Budująca dieta

Budująca dieta

Wapń jest ważnym składnikiem naszych kości i zębów. Jego niedobory w organizmie mogą m.in. opóźnić wzrost, prowadzić do deformacji, łamliwości i zniekształcania kości.
Wapń w organizmie człowieka występuje w dwóch postaciach: związanej z układem kostnym na stałe, a także jako rodzaj tkanki zapasowej. Kiedy organizm odczuwa brak wapnia, pobiera go z krwi. Wykorzystuje zapas wchodzący w skład układu kostnego. Proces ten osłabia nasze kości, które stają się porowate, podatne na zniekształcenia i złamania.

M jak magnez

Któż z nas nie doświadczył bolesnego skurczu łydki czy drgającej powieki? Objawy te mogą świadczyć o niedoborze magnezu w organizmie. A wszystko to m. in. przez stres, kawę, konserwanty i zanieczyszczenie środowiska.

Doceń witaminę D

Doceń witaminę D

Niedobory witaminy D u osób dorosłych powodują nie tylko osteoporozę, ale też przyczyniają się do powstawania chorób serca, cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego, a nawet niektórych nowotworów.

Siła aronii

Siła aronii

Co kraj to obyczaj – również jeśli chodzi o profilaktykę chorób układu krążenia. Japończycy piją zieloną herbatę, Francuzi postawili na czerwone wino, a Polacy – na aronię.

Niedobór alfa-1-antytrypsyny w patologii człowieka

Niedobór alfa-1-antytrypsyny w patologii człowieka

Zaburzenie polegające na niedoborze alfa-1 antytrypsyny (alpha-1-antitrypsin deficiency, AATD) pojawia się w kilku jednostkach klinicznych. Jest ono albo istotną przyczyną choroby, albo nasila chorobę powstałą na innym tle.

Niedobór alfa-1-antytrypsyny to zaburzenie enzymatyczne, które zdarza się dość często. Bywa ono wyraźnym pierwszym powodem niektórych chorób albo nasila pewne stany chorobowe, wywołane przez inne czynniki chorobotwórcze.

Nierzadko niedobór tego enzymu nie jest brany pod uwagę w rozważaniach nad patogenezą konkretnego przypadku (zapomnienie?, przeoczenie?).

Znajomość istnienia niedoboru alfa-1-antytrypsyny i wyrównanie go przyczynia się do poprawy stanu chorego.

Jak wzmacniać organizm?

Jak wzmacniać organizm?

Jesień i zima to pory roku, w których infekcje występują najczęściej. Sprzyjają temu m.in. częste zmiany temperatury i wilgotności powietrza, a także dieta uboga w warzywa i owoce. Aby przygotować system immunologiczny do walki z patogenami, należy go odpowiednio wzmacniać.

Kiedy męczą nocne kurcze

Kiedy męczą nocne kurcze

Potrafią zbudzić w środku nocy i całkiem wytrącić ze snu. Są przyczyną rwącego bólu i lubią nawracać. Ciężko je przewidzieć, bo ich przyczyna nie jest do końca poznana. Nocne bolesne kurcze mięśni łydek lub stóp mogą się zdarzyć każdemu.

Dlaczego włosy wypadają?

Dlaczego włosy wypadają?

Przejściowe lub trwałe wypadanie włosów na ograniczonej powierzchni lub na całej owłosionej skórze głowy (niekiedy również innych okolic ciała) to objaw chorobowy zwany łysieniem. To jeden z coraz częściej zgłaszanych problemów dermatologicznych.

Właściwa pielęgnacja włosów

Włosy – podobnie jak skóra – starzeją się, a ich upiększanie (prostowanie, farbowanie, suszenie itp.) lub niewłaściwe odżywianie mogą ten proces znacznie przyspieszyć. Polecając pacjentom kosmetyki do włosów, należy wspomnieć również o ich właściwej pielęgnacji.

Łuież i wypadanie włosów

Coraz więcej osób zgłasza się do apteki z problemami dotyczącymi włosów i skóry głowy. Najczęściej dolegliwości te związane są z wypadaniem włosów, łojotokowym zapaleniem owłosionej skóry głowy czy zmianami w obrębie łodygi włosa.

Chela-Mag B6 laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

**Piąta edycja Nagrody Profesorów Farmacji była nietypowa, bowiem nagrody zostały przyznane dwuetapowo.**
W pierwszym etapie wyróżniono preparat Chela-Mag B6, w drugim etapie dwa preparaty firmy Lek-Am: [**BioLuteina Plus**](/news/bioluteina-plus-laureatem-nagrody-profesorow-farmacji “BioLuteina Plus laureatem Nagrody Profesorów Farmacji”) oraz [**Furoxin**](/news/furoxin-laureatem-nagrody-profesorow-farmacji “Furoxin laureatem Nagrody Profesorów Farmacji”).

**Chela-Mag B6**

Jesienna dieta

Wbrew powszechnym opiniom zapotrzebowanie na składniki odżywcze nie zmniejsza się radykalnie wraz z wiekiem. Mimo to u ludzi starszych często obserwuje się niedobory tych składników.

Może się do tego przyczyniać zdecydowanie gorsze ich przyswajanie oraz – co jest bardzo częste – spożywanie niepełnowartościowych posiłków.

Wśród składników odżywczych, które najczęściej bywają niedoborowe u ludzi starszych, wymienia się: wapń i witaminę D, antyoksydanty (witaminy C, E i beta-karoten), witaminę B12, kwas foliowy, potas, żelazo i magnez.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH