Czas na detoks

Czas na detoks

Wiele osób źle znosi początek wiosny. Zwykle bagatelizuje problem, uważając, że to tylko wiosenne przesilenie. Tymczasem objawy takie jak: zmęczenie, bóle głowy czy szara cera mogą świadczyć o nagromadzeniu się toksyn w organizmie.

Każdego dnia organizm narażony jest na działanie zanieczyszczonego środowiska i substancji zawartych w żywności. Są to m.in.: chemiczne dodatki do utrwalania produktów spożywczych, kofeina, alkohol, nikotyna, resztki leków. Obecność niewielkich ilości toksyn w organizmie zdrowego człowieka jest nieszkodliwa, jednak gdy jest ich za dużo, układ wydalniczy nie jest w stanie ich w całości usunąć. Niekorzystne substancje gromadzą się w wielu narządach, głównie w wątrobie, nerkach i innych tkankach.

Wiosenny plan odchudzania

Wiosenny plan odchudzania

Wiosna to najlepsza pora na odchudzanie. Jesteś wtedy skazana na sukces. Decyduje o tym szybszy metabolizm i doskonałe samopoczucie.

Wiosną dieta odchudzająca staje się łatwa i przyjemna w stosowaniu. Spontanicznie wprowadzasz zmiany w menu, a aura zachęca do częstego przebywania na świeżym powietrzu. Więcej słońca to również doskonałe samopoczucie, a poprawa nastroju oznacza definitywny rozwód ze słodyczami. O tej porze roku jesteś też najbardziej zmotywowana. Co tak działa? Widok własnych krągłości i myśl o bliskim urlopie. Oto 10 kroków zdrowego, wiosennego odchudzania.

Nowa żywność - specyficzny status środka spożywczego  (część 1)

Nowa żywność – specyficzny status środka spożywczego (część 1)

Pojęcie „nowa żywność” (lub „nowy składnik żywności”) to specyficzny status, jaki może posiadać zarówno środek spożywczy (bądź jego składnik) ogólnego spożycia, środek spożywczy wzbogacany, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego,
jak również suplement diety.

Nowe terapie wydłużają życie

Nowe terapie wydłużają życie – rak jelita grubego

Rak jelita grubego jest coraz większym problemem nie tylko w Polsce, ale także na świecie. Liczba zachorowań z roku na rok rośnie. Obecnie w Polsce stwierdza się co roku ok. 16 tysięcy nowych zachorowań. To jest już poważny problem społeczny. Powodów wzrostu zachorowań jest wiele, jednym z najważniejszych jest starzenie się społeczeństwa.

Środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Według obowiązującego prawa, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego charakteryzuje się tym, że – bądź to ze względu na specjalny skład, bądź też sposób przygotowania – wyraźnie różni się od środków spożywczych powszechnie spożywanych.1

Masa ciała a ryzyko cukrzycy

Masa ciała a ryzyko cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 jest chorobą uwarunkowaną wielogenowo. Osoby z genotypem diabetogennym mogą jednak nie wykazywać klinicznych objawów przez wiele lat. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD) w swoich wytycznych szczególną uwagę zwraca na aktywne poszukiwanie cukrzycy wśród osób, u których nie występują jeszcze symptomy hiperglikemii, a ukończyły już 45. rok życia.

Depresja w przebiegu chorób somatycznych

Depresja w przebiegu chorób somatycznych

Depresja nie jest schorzeniem dotyczącym wyłącznie psychiki chorego. Obszar wpływu tej choroby na procesy fizjologiczne organizmu jest często bardzo szeroki. Pomiędzy występowaniem depresji a schorzeniami somatycznymi występuje szereg bardzo istotnych i niekiedy złożonych wzajemnych zależności. Można tu mówić o przynajmniej kilku ich zakresach.

Dieta dla pięknej skóry

Dieta dla pięknej skóry

Właściwie skomponowany jadłospis uwzględniający zapotrzebowanie organizmu na niezbędne witaminy i pierwiastki to tajemnica młodego wyglądu i piękna – lśniących włosów, gładkiej skóry oraz twardych paznokci.

Omega-3 dla serca i umysłu

Omega-3 dla serca i umysłu

Naukowcy podkreślają prozdrowotne działanie kwasów omega-3. Opisano ich pozytywny wpływ w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Wciąż badane są ich właściwości w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, skórnych i metabolicznych, a także ich wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Jak uniknąć zawału?

Jak uniknąć zawału?

Ponad milion Polaków ma zdiagnozowaną chorobę wieńcową, a około 100 tysięcy osób rocznie ma zawał serca. Styl życia, nawyki i przyjmowane leki mają istotne znaczenie w profilaktyce zawału.

Wieloletnie badania pozwoliły na określenie podstawowych czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Są to m.in.: wiek, płeć męska, obciążenia dziedziczne, palenie tytoniu, brak aktywności fizycznej, nadwaga, nadciśnienie tętnicze oraz cukrzyca.

W trosce o stawy

W trosce o stawy

Starzenie się społeczeństwa, siedzący tryb życia, nadmierna masa ciała, a z drugiej strony – uprawianie sportów wyczynowych, sprzyjają powstawaniu patologicznych zmian w obrębie stawów. Zlekceważenie początkowych objawów może prowadzić do zwyrodnienia stawów.

Cellulit – wróg kobiet

Cellulit – wróg kobiet

„Skórka pomarańczowa” nie jest – jak wcześniej sądzono – chorobą, ale naturalnym sposobem gromadzenia zapasów tłuszczu w organizmie kobiety. Czy istnieje skuteczna metoda pozbycia się niechcianych grudek?

Wątroba prosi o litość

Wątroba prosi o litość

Wątroba jest niezwykle „zapracowanym” narządem. Jej główna rola polega na przetwarzaniu składników pokarmowych doprowadzanych z jelita (za pomocą krwi) w substancje odżywcze dla komórek i tkanek. Komórki wątroby (hepatocyty) oczyszczają wysyłaną do tkanek krew z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii i wzbogacają ją w cukier, sole mineralne i witaminy. Glukoza jest w wątrobie przetwarzana w cukier zapasowy – glikogen – i w tej postaci magazynowana. Jeśli organizm potrzebuje większej ilości cukru, zapasy przetwarzane są znowu w glukozę, która jest podstawową substancją energetyczną ustroju. Proces ten pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i nosi nazwę „buforowanie”.

Intymna przypadłość

Intymna przypadłość

Dla większości kobiet nieprzyjemny zapach z miejsc intymnych jest bardzo krępujący. Wiele kobiet chce się go pozbyć stosując różne środki na własną rękę. Tymczasem może to być sygnał, że w obrębie układu płciowego zachodzą niepokojące zmiany.

Mleko po pierwszych urodzinach

Mleko po pierwszych urodzinach

Mleko jest niezbędnym elementem codziennej diety małego dziecka. To doskonałe źródło wapnia, który jest potrzebny do budowania kośćca i zębów. Lepiej jednak, by w drugim roku życia dziecko piło mleko modyfikowane, a nie krowie.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH