Żywienie chorych na nowotwory

Aż 70% chorych onkologicznie w trakcie chemio- i radioterapii odczuwa zmiany smaku czy nadwrażliwość na zapachy. Zaburzenia te z kolei mogą prowadzić do rozwoju niedożywienia. Żywienie chorych onkologicznych z zaburzeniami czucia smaku – tylko potrzeba czy realna konieczność?

Jak wynika z badań, zaburzenia odczuwania smaku mają niekorzystny wpływ na stan odżywienia. W konsekwencji prowadzą do zwiększonej utraty masy ciała chorych w porównaniu do grupy bez zaburzeń smaku.

Ustawa o ratunkowym dostępie do technologii lekowych nie działa!

Dostęp ratunkowy do technologii lekowych (RDTL) okazał się fiaskiem. Pacjenci nie mogą namówić lekarzy do złożenia wniosków. Ośrodki zdrowia boją się występować o niezbędne leki, ponieważ oznacza to dla nich finansową stratę. Resort zdrowia nie wie nawet czy danemu pacjentowi podano lek i jaki był jego efekt.

Bartosz Poliński, Prezes Fundacji Onkologicznej Alivia:

W czasie prac nad ustawą mydlono nam oczy.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH