Zdrowa dieta - minimalizm na talerzu

Zdrowa dieta – minimalizm na talerzu

Mówi się “mniej znaczy lepiej”. Ale co definicja minimalizmu oznacza w praktyce w kontekście odżywania – chodzi o mniejsze porcje jedzenia czy ograniczoną ilość składników? W zasadzie – i jedno i drugie. Trzeba przy tym pamiętać, że zdrowa dieta ma na celu przede wszystkim dbanie o stan organizmu. Odchudzanie nie powinno być celem samym w sobie.

Od czego zacząć odchudzanie?

Od czego zacząć odchudzanie? Pięć prostych wskazówek

Wymarzona sylwetka i zgrabne ciało, to marzenie niejednej kobiety. Niestety, wiele z nich rezygnuje po jakimś czasie, nie widząc efektu lub pogarszając swój stan – np. poprzez efekt jojo. Warto jednak przestrzegać kilku prostych zaleceń. Od czego zacząć odchudzanie, by było efektywne i przynosiło skutki?  

menu dla dzieci zdrowe dla zębów

Menu dla dzieci zdrowe dla zębów

Profilaktyka i przestrzeganie zasad higieny to podstawa dbania o zdrowy i piękny uśmiech, który jest naszą wizytówką. Trzeba to robić od najmniejszych lat, dlatego zaleca się rodzicom, by odpowiednio kontrolowały nawyki żywieniowe swoich pociech. Oto kilka ważnych zasad, które warto poznać, by pomóc stworzyć menu dla dzieci, które jest zdrowe dla ich zębów. 

Jak uniknąć efektu jojo?

Jak uniknąć efektu jojo?

Temat, który wraca jak bumerang co sezon. Nie ważne jakich diet będziesz używać, to może się zdarzyć, że niedawno zrzucone kilogramy wrócą do ciebie w postaci nieestetycznego brzucha. Jak uniknąć efektu jojo, który od zawsze prześladuje wszystkich, którzy stosują dietę odchudzającą?  

jak czytac etykiety wody w sklepie

Jak czytać etykiety wody w sklepie?

Na etykiecie opakowania wody znajdują się ważne informacje. Umiejętność czytania etykiet jest ważnym krokiem, by za każdym razem dokonywać świadomych wyborów podczas zakupów. Jak czytać etykiety, by wybierać najbardziej wartościowe produkty? 

Zdrowe odżywianie podczas wakacji - jak kontrolować dietę dzieci?

Zdrowe odżywianie podczas wakacji – jak kontrolować dietę dzieci?

Okazuje się, że nawet co drugi rodzić nie wie jak dokładnie wygląda jadłospis ich dzieci podczas wakacji. Wynika to z badań przeprowadzonych przez platformę Mixit.pl. Co jest tego powodem? Odpowiedź jest dosyć prosta. Po pierwsze, brak czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku. Po drugie, dzieci podczas wakacji spędzają poza domem długie godziny. Oczywiście można się spierać,

KreacjaCiała dieta w depresji

Dieta w depresji – co jeść, a czego unikać?

Słowa “depresja” przyjęło się używać do określenia chandry, obniżonego nastroju, chwilowego braku motywacji czy chęci do działania. Jest to zazwyczaj spowodowane chronicznym stresem, przemęczeniem wywołanymi m.in. warunkami środowiskowymi. Kiedy następuje moment, gdy taki stan ewoluuje do poważnej choroby? Jak rozpoznać depresję i jak z nią walczyć? Jak powinna wyglądać dieta w depresji, która poprawi nastrój?

warzywa i owoce sezonowe

Warzywa i owoce sezonowe – dla zdrowia, urody i szczęścia!

Lato to najlepszy sezon pod względem dostępności świeżych owoców i warzyw. To właśnie wtedy zaleca się włączenie do diety jak największej ich ilości. Warzywa i owoce sezonowe niosą ze sobą bowiem ogrom korzyści dla zdrowia. Zrezygnujmy z ciężkich potraw, a postawmy na lekkie i proste dania warzywno-owocowe. Polskie, sezonowe warzywa i owoce smakują równie dobrze jedzone na surowo jak i grillowane,

Kwasy omega 3 i omega 6 są niezbędne

Kwasy omega-3 i omega-6 są potrzebne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu i powinny być dostarczone w dobrze zbilansowanej diecie. Czasami jednak konieczna jest suplementacja.

Kwasy tłuszczowe to związki zbudowane z łańcucha węglowodorowego z grupami: karboksylową (-COOH) i metylową (-CH3) na końcach. Ze względu na rodzaj wiązań, między atomami węgla w łańcuchu, można wyróżnić kwasy tłuszczowe nasycone (mają wszystkie wiązania pojedyncze) i nienasycone (posiadają wiązania podwójne).

Witamina D – zdrowie w kapsułce

Z badań epidemiologicznych wynika, że 90 proc. Polaków w każdej grupie wiekowej ma deficyty witaminy D, co potwierdzają badania.

Witamina D – jej podstawowym źródłem jest synteza skórna. Niestety, położenie geograficzne Polski, a także przemiany cywilizacyjne, wymagające długotrwałego przebywania w pomieszczeniach i pojazdach, używanie filtrów UV, a nawet stosowanie niektórych leków sprawiają, że większość dzieci i dorosłych nie jest w stanie syntetyzować odpowiedniej ilości witaminy D. Zawartość witaminy D w produktach spożywczych (sery, mleko, ryby) zaspokaja jedynie 10-20 proc.

Witamina K

Witamina K – jej najważniejszą rolą jest udział w procesach krzepnięcia krwi. Najnowsze badania wskazują jednak na wiele innych dobroczynnych działań tego związku.

