Dieta może zapobiec wielu nowotworom

Dieta może zapobiec wielu nowotworom

Potrzebny jest cały profil związków z różnych grup. Niektóre produkty mają ich bardzo dużo. Do cennych zaliczyłabym: owoce dzikiej róży, aronię, czarną porzeczkę, jagody, żurawinę, wiśnie, jabłka, kakao, kawę, kurkumę, imbir, rozmaryn, warzywa kapustne, buraki, marchew, czosnek, cebulę. Brokuły, brukselka, jarmuż, kalafiory, czarna rzodkiew zawierają sulforafan, który działa przeciwnowotworowo. Potrzebne są też witaminy, głównie trzy antyoksydacyjne: A, C, E. Antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i opóźniają procesy degeneracji komórek, a także wspomagają procesy regeneracji. Dieta powinna też zawierać błonnik, który przyspiesza pasaż jelitowy, dzięki czemu związki kancerogenne mają krótszy kontakt ze ścianą jelit.

Rola aronii w chorobach układu krążenia

Rola aronii w chorobach układu krążenia

Wyniki badań naukowych dowodzą, że bioflawonoidy – przeciwutleniacze zawarte w aronii – pozwalają zmniejszyć nadciśnienie tętnicze, a także zniwelować inne dolegliwości związane z chorobami serca.

Czego organizm potrzebuje zimą?

Czego organizm potrzebuje zimą?

Krótkie dni, temperatura poniżej zera i długie godziny spędzane w zamkniętych pomieszczeniach… Tak wygląda zimowa rzeczywistość w naszym klimacie. Nie sprzyja ona aktywności fizycznej i sprawia, że stajemy się bardziej podatni na choroby. Zima nie musi być jednak okresem ciągłych infekcji.

Co kryje w sobie  żelowy miś?

Co kryje w sobie żelowy miś? – witaminy dla dzieci

W aptekach można znaleźć wiele preparatów przeznaczonych dla najmłodszych pacjentów. Półki często zapełnione są syropami, tabletkami zawierającymi witaminy, lizakami na odporność, czy też żelkami – postacią leku najbardziej lubianą przez dzieci.

Dieta dla pięknej skóry

Dieta dla pięknej skóry

Właściwie skomponowany jadłospis uwzględniający zapotrzebowanie organizmu na niezbędne witaminy i pierwiastki to tajemnica młodego wyglądu i piękna – lśniących włosów, gładkiej skóry oraz twardych paznokci.

Śniadanie dla mądrej główki

Śniadanie dla mądrej główki

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia, czyli śniadanie, dostarcza młodemu organizmowi energię na cały dzień i usprawnia pracę umysłową. Nie od dziś bowiem wiadomo, że pełnowartościowe śniadanie ułatwia koncentrację i gwarantuje lepsze osiągnięcia w nauce.

Zrób badania laboratoryjne

Zrób badania laboratoryjne

Większość Polaków nie zdaje sobie sprawy, jak ważne są badania laboratoryjne, jak często należy je wykonywać i w jaki sposób trzeba się do nich przygotować. Warto wiedzieć, że dzięki diagnostyce laboratoryjnej można wykryć chorobę jeszcze przed pojawieniem się objawów klinicznych.

Na wynik końcowy badań ogromny wpływ ma faza przedanalityczna (dieta, stres, aktywność fizyczna pacjenta, a także sposób pobrania i transportu materiału). Dlatego ważne jest, byśmy rozmawiali o tym, jak przygotować się do badania laboratoryjnego i jak często powinniśmy prosić lekarza rodzinnego o wydanie skierowania na nie.

Mam cukrzycę

Mam cukrzycę, i co dalej?

Na świecie żyją miliony ludzi z rozpoznaniem cukrzycy, którzy – mimo poważnej choroby – prowadzą normalny tryb życia, pracują w różnych zawodach, podróżują i bawią się. Warunkiem jest tylko skrupulatne przestrzeganie zaleceń dotyczących diety oraz regularne zażywanie leków. Cukrzyca, jak żadna inna choroba, nagradza dbających o zdrowie i szybko karze lekceważących je. Ponieważ jest przypadłością na całe życie i nie da się jej wyleczyć, pozostaje zastosowanie optymalnej strategii – trzeba z nią zgodnie koegzystować!

Jak wzmacniać odporność?

Jak wzmacniać odporność?

Jesień i zima to pory roku, w których infekcje występują najczęściej. Sprzyjają temu m.in. częste zmiany temperatury i wilgotności powietrza, a także dieta uboga w warzywa i owoce. Aby przygotować organizm do walki z zarazkami, należy go odpowiednio wzmacniać.

Budująca dieta

Budująca dieta

Wapń jest ważnym składnikiem naszych kości i zębów. Jego niedobory w organizmie mogą m.in. opóźnić wzrost, prowadzić do deformacji, łamliwości i zniekształcania kości.
Wapń w organizmie człowieka występuje w dwóch postaciach: związanej z układem kostnym na stałe, a także jako rodzaj tkanki zapasowej. Kiedy organizm odczuwa brak wapnia, pobiera go z krwi. Wykorzystuje zapas wchodzący w skład układu kostnego. Proces ten osłabia nasze kości, które stają się porowate, podatne na zniekształcenia i złamania.

Dobroczynny błonnik

Dobroczynny błonnik

Polacy spożywają około 15-25 g błonnika dziennie. To zdecydowanie za mało. Warto zachęcać pacjentów do zmiany nawyków żywieniowych oraz informować, że ma to znaczenie dla poprawnego funkcjonowania organizmu.

Siła aronii

Siła aronii

Co kraj to obyczaj – również jeśli chodzi o profilaktykę chorób układu krążenia. Japończycy piją zieloną herbatę, Francuzi postawili na czerwone wino, a Polacy – na aronię.

Jak wzmacniać organizm?

Jak wzmacniać organizm?

Jesień i zima to pory roku, w których infekcje występują najczęściej. Sprzyjają temu m.in. częste zmiany temperatury i wilgotności powietrza, a także dieta uboga w warzywa i owoce. Aby przygotować system immunologiczny do walki z patogenami, należy go odpowiednio wzmacniać.

Odżywianie w chorobach wątroby

Odżywianie w chorobach wątroby

Wśród „żywieniowych” przyczyn wywołujących choroby wątroby można wymienić nadmierne spożycie alkoholu, tłuszczów i węglowodanów prostych – czyli główne błędy żywieniowe Polaków.

Wszystkie choroby wątroby charakteryzują się zaburzeniami metabolizmu białkowego, upośledzeniem tolerancji węglowodanów i wchłaniania tłuszczów. Obserwowane są niedobory witamin A, D, z grupy B i C, a także magnezu, cynku, potasu, żelaza i wapnia.

Miażdżyca – nowe badania

Miażdżyca – nowe badania, nowe leczenie

Miażdżyca jest chorobą dotykającą bardzo wielu ludzi. Możemy jej stosunkowo łatwo zapobiegać przestrzegając diety niskokalorycznej, bogatej w warzywa i owoce, ruszając się i nie paląc tytoniu. Róbmy to, bo jej leczenie jest znacznie trudniejsze.

Miażdżycę możemy określić jako pewnego rodzaju stwardnienie dużych i średnich tętnic, w którym dochodzi do tworzenia się blaszek miażdżycowych w ich ścianach. Blaszki te są lokalnym nagromadzeniem się lipidów (tłuszczów), komórek tkanki łącznej i mięśni gładkich. Wpuklają się one do wnętrza naczynia i mogą upośledzić albo zatrzymać przepływ krwi. Miażdżyca jest najczęstszym powodem choroby niedokrwiennej serca.

Mikroelementy naszego życia

Mikroelementy naszego życia

Wszyscy wiedzą, że witaminy są niezbędne dla zdrowia, tymczasem niedoceniane mikroelementy pełnią liczniejsze i nierzadko ważniejsze funkcje niż witaminy. Nie ustalono dotychczas kompletnej listy mikroelementów, ale zalicza się do nich: miedź, cynk, jod, fluor, mangan, selen, molibden, kobalt i chrom. Niektórzy naukowcy wymieniają tu także nikiel, wanad, krzem, a nawet cynę.

Śniadanie ucznia

**Dobre rozpoczęcie dnia ma fundamentalne znaczenie dla naszego samopoczucia i zdrowia. Tym bardziej więc powinno się zadbać o to, by dziecko nigdy nie wychodziło rano z domu z pustym żołądkiem.**

Według badań, co szóste dziecko idzie do szkoły bez śniadania. To prowadzi do niebezpiecznego osłabienia organizmu młodego człowieka, spadku odporności i skutkuje podatnością na choroby. Głodny uczeń nie będzie mógł się skupić na lekcji, a czas, który powinien spędzić w szkole, trzeba będzie przeznaczyć na wizyty w gabinecie lekarskim.

Witaminy brać czy nie brać

Witaminy brać czy nie brać

Naturalne preparaty witaminowe zawierają obok samych witamin wiele innych związków, które mają wpływ na nasze zdrowie, a które w tabletkach zawierających same witaminy nie występują. Witaminy są związkami chemicznymi niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu, których nie może on sam wytworzyć. Witaminy albo w pewnych przypadkach ich prekursory, zwane prowitaminami, muszą zostać dostarczone z zewnątrz wraz z pożywieniem.

Jedz i bądź zdrów!

Jedz i bądź zdrów!

Wszystko wskazuje na to, że rarytasy polskiej kuchni lepiej jeść tylko od święta. Jeśli chcemy przedłużyć sobie życie, musimy przestawić się na dietę śródziemnomorską.

Święta smacznie i zdrowo

Święta smacznie i zdrowo

Zdrowie rodziny zaczyna się w kuchni. Niestety grzeszki dietetyczne najczęściej popełniamy w święta. Warto poświęcić chwilę, aby przejrzeć świąteczne menu i dopracować je tak, aby pozostało tradycyjne, a jednocześnie było zdrowe.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH