Żywienie medyczne wspiera leczenie onkologiczne

Na wynik terapii onkologicznej, poza głównymi metodami leczenia, bardzo istotny wpływ ma także tzw. leczenie wspomagające. Jego zastosowanie opiera się m.in. na prowadzeniu wsparcia żywieniowego chorych.

Żywienie medyczne stosuje się w celu poprawy lub utrzymania stanu odżywienia, co może przyczynić się do poprawy tolerancji i efektów leczenia, jakości życia oraz zwiększyć szanse na powrót do zdrowia pacjenta.

Żywienie chorych na nowotwory

Aż 70% chorych onkologicznie w trakcie chemio- i radioterapii odczuwa zmiany smaku czy nadwrażliwość na zapachy. Zaburzenia te z kolei mogą prowadzić do rozwoju niedożywienia. Żywienie chorych onkologicznych z zaburzeniami czucia smaku – tylko potrzeba czy realna konieczność?

Jak wynika z badań, zaburzenia odczuwania smaku mają niekorzystny wpływ na stan odżywienia. W konsekwencji prowadzą do zwiększonej utraty masy ciała chorych w porównaniu do grupy bez zaburzeń smaku.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH