Siła aronii
Co kraj to obyczaj – również jeśli chodzi o profilaktykę chorób układu krążenia. Japończycy piją zieloną herbatę, Francuzi postawili na czerwone wino, a Polacy – na aronię.
Autor Na Zdrowie | alkohol, antocyjany, antyoksydanty, aronia, bioflawonoidy, cukrzyca, dieta, Iwona Siwek, kofeina, krew, l-arginina, miażdzyca, naczynia krwionośne, nadciśnienie, nadwaga, niedobór, podłoże genetyczne, Przedawkowanie, Schorzenia układu krążenia i serca, sport, styl życia, suplementy diety, tłuszcze, udar mózgu, warzywa i owoce, wolne rodniki, zawał, zielona herbata, zły cholesterol LDL | Farmacja |
Co kraj to obyczaj – również jeśli chodzi o profilaktykę chorób układu krążenia. Japończycy piją zieloną herbatę, Francuzi postawili na czerwone wino, a Polacy – na aronię.
Autor Na Zdrowie | aminokwasy, ciąża, dieta, dzieci, glutamina, infekcje, Katarzyna Pinkosz, leczenie, leki immunomodulujące, Maciej Chmielowski, omega-3, pomyłka, przychodnie i szpitale, składniki odżywcze, sole mineralne, tłuszcze, układ pokarmowy, węglowodany, witaminy i minerały, woda, żywność | Dietetyka |
Żywienie pozajelitowe uznano za czwarty – po wynalezieniu antyseptyki, znieczulenia i antybiotyków – kamień milowy w rozwoju współczesnej medycyny. Dlaczego ważne jest, by ciężko chorzy pacjenci byli w odpowiedni sposób odżywiani?
Z żywieniem jest tak samo, jak z wodą czy tlenem. Czy możemy nazwać oddychanie lub picie leczeniem? Ale proszę sobie wyobrazić człowieka podłączonego do kroplówki lub respiratora. To już nie jest „tylko” picie czy „tylko” oddychanie, wtedy taki proces nazywamy terapią płynową albo oddechową. Tak samo możemy potraktować żywienie. W normalnych warunkach jest ono czynnością fizjologiczną; w warunkach szpitalnych to rodzaj farmakoterapii.
Autor Na Zdrowie | alkohol, BMI, dieta niskokaloryczna, enzymy, fosfolipidy, interakcje, Joanna Heropolitańska-Janik, leki, masa ciała, nadwaga, odchudzanie, otyłość, soja, tłuszcze, wątroba, witaminy i minerały, zły cholesterol LDL | Farmacja |
W leczeniu chorób wątroby wykorzystuje się m.in. pochodzące z nasion soi fosfolipidy. Efektem działania tych związków jest przywrócenie odpowiedniej aktywności enzymów błonowych i uzupełnienie istniejących ubytków powstałych wskutek procesu chorobowego. Zwiększenie w żółci poziomu fosfolipidów powoduje wzrost rozpuszczalności cholesterolu. Fosfolipidy biorą też udział w trawieniu tłuszczów i ułatwiają wchłanianie witamin w nich rozpuszczonych.
Fosfolipidy wykorzystuje się w leczeniu pomocniczym przewlekłych chorób wątroby, stanów uszkodzeń tego narządu spowodowanych alkoholem, niektórymi lekami lub substancjami toksycznymi oraz w terapii zaburzeń czynnościowych dróg żółciowych.
Autor Na Zdrowie | BMI, cukier, cukrzyca, dieta, insulina, krew, leki, masa ciała, nadwaga, otyłość, samokontrola, składniki odżywcze, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały | Diabetologia, Dietetyka |
Jeśli u chorego na cukrzycę występuje nadwaga, zmniejszenie masy ciała może spowodować normalizację poziomu cukru, szczególnie w początkowym jej etapie. Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna objawiająca się zwiększeniem ilości cukru we krwi. Może być spowodowana zniszczeniem produkujących insulinę komórek trzustki lub nieprawidłowym wykorzystywaniem insuliny przez organizm.
Autor Na Zdrowie | choroby nowotworowe, ciśnienie tętnicze, dieta, efekt jo-jo, Katarzyna Kwiatkowska, miażdzyca, mięso, mleko, przyprawy, ryby, Schorzenia układu krążenia i serca, tłuszcze, układ pokarmowy, warzywa i owoce, zboża, zdrowa żywność, zły cholesterol LDL | Dietetyka |
Wszystko wskazuje na to, że rarytasy polskiej kuchni lepiej jeść tylko od święta. Jeśli chcemy przedłużyć sobie życie, musimy przestawić się na dietę śródziemnomorską.
Autor Na Zdrowie | beta-adrenolityki, dieta, interakcje, kalorie, leki, leki przeciwpasożytnicze, Magdalena Izbicka, preparaty uspokajające i przeciwdepresyjne, teofilina, tłuszcze | Farmacja |
Zima to okres, kiedy jadamy bardziej kalorycznie niż w pozostałych porach roku. Posiłki są zazwyczaj obfitsze w tłuszcze. Niestety ten składnik diety powinien znaleźć się na cenzurowanym u pacjentów przyjmujących określone grupy leków.
Autor Na Zdrowie | dieta, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, tłuszcze, zły cholesterol LDL | Dietetyka |
Polacy jedzą za dużo tłuszczów, nie zwracając uwagi na ich jakość oraz nie zachowując właściwych proporcji pomiędzy tłuszczami zwierzęcymi i roślinnymi. Taka dieta może być przyczyną wielu chorób.
Autor Na Zdrowie | kwasy tłuszczowe, Magda Gołębiewska, omega-3, Schorzenia układu krążenia i serca, tłuszcze | Dietetyka |
Słowo „tłuszcz” ma w potocznym znaczeniu wyłącznie negatywne konotacje. Kojarzy się z otyłością, chorobami i niemodnym wyglądem. Tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce, zawierają znaczną ilość kwasów nasyconych, które są przyczyną rozwoju takich chorób, jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca.
Autor Maciej Pinkosz | bakterie, otyłość, tłuszcze | Dietetyka |
Bakterie zamieszkujące ludzkie jelita wpływają na magazynowanie tłuszczu w organizmie i w ten sposób mogą przyczyniać się do rozwoju otyłości u osób na kalorycznej, tłustej diecie – zaobserwowali badacze z USA. Zdaniem autorów
pracy na łamach pisma “Proceedings of the National Academy of Sciences” odkrycie to może pomóc w opracowaniu nowych leków do walki z otyłością.
Autor Maciej Pinkosz | Ameryka, tłuszcze | Dietetyka |
Rodzice mieszkający z dziećmi jedzą więcej tłuszczów? – informuje pismo “Journal of the American Board of Family.”
Jak wykazały badania przeprowadzone na 6600 dorosłych przez zespół Heleny Laroche z University of Iowa, w porównaniu z bezdzietnymi, osoby mieszkające z dziećmi zjadały co tydzień dodatkową ilość nasyconych tłuszczów, odpowiadającą mniej więcej pizzy pepperoni. Dziennie było to 4,9 grama tłuszczu, z czego 1,7 grama stanowiły tłuszcze nasycone (wiadomo, że zwiększają one ryzyko chorób serca).