Szanowni Państwo,
Ze względu na epidemię, ulegnie zmianie termin XVII Gali Nagrody Zaufania „Złoty OTIS”, planowanej pierwotnie na 16 kwietnia 2020.
O nowym terminie i miejscu dorocznej ceremonii, poinformujemy najszybciej jak będzie to możliwe.
Za niedogodności przepraszam, za zrozumienie dziękuję
Paweł Kruś, przewodniczący Kapituły Nagrody

Orzech seksu

Wiele składników diety może korzystnie wpływać na naszą aktywność seksualną. Osłabiają ją nadwaga i otyłość.

Osoby z nadwagą i otyłością mają też większe ryzyko miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Jest to bardzo ważne w przypadku mężczyzn, u których
zmiany w naczyniach są podłożem zaburzeń erekcji.

Tycie prowadzi często do odrzucenia siebie, braku akceptacji i unikania kontaktów seksualnych. Poprawę daje już zrzucenie 10 proc. wyjściowej masy
ciała.

Ziarno zdrowia

Pokarmy pełnoziarniste obniżają ryzyko chorób serca i udaru mózgu – potwierdzają badania, których wyniki publikuje w wersji elektronicznej pismo “Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases”.

Zespół Philipa Mellena z Wake Forest University School of Medicine przeprowadził analizę siedmiu programów badawczych z lat 1966-2006, które objęły ponad 285 000 osób. Analiza tak dużego materiału pozwoliła uwidocznić prawidłowości, jakich nie ujawniłoby pojedyncze badanie.

Niezdrowe ryby

Jedzenie ryb przez kobiety w ciąży częściej niż trzy razy w tygodniu może niekorzystnie wpływać na zdrowie dziecka, podwyższając stężenie rtęci w jego krwi – potwierdziły badania naukowców z Tajwanu.

Stężenie rtęci jest niebezpieczne zwłaszcza dla płodów w okresie intensywnego rozwoju organów wewnętrznych. Pierwiastek ten może bowiem powodować uszkodzenia układu nerwów i mózgu, nerek i zaburzać wzrost.

Sztuka jedzenia czosnku

Aby najlepiej wykorzystać zdrowotne walory czosnku, należy go zgnieść i odstawić na 10 minut przed zjedzeniem lub ugotowaniem – informuje “New Scientist.”

Badania przeprowadził Claudio Galmarini z Argentyny. Wykazał, że zgniatanie otwiera błony komórkowe i uwalnia enzym allinazę, pod którego wpływem powstają związki przeciwdziałające zakrzepom, z których najbardziej aktywnymi są allicyna i tiosulfinat. W nienaruszonych ząbkach czosnku allinaza pozostaje uwięziona.

Rodzina na okrasę

Rodzice mieszkający z dziećmi jedzą więcej tłuszczów? – informuje pismo “Journal of the American Board of Family.”

Jak wykazały badania przeprowadzone na 6600 dorosłych przez zespół Heleny Laroche z University of Iowa, w porównaniu z bezdzietnymi, osoby mieszkające z dziećmi zjadały co tydzień dodatkową ilość nasyconych tłuszczów, odpowiadającą mniej więcej pizzy pepperoni. Dziennie było to 4,9 grama tłuszczu, z czego 1,7 grama stanowiły tłuszcze nasycone (wiadomo, że zwiększają one ryzyko chorób serca).

Soki na 100 procent

Stuprocentowe soki owocowe i warzywne pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na liczne nowotwory i choroby serca – donosi najnowszy numer pisma “International Journal of Food Science and Nutrition”.

Wniosek ten jest wynikiem badań, których celem było obalenie powszechnej opinii, że soki są mniej korzystne dla zdrowia niż nieprzetworzone owoce i warzywa. Naukowcy dowiedli w nich, że 100-procentowe soki mają właściwości bardzo zbliżone do jedzonych w całości owoców i warzyw. Tak samo jak one, zawierają bowiem dobroczynne dla organizmu antyoksydanty i błonnik.

Kartofle na zawał

Naukowcy z UMK w Toruniu, pracujący pod kierunkiem prof. Michała Komoszyńskiego, odkryli, że apiraza, enzym zawarty m.in. w ziemniakach, skutecznie przeciwdziała zawałom serca i udarom mózgu, informuje “Gazeta Pomorska”.

Badacze z Zakładu Biochemii, Instytutu Biologii Ogólnej i Molekularnej UMK, poszukują teraz metody, która umożliwiłaby wykorzystanie apirazy jako leku oraz pracują nad nieinwazyjną i szybką oceną stanu zagrożonych naczyń krwionośnych.

Jesteś syty!

Jesteś najedzony! Jesteś najedzony! – takie sygnały wysyłają do otyłych pacjentów elektrody wszczepione w ich mózgi. Chirurdzy z Krakowa – jako pierwsi na świecie – testują nową metodę walki z otyłością – podaje “Gazeta Wyborcza”.

Ona: 120 kilogramów, na rencie. On: 130 kilogramów, jeszcze pracuje. Wypróbowali wszystko: diety, leki, zmiany trybu życia. 12 stycznia lekarze z III Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej Collegium Medicum UJ kierowanej przez prof. Romana Hermana wszczepili im pod skórę z tyłu głowy specjalne elektrody.

Ryby na zdrowy rozum

Tłuszcze roślinne i ryby są niezbędne dla prawidłowego rozwoju umysłowego dzieci – mówiono podczas konferencji w Warszawie, której uczestnikami oprócz specjalistów od żywienia były dziecięce gwiazdy programu “Duże dzieci” i najmłodszy perkusista na świecie.

Ania Popek oraz elokwentne bliźniaki Maciek i Paweł Król mogą być żywymi przykładami właściwego odżywienia, podobnie jak 4-letni Igor Falecki, który już gra na perkusji jak zawodowiec.

Kawa nie szkodzi

Osoby cieszące się dobrym zdrowiem mogą sobie pozwolić na picie dużych ilości kawy – wykazały holenderskie badania prowadzone przez 11 lat w grupie 6,4 tys.
Informację na ten temat zamieszcza pismo “American Journal of Clinical Nutrition”.

Kofeina zawarta w kawie oraz innych napojach i pokarmach może powodować krótkotrwałe skoki ciśnienia krwi. Dlatego od dawna utrzymywał się pogląd, że regularne picie kawy może z czasem prowadzić do nadciśnienia i związanych z nim chorób serca. Badania prowadzone nad tym zagadnieniem dawały jednak sprzeczne wyniki.

Głodówka dla urody

Od września do gliwickiego ośrodka leczenia nerwic trafiło 50 nastolatków. Diagnoza: anoreksja. – Ostatnio to już epidemia, powiedziała “Gazecie Wyborczej” dr Iwona Sosnowska- Wieczorek, dyrektorka poradni psychologiczno-pedagogicznej w Katowicach.

Dziewczyny z katowickich gimnazjów odchudzają się grupami. – Najlepsza dieta? Nie jeść. Przecież nie będę robić sałatek, bo niby za co? – mówi ładna, bardzo szczupła blondynka. Podkrążone oczy, ręce jak patyki.

Herbata na raka

Wyciąg z zielonej herbaty może pomóc w walce z rakiem płuc, wynika z najnowszych amerykańskich badań. Mechanizm przeciwnowotworowego działania składników tego wyciągu przedstawia pismo “Laboratory Investigation”.

Już wcześniejsze badania, prowadzone m.in. na zwierzętach czy hodowlach komórkowych, wskazywały, że obecne w wyciągu z zielonej herbaty polifenole mogą hamować rozwój wielu nowotworów. Jednak dokładny mechanizm ich działania przeciwnowotworowego nie został poznany.

Kaloryczny ekran

Im więcej programów telewizyjnych ogląda trzyletnie dziecko, tym więcej pije słodkich napojów i je niezdrowych przekąsek – informuje serwis “EurekAlert”.

Naukowcy z Harvardu przeprowadzili ankietę wśród matek 1203 dzieci zaangażowanych w Projekt Viva, dotyczący odżywiania ich pociech.

Okazało się, że każda dodatkowa godzina przed telewizorem odpowiadała zwiększeniu spożycia słodkich napojów i niezdrowych pokarmów, dającemu dodatkowe 46,3 kilokalorii dziennie. Jednocześnie spadało spożycie warzyw i owoców.

Kawa i po bólu

Kofeina pomaga nawet o połowę złagodzić bóle mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym – wynika z badań amerykańskich. Zdaniem autorów pracy opublikowanej na łamach pisma “Journal of Pain”, odkrycie to może mieć szczególne znaczenie dla osób, które dopiero zaczynają regularnie uprawiać sport, gdyż to one są najbardziej narażone na bóle mięśni.

Prawda na talerzu

Ograniczenie liczby spożywanych kalorii pozwala zmniejszyć obciążenie organizmu i przedłuża życie – informuje serwis “EurekAlert.”

Wcześniejsze prace wykazały, że mniej kaloryczne odżywiane myszy żyły dłużej i starzały się wolniej – prawdopodobnie stres oksydacyjny związany z koniecznością spalenia wysokokaloryczengo pokarmu sprzyja starzeniu.

Cywilizacja ciecierzycy

Uprawa ciecierzycy mogła pomóc w rozwoju cywilizacji starożytnego Bliskiego Wschodu – informuje “New Scientist.”

Przypominająca smakiem groch i bardzo popularna nad Morzem Śródziemnym ciecierzyca jest rośliną uprawną od około 11 tysięcy lat. Zdaniem Zohara Kerema z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie odżywcze zalety ciecierzycy mogły się przyczynić do rozkwitu pierwszych cywilizacji w starożytnej Mezopotamii.

Zespół Kerema zebrał okazy dzikiej ciecierzycy (Cicer reticulatum) i porównał ich wartość odżywczą z odmianami uprawnymi.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH