Lekkostrawne święta

Lekkostrawne święta

Karp smażony, śledzie w śmietanie, pierogi, kapusta z grzybami, a na deser: makowiec, sernik, kutia i kawałek piernika… W święta zwykle stół ugina się pod ciężarem kalorycznych potraw, a my pod ciężarem dodatkowych kilogramów. Poniżej przedstawiamy krótki przewodnik, jak się najeść, a nie przejeść.

Płatki czy musli?

Płatki czy musli?

Jeszcze nie tak dawno na śniadanie jadaliśmy zwykłą owsiankę na mleku, potem przyszedł szał na płatki kukurydziane. Teraz mamy do wyboru kilkadziesiąt rodzajów musli i całą gamę najróżniejszych płatków śniadaniowych.
Jak wybrać te najlepsze?

Dieta w terapii nowotworów

Dieta w terapii nowotworów

Po operacji, gdy chory może już jeść, jego dieta musi być jak najlepiej zbilansowana. Posiłki powinny być małe objętościowo, podawane regularnie i z odpowiednią częstotliwością (nawet 6-8 razy dziennie), w odstępach nie większych niż dwie godziny. Nie mogą być ciężkostrawne, tłuste i zbyt słodkie. Należy podawać pełnowartościowe białko, tłuszcze pochodzenia roślinnego bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany złożone oraz witaminy i składniki mineralne. Jeśli więc pacjent nie może jeść warzyw na surowo, to najlepiej gotować je na parze, bo wtedy tracą najmniej witamin. Jeśli nie je owoców, można wyciskać z nich sok i podawać rozcieńczony wodą. Warto wzbogacać posiłki, dodając zmielone mięso, ryby, sery twarogowe lub rozdrobnione jajko, drobne, ugotowane do miękkości kasze, makaron i ryż.

Czy potrzebujemy suplementacji diety?

Czy potrzebujemy suplementacji diety?

Wszystkie potrzebne nam składniki odżywcze powinny pochodzić z żywności. W optymalnym modelu żywienia podstawę stanowią produkty zbożowe, bardzo ważne są też owoce i warzywa, które powinniśmy jeść kilka razy dziennie. Niestety, tylko niewielki procent ludzi odżywia się zgodnie z zaleceniami dietetyków.

Zdrowie w garści

Mocno czerwony kolor i intensywny owocowy smak – oto Cranberries. Wyśmienite jagody z północy USA pełne zdrowych składników odżywczych stanowią nowy element codziennego jadłospisu.

Suszone owoce spożywane jako przekąska dostarczają szybkiej dawki energii, natomiast jako składnik przepisów i potraw dopełniają ich smak swoim charakterystycznym aromatem. Co więcej, walory smakowe tej pysznej przekąski łączą się z właściwościami prozdrowotnymi.

Warzywa i owoce są na 5

W pilotażowej edycji Konkursu “Warzywa i owoce są na 5!” wzięło udział ponad 600 szkół podstawowych z województw małopolskiego, mazowieckiego i warmińsko – mazurskiego.

Jury nagrodziło w sumie 40 szkół, które otrzymały nagrody pieniężne. Konkurs jest częścią ogólnoświatowej inicjatywy propagującej jedzenie warzyw i owoców 5 razy dziennie.

Dzika róża na reumatyzm

Otrzymywany z owoców dzikiej róży preparat może pomóc chorym na reumatoidalne zapalenie stawów – poinformowano podczas kongresu European League Against Rheumatism (EULAR) w Barcelonie.

Reumatoidalne zapalenie stawów to dokuczliwa choroba, w której stawy atakowane są przez niewłaściwie działający układ odporności. Zniszczenia chrząstki stawowej i kości bardzo utrudniają poruszanie się.

Soki na 100 procent

Stuprocentowe soki owocowe i warzywne pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na liczne nowotwory i choroby serca – donosi najnowszy numer pisma “International Journal of Food Science and Nutrition”.

Wniosek ten jest wynikiem badań, których celem było obalenie powszechnej opinii, że soki są mniej korzystne dla zdrowia niż nieprzetworzone owoce i warzywa. Naukowcy dowiedli w nich, że 100-procentowe soki mają właściwości bardzo zbliżone do jedzonych w całości owoców i warzyw. Tak samo jak one, zawierają bowiem dobroczynne dla organizmu antyoksydanty i błonnik.

Złodziej kości

Mleko i jego przetwory, ryby morskie oraz zielone warzywa to najważniejsze składniki diety zdrowej dla kości – podkreślają lekarze i dietetycy.

Osteoporoza jest przewlekłą chorobą, która charakteryzuje się spadkiem masy i gęstości tkanki kostnej i zanikaniem jej struktury. W rezultacie zwiększa się łamliwość kości.

Choroba ta najczęściej zdarza się u kobiet po 50. roku życia, które przeszły menopauzę i z tej przyczyny mają znacznie obniżony poziom hormonów płciowych. Osteoporoza występuje też u jednego na pięciu mężczyzn – częściej, niż rak prostaty.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH