to m.in.: chemiczne dodatki do utrwalania produktów spożywczych, kofeina, alkohol, nikotyna, resztki leków. Obecność niewielkich ilości toksyn w organizmie zdrowego człowieka jest nieszkodliwa, jednak gdy jest ich za dużo, układ wydalniczy nie jest w stanie ich w całości usunąć. Niekorzystne substancje gromadzą się w wielu narządach, głównie w wątrobie, nerkach i innych tkankach.

Wiosenny plan odchudzania

Wiosenny plan odchudzania

Wiosna to najlepsza pora na odchudzanie. Jesteś wtedy skazana na sukces. Decyduje o tym szybszy metabolizm i doskonałe samopoczucie.

Wiosną dieta odchudzająca staje się łatwa i przyjemna w stosowaniu. Spontanicznie wprowadzasz zmiany w menu, a aura zachęca do częstego przebywania na świeżym powietrzu. Więcej słońca to również doskonałe samopoczucie, a poprawa nastroju oznacza definitywny rozwód ze słodyczami. O tej porze roku jesteś też najbardziej zmotywowana. Co tak działa? Widok własnych krągłości i myśl o bliskim urlopie. Oto 10 kroków zdrowego, wiosennego odchudzania.

Różne potrzeby skóry

Różne potrzeby skóry

Hormony mają ogromny wpływ na skórę kobiet i odpowiadają za jej wygląd, powodując określone zmiany. Ich charakter zależy od tego, czy hormony produkowane są w nadmiarze, czy zaczyna ich brakować.

Zgaga i nadkwaśność

Zgaga i nadkwaśność

Nieregularny i stresujący tryb życia w połączeniu z niezdrową dietą negatywnie wpływają na zdrowie i powodują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Najczęściej są to nadkwaśność żołądka i zgaga.

Probiotyki - mikroorganizmy do zadań specjalnych

Probiotyki – mikroorganizmy do zadań specjalnych

W przewodzie pokarmowym znajduje się 10 razy więcej drobnoustrojów, niż mamy wszystkich komórek ciała.
Nic dziwnego, że mają one ogromny wpływ na nasz organizm. Szczególne miejsce wśród nich zajmują probiotyki.

Gardłowe POGOTOWIE

Gardłowe POGOTOWIE

Powszechność i częstość bólów gardła powoduje, że dolegliwość ta jest niesłusznie bagatelizowana przez pacjentów, a czasem nawet przez lekarzy. Gardło – jak na warunki anatomiczne człowieka – to bardzo duży „obszar”. Dzieli się on na trzy części: ustną, krtaniową i nosową (inaczej gardło górne, środkowe i dolne). Krzyżują się w nim dwa bardzo ważne dla człowieka układy: oddechowy i pokarmowy. Oznacza to, że czasami przyczyna dolegliwości (niekiedy bardzo dokuczliwych) może być zlokalizowana poza gardłem.

Stop pajączkom!

Stop pajączkom!

Często rumienisz się w sytuacjach stresowych, podczas wysiłku fizycznego lub po wypiciu lampki wina?
A może zauważasz na skórze twarzy czerwone „pajączki”? Jeśli tak, nie lekceważ tych przypadłości – mogą być one objawem choroby. Wymienione objawy mogą być symptomem takich dolegliwości, jak: nadciśnienie tętnicze, zaburzenia hormonalne, zaburzenia krążenia, czy też schorzenia przewodu pokarmowego. Mogą również prowadzić do rozwoju trądziku różowatego. Podstawowe informacje na temat cery naczynkowej są niezbędne dla jej prawidłowej pielęgnacji i zapobiegania groźnym powikłaniom.

Jedz zdrowo

Jedz zdrowo

W ostatnich latach znacznie rozwinęła się wiedza na temat żywności i sposobach odżywiania oraz ich wpływie na zdrowie i dobre samopoczucie. Prawidłowa dieta zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, a także wspomaga leczenie wielu schorzeń.

Dobroczynny błonnik

Dobroczynny błonnik

Polacy spożywają około 15-25 g błonnika dziennie. To zdecydowanie za mało. Warto zachęcać pacjentów do zmiany nawyków żywieniowych oraz informować, że ma to znaczenie dla poprawnego funkcjonowania organizmu.

Z suplementami trzeba ostrożnie

Z suplementami trzeba ostrożnie

Przede wszystkim jest nam potrzebna wiedza o prawidłowym odżywianiu, a nie suplementy. Przy odpowiednim żywieniu przeciętnie zdrowej osobie nie są one potrzebne. Zaplanowanie dziennej diety, uwzględniającej wszystkie niezbędne substancje, wcale nie jest trudne. Powinniśmy zdrowo się odżywiać już od kołyski, bo w wieku 30, 40 czy 50 lat w naszym organizmie już zaszły pewne zmiany, których nie cofniemy, chociaż możemy je spowolnić.
Oczywiście, są sytuacje, kiedy warto przyjmować niektóre preparaty, np. po infekcjach lub długotrwałej gorączce, po zbiegach chirurgicznych, gdy nasz układ odpornościowy jest osłabiony. Powinny je też przyjmować osoby, które cierpią na choroby związane z pewnymi ograniczeniami dietetycznymi.

Dostęp do leków (rak jelita grubego)

Dostęp do leków (rak jelita grubego)

Trzeba dokonać radykalnych zmian w finansowaniu, które obecnie jest jednym z najniższych w Europie. Powinna też być zmieniona organizacja opieki zdrowotnej, żeby mógł zadziałać system referencyjności ośrodków. Trzeba też zmienić sposób myślenia i nie postrzegać leczenia onkologicznego jako wyrzucania pieniędzy w błoto, tylko wydawanie ich na leczenie chorób, których może nie da się wyleczyć, ale da się przez wiele lat kontrolować ich przebieg. Chorzy przez ten czas są zdolni do pracy, prowadzą normalne życie. Przecież chorym na cukrzycę czy nadciśnienie też nikt nie obiecuje, że ich wyleczy.

Chemioterapia paliatywna raka jelita grubego

Chemioterapia paliatywna raka jelita grubego

Osiągnięcia biologii molekularnej i wprowadzenie nowych leków do leczenia raka jelita grubego dają możliwość wydłużenia życia chorych i poprawę jego jakości.

W ostatniej dekadzie leczenie systemowe raka jelita grubego w IV stopniu zaawansowania klinicznego uległo znacznej ewolucji. Wprowadzono nowe leki cytotoksyczne, takie jak oksaliplatyna, irynotekan i kapecytabina, a także, co istotne, leki ukierunkowane na molekularne cele w komórce nowotworowej. Przykładem terapii celowanej raka jelita grubego jest stosowanie bewacyzumabu, przeciwciała monoklonalnego przeciwko czynnikowi wzrostu śródbłonka naczyń (vascular endothelial growth factor, VEGF), w skojarzeniu z chemioterapią paliatywną. Innym celem molekularnym w komórkach raka jelita grubego stał się w ostatnich latach receptor czynnika wzrostu naskórka (epidermal growth factor receptor, EGFR).

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH