Święta bakaliami pachnące
Trudno sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia bez zapachu i smaku bakalii. Zawarte w nich witaminy i inne składniki są cenne dla naszego zdrowia. Dlatego warto je jeść nie tylko w święta!
Autor Na Zdrowie | Boże Narodzenie, cholesterol HDL, kultura, omega-3, omega-6, orzechy, święta, tradycje, tłuszcze, warzywa i owoce, witaminy i minerały, żywność, zły cholesterol LDL | Informacje |
Trudno sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia bez zapachu i smaku bakalii. Zawarte w nich witaminy i inne składniki są cenne dla naszego zdrowia. Dlatego warto je jeść nie tylko w święta!
Autor Na Zdrowie | Anna Kozielska, dieta, dzika róża, enzymy, infekcje, jesień, jeżówka purpurowa, leki ziołowe, magnez, olej z wątroby rekina, omega-3, papryka, pietruszka, porady farmaceuty, rutyna, stres, stymulacja, suplementy diety, układ odpornościowy, warzywa i owoce, witamina C, witamina D, witamina P (flawonidy), zarazki, żeń-szeń, zima, zmiany temperatury | Immunologia |
Jesień i zima to pory roku, w których infekcje występują najczęściej. Sprzyjają temu m.in. częste zmiany temperatury i wilgotności powietrza, a także dieta uboga w warzywa i owoce. Aby przygotować organizm do walki z zarazkami, należy go odpowiednio wzmacniać.
Autor Na Zdrowie | biegunki, błonnik, cholesterol, choroby nowotworowe, choroby przewlekłe, dieta, leki, magnez, Marzena Brzozowska-Herod, miażdzyca, omega-3, omega-6, osteoporoza, polifenole, probiotyki, profilaktyka, samopoczucie, Schorzenia układu krążenia i serca, senior, sterole, suplementy diety, układ pokarmowy, wapń, witamina B9(kwas foliowy), witamina C, witamina D, witamina E, witamina P (flawonidy), witaminy i minerały, zaparcia, zdrowie, żywność | Dietetyka |
W ostatnich latach znacznie rozwinęła się wiedza na temat żywności i sposobach odżywiania oraz ich wpływie na zdrowie i dobre samopoczucie. Prawidłowa dieta zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, a także wspomaga leczenie wielu schorzeń.
Autor Na Zdrowie | cholesterol HDL, ciąża, ciśnienie tętnicze, dopamina, Ewa Wiatr, kardiologia, koncentracja, kwas dokozaheksaenowy (DHA), metabolizm, miażdzyca, mózg, nastrój, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, omega-3, preparaty uspokajające i przeciwdepresyjne, profil lipidowy, ryby, Schorzenia układu krążenia i serca, serotonina, skóra, suplementy diety, trójglicerydy, witamina E, wzrok | Farmacja |
Naukowcy podkreślają prozdrowotne działanie kwasów omega-3. Opisano ich pozytywny wpływ w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Wciąż badane są ich właściwości w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, skórnych i metabolicznych, a także ich wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
Autor Na Zdrowie | ból stawów, chondroityna, choroba zwyrodnieniowa stawów (ChZS), diacereina, dieta, endokrynologia, glikokortykosteroidy, Glukozamina, imbir, kolagen, konsultacje lekarskie, kwas hialuronowy, leczenie, leki bez recepty (OTC), metabolizm, nadwaga, neuropatia, niesterydowe leki przeciwzapalne (NLPZ), omega-3, opioidy, Paracetamol, Patrycja Klimek-Wierzbicka, prewencja, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), sport, styl życia, urazy, witaminy i minerały | Farmacja |
Starzenie się społeczeństwa, siedzący tryb życia, nadmierna masa ciała, a z drugiej strony – uprawianie sportów wyczynowych, sprzyjają powstawaniu patologicznych zmian w obrębie stawów. Zlekceważenie początkowych objawów może prowadzić do zwyrodnienia stawów.
Autor Na Zdrowie | aminokwasy, ciąża, dieta, dzieci, glutamina, infekcje, Katarzyna Pinkosz, leczenie, leki immunomodulujące, Maciej Chmielowski, omega-3, pomyłka, przychodnie i szpitale, składniki odżywcze, sole mineralne, tłuszcze, układ pokarmowy, węglowodany, witaminy i minerały, woda, żywność | Dietetyka |
Żywienie pozajelitowe uznano za czwarty – po wynalezieniu antyseptyki, znieczulenia i antybiotyków – kamień milowy w rozwoju współczesnej medycyny. Dlaczego ważne jest, by ciężko chorzy pacjenci byli w odpowiedni sposób odżywiani?
Z żywieniem jest tak samo, jak z wodą czy tlenem. Czy możemy nazwać oddychanie lub picie leczeniem? Ale proszę sobie wyobrazić człowieka podłączonego do kroplówki lub respiratora. To już nie jest „tylko” picie czy „tylko” oddychanie, wtedy taki proces nazywamy terapią płynową albo oddechową. Tak samo możemy potraktować żywienie. W normalnych warunkach jest ono czynnością fizjologiczną; w warunkach szpitalnych to rodzaj farmakoterapii.
Autor Na Zdrowie | Anna Kozielska, dieta, infekcje, jesień, jeżówka purpurowa, kwasy tłuszczowe, leki ziołowe, niedobór, omega-3, suplementy diety, układ odpornościowy, warzywa i owoce, wzmacnianie, żeń-szeń, zima, zmiany temperatury | Immunologia |
Jesień i zima to pory roku, w których infekcje występują najczęściej. Sprzyjają temu m.in. częste zmiany temperatury i wilgotności powietrza, a także dieta uboga w warzywa i owoce. Aby przygotować system immunologiczny do walki z patogenami, należy go odpowiednio wzmacniać.
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, ciśnienie tętnicze, fosfolipidy, kości, leksykon leków, Nagroda Profesorów Farmacji, omega-3, Schorzenia układu krążenia i serca, stawy, suplementy diety, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) | Farmacja, Złoty Otis |
Już po raz siódmy Zespół Ekspertów zadecydował o przyznaniu [**Nagrody Profesorów Farmacji**](/page/nagroda-profesorow-farmacji) dla najlepszych suplementów diety. Eksperci poddali merytorycznej weryfikacji zgłoszone do nagrody suplementy i wybrali spośród nich te, które w ich ocenie zasługiwały na wyróżnienie.
Autor Na Zdrowie | alkohol, antyoksydanty, dieta, Francja, grzyby, Justyna Marszałkowska, obyczaje, omega-3, pieczywo, rodzina, ryby, sport, tradycje, warzywa i owoce, wątroba, witaminy i minerały, woda, żywność | Dietetyka |
Karp smażony, śledzie w śmietanie, pierogi, kapusta z grzybami, a na deser: makowiec, sernik, kutia i kawałek piernika… W święta zwykle stół ugina się pod ciężarem kalorycznych potraw, a my pod ciężarem dodatkowych kilogramów. Poniżej przedstawiamy krótki przewodnik, jak się najeść, a nie przejeść.
Autor Na Zdrowie | afrodyzjak, Anandamid, czekolada, depresja, dopamina, endorfina, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, omega-3, polifenole, preparaty uspokajające i przeciwdepresyjne, przygnębienie, psychiatria, Radosław Mitura, serotonina, słońce, WHO | Informacje |
Słońce, czekolada oraz nienasycone kwasy tłuszczowe to naturalne antydepresanty, które mogą pomóc w walce z depresją. Nie bagatelizujmy tej choroby i pamiętajmy, że lepiej jej zapobiegać niż ją leczyć.
Autor Na Zdrowie | błonnik, dieta, dzieci, infekcje, Iza Czajka, kalorie, kobieta, niedobór, niedokrwistość, omega-3, omega-6, przemęczenie, ryby, styl życia, wapń, warzywa i owoce, witalność, witaminy i minerały, zdrowie, żelazo, zima | Farmacja |
Zima to okres, kiedy najczęściej pojawiają się niedobory pokarmowe. Ich efekt to gorszy wygląd, zmęczenie,
częste infekcje. Przyczyną jest nieodpowiednia dieta.
Autor Na Zdrowie | aminokwasy, antyoksydanty, Grzegorz Kowalewski, kardiologia, kwasy tłuszczowe, magnez, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, omega-3, Schorzenia układu krążenia i serca, witaminy i minerały | Farmacja |
W ostatnich latach znacząco wzrosła popularność suplementów diety wśród pacjentów. W wyborze takich preparatów polegają oni głównie na radach farmaceuty. Powinniśmy więc zgłębiać swoją wiedzę na ten temat.
Autor Na Zdrowie | Anna Piecuch, choroba Alzheimera, depresja, dzieci, kwasy tłuszczowe, omega-3, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), suplementy diety, wcześniak | Farmacja |
Kwasy tłuszczowe omega-3 są znane z dobroczynnego wpływu na serce i układ krążenia. Jednak pojawia się coraz więcej badań, z których wynika, że kwasy te mogą zmniejszać także ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, zaburzeń psychicznych i neurologicznych oraz poprawiać funkcje poznawcze i ostrość widzenia u niemowląt.
Autor Na Zdrowie | dieta, Jacek Kotapski, leki bez recepty (OTC), omega-3, serce | Kardiologia |
Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca chorym z komorowymi zaburzeniami rytmu i chorobą niedokrwienną serca suplementację kwasów z rodziny omega-3 zarówno w formie gotowych preparatów, jak i w formie naturalnej.
Autor Na Zdrowie | cukrzyca, dieta, karmienie, Marzena J. Kiryk, omega-3, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) | Dietetyka |
Co i jak jeść, aby urodzić inteligentne i spokojne dzieci? To pytanie zadaje sobie wiele matek, a kluczem do odpowiedzi jest zróżnicowana i dobrze zbilansowana dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Autor Na Zdrowie | Anandamid, badania, dieta, fosfolipidy, Hanna Mojska, LC-PUFA, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, omega-3, ośrodkowy układ nerwowy | Dietetyka, Neurologia |
Kwasy omega-3 mogą odgrywać istotną rolę w prewencji i wspomaganiu leczenia wielu dolegliwości związanych z zaburzeniami uwagi i snu, gwałtownych zmian nastroju, stanów lękowych, agresji, uczucia smutku i apatii.
Autor Na Zdrowie | ADHD, astma, Atopowe zapalenie skóry, Ewa Wietrak, mózg, omega-3, ośrodkowy układ nerwowy | Farmacja |
Coraz więcej wiemy o czynnikach, które mają wpływ na rozwój intelektualny. Oczywiście bardzo ważne są geny, gdyż zdolności dziedziczymy po przodkach. Jednak dużo zależy od tego, czy potrafimy szybko te zdolności dostrzec i odpowiednio je rozwijać. Oprócz genów istotna w rozwoju intelektualnym jest także dieta.
Autor Na Zdrowie | Ewa Wietrak, omega-3, zły cholesterol LDL | Dietetyka |
Od września 2008 roku dysponujemy wynikami przełomowego dla chorych z niewydolnością serca badania GISSI-HF, które jest niewątpliwie jednym z najważniejszych badań klinicznych. Jego wyniki zaprezentowano na kongresie europejskich kardiologów w Monachium.
Autor Na Zdrowie | Hanna Mojska, omega-3, omega-6, żywność dla niemowląt i dzieci | Dietetyka |
LC-PUFA z rodzin n-3 (omega-3) i n-6 (omega-6) są niezbędne we wczesnym okresie rozwoju organizmu, zwłaszcza tkanek bogatych w błony biologiczne, takich jak mózg i siatkówka.
Autor Na Zdrowie | Ewa Wietrak, omega-3, witaminy dla dzieci | Farmacja |
Dieta uboga w kwasy omega-3 może mieć przykre konsekwencje dla organizmu. Ich niedobór u noworodków przejawia się m.in. ostrym zapaleniem skóry, atopią czy zahamowaniem wzrostu. Natomiast u dzieci starszych opóźnieniem funkcji poznawczych, ostrości widzenia czy zaburzeniem koncentracji.
Autor Na Zdrowie | omega-3, profil lipidowy, zdrowa żywność, zły cholesterol LDL | Dietetyka, Kardiologia |
Ostatnie statystyki dotyczące chorób serca i układu krążenia nie napawają optymizmem. Wynika z nich jednoznacznie, że prawie połowa zgonów w Polsce jest spowodowana tymi chorobami. ** **** **
Autor Na Zdrowie | ADHD, kwasy tłuszczowe, Monika Karbarczyk, mózg, omega-3, omega-6, pamięć | Farmacja |
Odpowiednia kombinacja kwasów omega-3 i omega-6 wpływa korzystnie na pracę mózgu, poprawę pamięci krótkotrwałej, koordynacji ruchowej, a także zdolności uczenia się.
Autor Na Zdrowie | choroba niedokrwienna serca - CHD, Grażyna Sygitowicz, omega-3, Schorzenia układu krążenia i serca, suplementy diety, udar mózgu | Farmacja |
Już w 2006 roku w standardach postępowania w stabilnej chorobie niedokrwiennej serca Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego znalazło się zalecenie wzbogacania diety w ryby morskie oraz stosowanie suplementacji omega-3 PUFA u chorych z grupy dużego ryzyka, np. po zawale mięśnia sercowego.
Autor Na Zdrowie | kwasy tłuszczowe, Magda Gołębiewska, omega-3, Schorzenia układu krążenia i serca, tłuszcze | Dietetyka |
Słowo „tłuszcz” ma w potocznym znaczeniu wyłącznie negatywne konotacje. Kojarzy się z otyłością, chorobami i niemodnym wyglądem. Tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce, zawierają znaczną ilość kwasów nasyconych, które są przyczyną rozwoju takich chorób, jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca.