MenoPrim laureatem Nagrody Profesorów Farmacji –

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji.

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji

Ligunin® laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji.

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji

Arthroblock® laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji.

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji

Marsjanki Kosmożelki laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji.

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzia Profesorów Farmacji

Najlepsza dieta?

Co jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem?
Naukowcy z uniwersytetu w Coimbrze przeprowadzili badania, z których wynika, że szczególnie silnie powstawaniu nowotworów i chorobom układu krążenia przeciwdziałają antyoksydanty, czyli związki chemiczne znajdujące się w naturalnych produktach roślinnych.

Z tego tez powodu szczególnie polecaną jest dieta śródziemnomorska. Typowe dla tej diety oliwa z oliwek, warzywa, owoce, jak także wino i zboża zawierają w sobie wysokie dawki tych drogocennych przeciwutleniaczy.

Walka ze stwardnieniem rozsianym

Brytyjscy eksperci żywieniowi zaapelowali do rządu Szkocji o dodawanie do produktów żywnościowych witaminy D, która miałaby zapobiegać rozprzestrzenianiu się stwardnienia rozsianego.
Według statystyk, w Szkocji jest jeden z najwyższych odsetek zachorowań na tę ciężką chorobę w Europie. Powszechnie uważa się, że główną przyczyną takiego stanu rzeczy są niedobory witaminy D w organizmie. Głównym jej źródłem pozostają promienie słońca oraz dieta oparta na jedzeniu tłustych ryb.

Omega-3 a rozwój mózgu

Omega-3 a rozwój mózgu dziecka

Kwasy tłuszczowe omega-3 są składnikiem tłuszczowym głównie ryb morskich. Zdrowotne działania oleju rybiego zostały dobrze udokumentowane w zakresie zapobiegania chorobom serca i naczyń. Wchodzą one także w skład wielu tkanek, w tym mózgu.

Piękne nogi

Piękne nogi

Nogi muszą nam starczyć na całe życie, dlatego powinnyśmy je dobrze traktować: chodzić w wygodnych butach, przestrzegać codziennej higieny, masować je, gimnastykować oraz stosować odpowiednią dietę. Warto pamiętać, że piękne nogi to nie tylko dar losu, ale efekt systematycznej troski.

Etykiety produktów spożywczych

Etykiety produktów spożywczych

Dbasz o zdrową dietę, więc starasz się kupować zdrowe produkty. Jak rozpoznać te najbardziej wartościowe i nie dać się nabić producentom w butelkę? Po prostu uważnie czytaj etykiety!Producenci żywności często stosują chwyty marketingowe, aby zwiększyć sprzedaż. Wiedzą, że produkty reklamowane jako zdrowsze i tańsze, podane w atrakcyjnym opakowaniu przyciągają uwagę klientów. Dlatego musisz być czujna i czytać nie tylko to, co jest napisane dużymi literami, ale też drobnym drukiem.

Zwyrodnienie plamki żółtej

Zwyrodnienie plamki żółtej

Prawie 2 miliony Polaków cierpi na zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). U ponad 600 tysięcy choroba ta jest w zaawansowanym stadium. Oznacza to, że mogą oni całkowicie utracić wzrok. Pomimo zatrważających statystyk przeprowadzone niedawno badania wskazują, iż prawie 82 proc. Polaków nie wie nic o AMD. Czym charakteryzuje się ta groźna choroba i jak można się przed nią ustrzec?

Badanie ogólne moczu

Badanie ogólne moczu

Najczęściej mocz ma kolor żółty, który może różnić się intensywnością i odcieniem u różnych osób. U osób odwodnionych mocz przybiera ciemną barwę, natomiast gdy wypijemy dużo płynów, może być on bardzo jasny. Kolor moczu może się też zmienić pod wpływem diety (np. po zjedzeniu buraków robi się czerwonawy) albo leków.

Z tańcem przez życie - Olga Stalinger

Z tańcem przez życie – Olga Stalinger

Olga Stalinger znana tancerka, instruktorka tańca nowoczesnego, choreograf, sędzia zawodów tanecznych, ambasadorka preparatu MethodDraine Minceur, aktualnie menadżer marketingu i sprzedaży.
To tylko wybrane zajęcia, którym oddaje się ta niezwykła kobieta.

Na po­cząt­ku był ta­niec
Kie­dy by­ła jesz­cze ma­łą dziew­czyn­ką, pod­czas spa­ce­ru, w par­ku, zo­ba­czy­ła po­kaz tań­ca i to ją urze­kło. Fa­scy­na­cja by­ła tak sil­na, że Ol­ga zmu­si­ła ro­dzi­ców, aby za­pi­sa­li ją na kurs tań­ca. I tak to się wszystko za­czę­ło.

Piękne włosy i paznokcie

Piękne włosy i paznokcie

Zima to okres, kiedy o włosy trzeba szczególnie zadbać i odpowiednio je nawilżać. Także dłonie i paznokcie o tej porze roku wymagają troskliwej uwagi.

Po zdjęciu czapki włosy często elektryzują się, są suche i łamliwe. Albo zupełnie odwrotnie – zimą nagle przetłuszczają się, są ciężkie i bez życia. Jednak decydując się na chodzenie z gołą głową, trzeba liczyć się nie tylko z przeziębieniem czy z innymi infekcjami (głównie zatok), ale i z tym, że włosy będą przesuszone od wiatru i mrozu.

Przyczyny i leczenie trądziku

Przyczyny i leczenie trądziku

Z dr n. med. Ewą Chlebus, dermatologiem z kliniki Nova Derm, rozmawia Marzena Brzozowska‑Herod.

**Trądzik zwyczajny, pospolity, młodzieńczy. Czy to różne nazwy tej samej choroby dermatologicznej?**

Tak, to różne określenia choroby skóry, jaką jest trądzik zwykły. Często nazywano to schorzenie trądzikiem młodzieńczym, bo dotyczył 80 proc. populacji między 12. a 25. rokiem życia.

Substancje wspomagające odchudzanie

Substancje wspomagające odchudzanie

Rynek farmaceutyczny oferuje wiele suplementów diety wspomagających odchudzanie. W połączeniu ze zdrową dietą i ćwiczeniami fizycznymi pomagają one w osiągnięciu wymarzonej sylwetki.

Do odchudzania potrzeba silnej woli, a także silnego organizmu. W aptece dostępne są preparaty, które hamują apetyt, przyspieszają metabolizm, zapobiegają urazom podczas ćwiczeń i dodają energii. Trzeba jednak pamiętać, że odgrywają rolę jedynie wspomagającą. Pomogą, ale nie wyręczą w wysiłkach mających doprowadzić do uzyskania upragnionej sylwetki.

Zgaga – piekący problem

Zgaga – piekący problem

Pieczenie w przełyku, ucisk w klatce piersiowej, ból brzucha, uczucie pełności, odbijanie po jedzeniu – te wszystkie objawy mogą świadczyć o zgadze.

Zgaga jest efektem przedostawania się kwaśnych soków żołądkowych do przełyku i może mieć wiele różnych przyczyn. Zwykle jest wynikiem nieodpowiedniej diety i trybu życia, ale może być też skutkiem poważniejszych dolegliwości, do których należy między innymi refluks żołądkowo-przełykowy czy choroba wrzodowa żołądka. Zgaga może nie tylko znacząco obniżyć jakość życia, ale – niezdiagnozowana i nieleczona – może prowadzić do wielu groźnych powikłań.

Probiotyki - przyjazne bakterie

Probiotyki – przyjazne bakterie

Nieprawidłowy stan flory bakteryjnej może sprzyjać wielu chorobom, nie tylko przewodu pokarmowego, ale też nawracającym infekcjom czy nawet atopowemu zapaleniu skóry.

Probiotyki (z grec. pro bios – dla życia) to preparaty zawierające wystarczającą ilość żywych, ściśle zdefiniowanych mikroorganizmów, które poprzez implantację lub kolonizację wpływają korzystnie na mikroflorę określonego obszaru organizmu. Do tej grupy zaliczamy bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, oraz drożdże, np. Saccharomyces boulardii.
Dany szczep bakterii możemy uznać za probiotyczny jeśli spełnia następujące kryteria: jest izolowany z organizmu człowieka, jest oporny na działanie kwasów żółciowych i soków trawiennych oraz na niskie pH żołądka, ma zdolność do kolonizacji jelita, wykazuje antagonistyczne działanie wobec różnych drobnoustrojów patogennych przewodu pokarmowego i wywiera pozytywny wpływ na metabolizm gospodarza.

Witaminy dla seniora

Witaminy dla seniora

Dzienne zapotrzebowanie na witaminy jest uzależnione od wieku i stanu zdrowia człowieka. Grupy pacjentów, które szczególnie powinny przestrzegać właściwej diety bogatej w witaminy to: dzieci, kobiety w ciąży, pacjenci w czasie rekonwalescencji oraz ludzie starsi.

Ludzie w podeszłym wieku mają zmniejszoną podstawową przemianę materii. Ich aktywność fizyczna spada, zmniejsza się również zapotrzebowanie kaloryczne. Dodatkowo występują choroby i schorzenia, których leczenie wymaga ograniczeń żywieniowych. Ponadto – często ze względów ekonomicznych – ludzie starsi mają monotonną dietę, co prowadzi do niedoborów witaminowych. Dieta seniorów powinna być prawidłowo zbilansowana oraz cechować się różnorodnością, aby dostarczać wszystkie witaminy w odpowiednich ilościach. Dokładne dane z dziennym zapotrzebowaniem na witaminy dla ludzi po 60. roku życia znajdują się w tabeli.

Osteoporoza – cichy złodziej kości

Osteoporoza – cichy złodziej kości

Obecnie kobiety po 45. roku życia częściej przebywają w szpitalu z powodu osteoporozy niż cukrzycy, zawałów serca oraz raka piersi.

Osteoporoza jest chorobą szkieletu, charakteryzującą się upośledzoną wytrzymałością kości. To powoduje zwiększone ryzyko złamania. Za tak banalną definicją kryje się problem dotykający co najmniej trzech milionów Polaków, źródło gigantycznych kosztów leczenia, rehabilitacji, zwolnień lekarskich i niepełnosprawności. Wbrew powszechnie panującej opinii, zjawisko to nie dotyczy jedynie wąskiej populacji kobiet w podeszłym wieku.

Alloplastyka – ratunek dla stawu

Alloplastyka – ratunek dla stawu

Jakie są przyczyny choroby zwyrodnieniowej stawów?

Większość zmian ma podłoże idiopatyczne, czyli nie wiadomo, jaka jest przyczyna ich powstawania. Istnieje kilka teorii: genetyczna, immunologiczna, zapalna, mechaniczna. Najbardziej prawdopodobna wydaje się teoria genetyczna.
Zmiany zwyrodnieniowe powstają też wskutek deformacji stawu. W przypadku stawu biodrowego może to być skutek rozwojowej dysplazji stawu, przebytego zapalenia (swoistego lub nieswoistego), urazów. Każda deformacja stawów przyczynia się do szybszego rozwoju zmian zwyrodnieniowych.

Tłusta dieta nie jest dobra dla plemników

Zbyt tłusta dieta mysich samców źle wpływa na jakość ich nasienia, a co za tym idzie – zdrowie potomstwa – informuje „New Scientist”.
Jak wynika z badań australijskich naukowców, tłusta dieta może prowadzić do zmian w DNA komórek rozrodczych za pośrednictwem modyfikacji chemicznych, które zmieniają aktywność genów i wytwarzanie białek przez komórki. Te niewielkie zmiany w plemnikach mogą być przyczyną zaburzeń metabolicznych u potomstwa.

Nie tylko na trawienie

Błonnik…nie tylko na trawienie

Błonnik, mimo że nie dostarcza energii, ani żadnych składników odżywczych, to ma niezwykle istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Błonnik pokarmowy jest naturalnym składnikiem produktów pochodzenia roślinnego. Występuje on w postaci rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Błonnik nierozpuszczalny (celulozowy) to celuloza, hemiceluloza i ligniny. W przewodzie pokarmowym ulega tylko niewielkim przemianom. Dzięki znacznym właściwościom higroskopijnym wchłania kilkakrotnie więcej wody niż wynosi jego ciężar – pęcznieje w jelitach. Dodatkowo mechanicznie stymuluje ściany jelit, pobudzając je do wykonywania delikatnych ruchów perystaltycznych. Ta frakcja błonnika zawarta jest głównie w pełnym ziarnie zbóż, otrębach, kapuście, figach, malinach i w warzywach strączkowych.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH