ziemniak czy kartofel

Ziemniak czy kartofel? Jak je jeść by służyły zdrowiu i sylwetce?

Poczciwy ziemniak… większość Polaków nie wyobraża sobie bez nich tygodnia, a nawet dnia. Statystyki wykazały, że ziemniaki są lubiane przez 80% Polaków, a więc bardzo często goszczą na polskich stołach. Aż 77% ankietowanych spożywa je kilka razy w tygodniu, 14% natomiast je ziemniaki codziennie!

Ziemniak jedzony w zdrowej formie pozwoli zachować prawidłową masę ciała!

Ziemniaki, swojego czasu, zyskały złą sławę. Mają jakoby być przyczyną częstego występowania nadwagi wśród społeczeństwa. Jak już zapewne wiele z nas wie, winne są dodatki – tłuste mięsa i sosy, a nie ziemniaki same w sobie! Ziemniak natomiast może przysłużyć się nie tylko naszemu zdrowiu, ale także… sylwetce! Klucz tkwi w sposobie ich przygotowania. Jaką technikę kulinarną wybrać i jak gotować ziemniaki, by zachowały swoje walory odżywcze i dietetyczne? Czy dieta ziemniaczana może być zdrowa? O tym opowie dietetyk Urszula Somow, ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”.

“Ziemniaki często, choć niesłusznie, postrzegane są jako tuczące. Biorąc jednak pod uwagę ich zalety, kartofle mogą być bez obaw wykorzystywane w codziennym jadłospisie, z korzyścią zarówno dla zdrowia, jak i masy ciała. Ważne jest, jaką technikę kulinarną wybierzemy, oraz z jakimi dodatkami je połączymy” – mówi Urszula Somow, ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”.

Większość, bo aż 2/3 Polaków uważa, że wie, jak przygotować kartofle, aby były zdrowe, nietuczące i zachowały większość swoich substancji odżywczych. Czy jednak te przekonania są słuszne i rzeczywiście wiemy, jak właściwie przyrządzać ziemniaki?

“100g upieczonego w skórce ziemniaka ma ok. 90 kcal, co czyni go produktem o umiarkowanej ilości energii. Ziemniaczany posiłek staje się wysokokaloryczny głównie z powodu skwarek, zawiesistych sosów lub dużej ilości masła, bądź podawanego razem z kartoflami smażonego, panierowanego kotleta, przy braku świeżych warzyw. To jedne z najczęstszych błędów, jakie popełniamy, wykorzystując ziemniaki w naszej kuchni” – uważa dietetyk.

Schłodź ziemniaki, by obniżyć ich kaloryczność!

Istnieje jeszcze inny, ciekawy sposób, który pozwoli zmniejszyć kaloryczność ziemniaków. Chodzi o ich schłodzenie (np. wstawienie do lodówki po ugotowaniu). Znajdująca się w ziemniakach skrobia, po takim zabiegu staje się oporna na działanie enzymów trawiennych. Ze względu na to, że staje się nieprzyswajalna, nasz organizm nie jest w stanie pozyskać z niej energii czy kalorii.

“Ugotowane i ostudzone ziemniaki nie tylko mają mniej kalorii, ale także zyskują wartości zdrowotne, m.in. pomagają kontrolować poziom glukozy po posiłku, korzystnie wpływają na stan mikroflory bakteryjnej, chronią przed niektórymi nowotworami i regulują poziom cholesterolu we krwi. Zimne kartofle idealnie sprawdzają się w sałatkach” – przekonuje ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”.

Ziemniaki sycą na długo

Co ważne, ziemniaki, przy stosunkowo niedużej kaloryczności, odznaczają się wysokim indeksem sytości. Po zjedzeniu posiłku, w skład którego wchodzą kartofle, będziemy czuć się najedzeni przez długi czas, dzięki czemu zmniejszymy prawdopodobieństwo podjadania między posiłkami. To z kolei, bez wątpienia sprzyja utracie zbędnych kilogramów czy utrzymaniu prawidłowej wagi.

Z badań wynika, iż kartofle stanowią dla większości Polaków jedynie dodatek do obiadu. Nie jest zaskakujące, aż 80% respondentów spożywa ten posiłek zazwyczaj z ziemniakami!

ziemniaki czy kartofle
ziemniakiczykartofle.pl

 

“Jedząc obiad z ziemniakami, starajmy się ich nie smażyć i pamiętajmy, że o całkowitej kaloryczności decydować będą zastosowane techniki kulinarne oraz wybrane do posiłku dodatki. Podstawą większości dań powinny być warzywa, na przykład w postaci surówki lub w innej kolorowej formie. Startą marchewką czy cukinią możemy wzbogacić placki ziemniaczane, koniecznie pieczone, a nie smażone. Podobnie upiec można frytki lub łódeczki z ziemniaków, które w towarzystwie tymianku bądź rozmarynu będą smakowały wybornie. Sprawdźmy też warzywne zapiekanki z ziemniakiem oraz zupy krem z dodatkiem kartofli – to pyszne sposoby na zachowanie zdrowia i zgrabnej sylwetki” – podkreśla dietetyk Urszula Somow.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Polski Związek Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych.

Źródło: Informacja prasowa / ziemniakiczykartofle.pl

5/5 - (2 votes)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH