Kobietom, a zwłaszcza tym w ciąży, niezbędne są witaminy. Dlatego musimy dostarczać je organizmowi wraz z pożywieniem lub wspomagać się stosownymi preparatami.
retinol
Wpływa na rozwój kości, zębów, włosów, paznokci, regenerację skóry. Zwiększa odporność na infekcje układu oddechowego, poprawia widzenie o zmierzchu. Wskazana jest przy zapaleniu rogówki, w chorobach skóry, dziąseł i zębów oraz przy leczeniu oparzeń, odmrożeń, trudno gojących się ran i nadczynności tarczycy. Dostarcza ją większość warzyw i owoców, znajduje się w tranie, wątróbce, tłustym nabiale i rybach.
tiamina
Wspomaga system nerwowy, serce, układ mięśniowy. Wpływa na procesy myślowe i przemianę węglowodanów. Polecana jest w nerwobólach, półpaścu, cukrzycy, problemach ze spaniem i pamięcią. Zawierają ją drożdże, orzechy, pieczywo razowe, kasze, otręby, wątróbka, nerki, rodzynki, jaja, fasola, groch, mleko, kalafior, ziemniaki, mięso.
ryboflawina
Uczestniczy w przemianie materii, wpływa na płodność i proces wzrostu oraz na utrzymanie zdrowej skóry, włosów i paznokci. Stosowana jest m.in. w zapaleniu błony śluzowej jamy ustnej, przewodu pokarmowego i rogówki oraz w zaćmie i biegunce. Dostarczana jest w mięsie, nerkach, wątróbce, rybach, mleku, szpinaku, brokułach, marchwi, drożdżach i jajach.
PP, niacyna
Odpowiada za przemiany energetyczne, jest niezbędna do produkcji hormonów płciowych. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Wspomaga leczenie chorób skóry i błon śluzowych, zaburzeń żołądkowo-jelitowych, schorzeń układu nerwowego, miażdżycy. Znaleźć ją można w mięsie, rybach, nabiale, produktach pełnoziarnistych, zielonych warzywach i orzechach.
kwas foliowy
Zapewnia powstawanie czerwonych krwinek, zwiększa laktację, wpływa na zdrowy wygląd skóry. Jej niedobór może powodować wrodzone wady układu nerwowego noworodków. Dużo jej w drożdżach, wątrobie, zielonych warzywach, marchwi, dyni, kukurydzy, melonie, żółtku jaja, mleku.
kwas pantotenowy
Witamina zawarta w łuskach zbóż, zielonych roślinach, mięsie, mleku, ziemniakach, kiełkach pszenicy, orzechach, wątróbce, reguluje przemiany metaboliczne, bierze udział w reakcjach odpornościowych, poprawia wygląd skóry i włosów. Stosuje się ją również w zapaleniu nerwów obwodowych i stanach wyczerpania.
pirydoksyna
Gra ważną rolę w metabolizmie tłuszczy, a także w tworzeniu hemoglobiny i przeciwciał. Usprawnia działanie układu nerwowego, zapobiega niedokrwistości. Zawierają ją zielone części warzyw, mięso, ziemniaki, ryby, wątroba, drożdże, jaja, kiełki pszenicy, otręby i chleb razowy. Wskazana jest m.in. w przypadku stanów zapalnych skóry i jamy ustnej, a także w zaburzeniach układu nerwowego, niedokrwistości czy nudności u ciężarnych.
kobalamina
Niezbędna do prawidłowego wzrostu i tworzenia krwinek czerwonych, poprawia pamięć i koncentrację. Wskazana przy niedokrwistości, półpaścu, zapaleniu korzonków nerwowych, nerwobólach. Dostarcza ją nabiał, mięso i owoce morza.
kwas askorbowy
Jest konieczna do prawidłowego tworzenia kości, zębów, gojenia ran. Zapobiega infekcjom i osłabia alergie. Zalecana jest m.in. w leczeniu próchnicy u dzieci, łamliwości paznokci, niedokrwistości, trudno gojących się ran, przeziębienia, alergii. Dużo jej w zielonych częściach roślin, dzikiej róży, czarnej porzeczce, zielonej papryce, truskawkach, cytrynach, brokułach, ziemniakach, natce pietruszki.
kalcyferol
Uczestniczy w powstawaniu kości i zębów, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Stosuje się ją m.in. w krzywicy, tężyczce, osteoporozie, gruźlicy kości. Czerpiemy ją z ryb, nabiału i… słońca.
tokoferol
Jest nazywana witaminą płodności, zmniejsza bowiem ryzyko poronienia. Zapobiega też starzeniu się komórek. Zalecana jest przy niedokrwistości i nadciśnieniu, w profilaktyce miażdżycy i cukrzycy, w leczeniu przewlekłych chorób wątroby i trzustki. Dostarczają jej warzywa oleiste, orzechy, produkty pełnoziarniste, jaja, tłuste ryby.