Witamina K jest określeniem grupy kilku związków chemicznych. Wszystkie są pochodnymi 2-metylo-1,4-naftochinonu, który w pozycji C3 ma przyłączone nienasycone lub nasycone reszty izoprenoidowe, o różnej długości łańcucha.

Najważniejsza z nich to witamina K1, czyli filochinon, którego głównym źródłem są produkty roślinne. Całkowita podaż tej witaminy w organizmie ludzkim stanowi około 80 proc.

Ważne witaminy

Witaminy to substancje organiczne, które są potrzebne organizmowi człowieka do prawidłowego funkcjonowania.

Witaminy nie stanowią jednorodnej grupy i mają odmienny skład chemiczny. W ustroju pełnią funkcję regulacyjną, są niezbędne do utrzymania prawidłowych procesów metabolicznych zachodzących w komórkach, pełnią rolę katalizatorów procesów biochemicznych.

Doskonała witamina D

Witamina D przedstawiana jest w ostatnim czasie jako cudowny lek na niemal wszystkie dolegliwości.

Witamina D to grupa związków chemicznych o budowie steroidowej, rozpuszczalnych w tłuszczach. Jej historia sięga XVIII-wiecznej Anglii, kiedy to w miastach szerzyła się „epidemia” niezidentyfikowanej choroby kości, występującej u dzieci, prowadzącej do poważnych konsekwencji, niekiedy nawet do kalectwa, określanej jako „choroba angielska”.

Kwas askrobinowy

Kwas askrobinowy – witamina C jest obecnie szeroko badana ze względu na potencjalne właściwości zmniejszania ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych, poprawy jakości skóry, lepszego gojenia ran oraz wzmacniania układu odpornościowego.

Jelita nie lubią świąt

Gonitwa za świątecznymi prezentami, stres, szybkie, nieregularne posiłki. A wszystko to kończy się wielką ucztą, pełną ciężkostrawnych i wzdymających składników.

Trawienie polega na chemicznym rozkładzie pokarmu przez enzymy hydrolityczne zależne od pH. Dla przypomnienia, węglowodany trawione są do dwucukrów przez amylazy ślinowe i trzustkowe, a następnie do glukozy przez enzymy ściany jelita cienkiego. W obecności kwasu solnego pepsynogen przekształca się do pepsyny, enzymu proteolitycznego rozkładającego białka do krótszych łańcuchów.

Stewia – zdrowa słodycz zamiast cukru

Stewia od stuleci była wykorzystywana przez mieszkańców Ameryki Południowej jako naturalna substancja słodząca i lecznicza.

Eksperci alarmują: spożywamy zdecydowanie za dużo cukru! Podczas gdy dietetycy radzą nie przekraczać dorosłym porcji 90 g (około 18 łyżeczek) dziennie, większość z nas spożywa go około 10-12 razy więcej! Słodzimy herbatę, pijemy słodkie napoje, do tego spożywamy słodycze. Sacharoza, fruktoza i inne rodzaje cukru dodawane są sztucznie praktycznie do wszystkiego co jemy. Służą jako konserwant, polepszacz smaku, a także coś, co ma nas uzależnić.

Suplementy diety – polemiki

Suplementy diety służą do tego, aby uzupełnić dietetyczne niedobory składników ważnych do zachowania pełni zdrowia. Jak należy je stosować i gdzie kupować?

Suplementy diety to środki spożywcze, których celem jest uzupełnienie normalnej diety, produkowane w formie umożliwiającej dawkowanie (kapsułki, tabletki). Suplement diety jest skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych, kwasów tłuszczowych, substancji roślinnych, a także probiotyków. Regulacje prawne dla suplementów diety stworzyły dyrektywy unijne, a w Polsce odpowiednie rozporządzenia Ministra Zdrowia.

Stewia – słodycz bez kalorii

Alternatywą dla stosowania cukru trzcinowego czy buraczanego może być naturalny produkt – liście stewii. Suszone, pokruszone listki nadają się do słodzenia kawy czy herbaty, są około 15-45 razy słodsze od cukru.

Dietetycy od dawna zalecają ograniczenie „pustych kalorii”, czyli białego cukru, białego pieczywa. Niestety, spożycie cukru w krajach Zachodu sięga nawet 40-50 kg/mieszkańca przyczyniając się do epidemii otyłości. Słodkie produkty mogłyby być zdrowsze gdyby biały cukier choć w części zastąpić innym produktem. Jednak niechętnie używamy syntetycznych słodzików, typu aspartamu.

Niedobory potasu i magnezu

Potas i magnez to makroelementy, które biorą udział w wielu procesach zachodzących w organizmie. Ich niedobór może skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, dlatego należy dbać o utrzymanie prawidłowego stężenia tych pierwiastków.

W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków w postaci wielu różnych związków chemicznych, zarówno nieorganicznych, jak i organicznych. Stanowią one około 4 proc. masy ciała dorosłego człowieka.

Sposób na odchudzanie

Czy można schudnąć dzięki gotowym niskokalorycznym posiłkom? Co zawierają koktajle i zupy? Jak stosować tego typu środki na odchudzanie? Przedstawiamy wybrane preparaty.

VLCD (VERY LOW CALORIE DIET)

ALLÉVO

Allévo Zupa brokułowa z bazylią i kaszą kuskus, ziemniaczano-porowa lub grzybowa – proszek, 5 saszetek.
Allévo Koktajl o smaku bananowo-malinowym, truskawkowo-jagodowym lub czekoladowym – proszek, 5 saszetek.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH