Żywienie chorych na nowotwory

Aż 70% chorych onkologicznie w trakcie chemio- i radioterapii odczuwa zmiany smaku czy nadwrażliwość na zapachy. Zaburzenia te z kolei mogą prowadzić do rozwoju niedożywienia. Żywienie chorych onkologicznych z zaburzeniami czucia smaku – tylko potrzeba czy realna konieczność?

Jak wynika z badań, zaburzenia odczuwania smaku mają niekorzystny wpływ na stan odżywienia. W konsekwencji prowadzą do zwiększonej utraty masy ciała chorych w porównaniu do grupy bez zaburzeń smaku.

Jesteś tym, co jesz

Odżywianie wpływa na nasze emocje. Niedożywieniu towarzyszy wiele z nich. Złość i agresja, poczucie osamotnienia i bezsilności, brak wiary we własne możliwości. To właśnie temu problemowi poświęcona była wystawa zatytułowana EMOCJE.

Gwiazdy walczą z niedożywieniem

Gwiazdy takie jak Barbara Kurdej-Szatan, Dorota Chotecka, Andrzej Krzywy, Michał Będźmirowski, Klaudia Halejcio, Michał Szpak, Edyta Zając,

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH