Złe towarzystwo

Większość leków lepiej przyjmować dwie godziny przed posiłkiem lub po nim i popijać wodą – a nie mlekiem czy sokiem owocowym. Także alkohol i suplementy nie są dla nich odpowiednim towarzystwem.

Leki, alkohol i żywność mogą wzajemnie wpływać na swoje działanie. Szczególnie widoczne jest to w przypadku leków antydepresyjnych starej generacji – były nawet przypadki zgonów u osób przyjmujących te leki i jedzących ser. Podobnie mogą działać przejrzałe banany, czekolada, wino, kawior czy salami.

Sny grubasów

Nadmiar snu ma związek z ryzykiem tycia i rozrostem tkanki tłuszczowej.

Jak wynika z badań kanadyjskich, o których informuje czasopismo “Sleep” w czasie 6 lat osoby śpiące za krótko (tj. 5-6 godzin na dobę) przytyły blisko o 2 kg więcej, niż osoby przesypiające optymalną liczbę godzin (tj. 7-8 godz. na dobę).

W przypadku śpiochów (których sen trwał 9-10 godzin na dobę), przyrost masy ciała był większy niemal o 1,6 kg.

Apetyt po reklamie

Po obejrzeniu telewizyjnych reklam żywności dzieci jedzą o ponad 100 procent więcej – zwłaszcza, jeśli są otyłe lub mają nadwagę – poinformowano podczas Europejskiego Kongresu Otyłości w Budapeszcie.

Badania z udziałem 60 dzieci o różnej wadze ciała i w wieku od 9 do 11 lat przeprowadzili naukowcy z University of Liverpool. Dzieciom pokazywano serię telewizyjnych reklam zabawek lub produktów żywnościowych, po których następowała kreskówka.

Kawa i po bólu

Kofeina pomaga nawet o połowę złagodzić bóle mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym – wynika z badań amerykańskich. Zdaniem autorów pracy opublikowanej na łamach pisma “Journal of Pain”, odkrycie to może mieć szczególne znaczenie dla osób, które dopiero zaczynają regularnie uprawiać sport, gdyż to one są najbardziej narażone na bóle mięśni.

Cywilizacja ciecierzycy

Uprawa ciecierzycy mogła pomóc w rozwoju cywilizacji starożytnego Bliskiego Wschodu – informuje “New Scientist.”

Przypominająca smakiem groch i bardzo popularna nad Morzem Śródziemnym ciecierzyca jest rośliną uprawną od około 11 tysięcy lat. Zdaniem Zohara Kerema z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie odżywcze zalety ciecierzycy mogły się przyczynić do rozkwitu pierwszych cywilizacji w starożytnej Mezopotamii.

Zespół Kerema zebrał okazy dzikiej ciecierzycy (Cicer reticulatum) i porównał ich wartość odżywczą z odmianami uprawnymi.

Kawa nie szkodzi

Osoby cieszące się dobrym zdrowiem mogą sobie pozwolić na picie dużych ilości kawy – wykazały holenderskie badania prowadzone przez 11 lat w grupie 6,4 tys.
Informację na ten temat zamieszcza pismo “American Journal of Clinical Nutrition”.

Kofeina zawarta w kawie oraz innych napojach i pokarmach może powodować krótkotrwałe skoki ciśnienia krwi. Dlatego od dawna utrzymywał się pogląd, że regularne picie kawy może z czasem prowadzić do nadciśnienia i związanych z nim chorób serca. Badania prowadzone nad tym zagadnieniem dawały jednak sprzeczne wyniki.

Pij herbatę bez mleka

Pijąc czarną herbatę z mlekiem, eliminujemy jej dobroczynny wpływ na układ krwionośny – informują naukowcy w “European Heart Journal”.

Czarna herbata wyraźnie poprawia zdolność tętnic do rozluźniania się i rozszerzania. Wiele badań eksperymentalnych i klinicznych wskazuje na to, że ma ona działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi.

Tłuste bakterie

Bakterie zamieszkujące ludzkie jelita wpływają na magazynowanie tłuszczu w organizmie i w ten sposób mogą przyczyniać się do rozwoju otyłości u osób na kalorycznej, tłustej diecie – zaobserwowali badacze z USA. Zdaniem autorów
pracy na łamach pisma “Proceedings of the National Academy of Sciences” odkrycie to może pomóc w opracowaniu nowych leków do walki z otyłością.

Herbata na raka

Wyciąg z zielonej herbaty może pomóc w walce z rakiem płuc, wynika z najnowszych amerykańskich badań. Mechanizm przeciwnowotworowego działania składników tego wyciągu przedstawia pismo “Laboratory Investigation”.

Już wcześniejsze badania, prowadzone m.in. na zwierzętach czy hodowlach komórkowych, wskazywały, że obecne w wyciągu z zielonej herbaty polifenole mogą hamować rozwój wielu nowotworów. Jednak dokładny mechanizm ich działania przeciwnowotworowego nie został poznany.

Niezdrowe ryby

Jedzenie ryb przez kobiety w ciąży częściej niż trzy razy w tygodniu może niekorzystnie wpływać na zdrowie dziecka, podwyższając stężenie rtęci w jego krwi – potwierdziły badania naukowców z Tajwanu.

Stężenie rtęci jest niebezpieczne zwłaszcza dla płodów w okresie intensywnego rozwoju organów wewnętrznych. Pierwiastek ten może bowiem powodować uszkodzenia układu nerwów i mózgu, nerek i zaburzać wzrost.

Kaloryczny ekran

Im więcej programów telewizyjnych ogląda trzyletnie dziecko, tym więcej pije słodkich napojów i je niezdrowych przekąsek – informuje serwis “EurekAlert”.

Naukowcy z Harvardu przeprowadzili ankietę wśród matek 1203 dzieci zaangażowanych w Projekt Viva, dotyczący odżywiania ich pociech.

Okazało się, że każda dodatkowa godzina przed telewizorem odpowiadała zwiększeniu spożycia słodkich napojów i niezdrowych pokarmów, dającemu dodatkowe 46,3 kilokalorii dziennie. Jednocześnie spadało spożycie warzyw i owoców.

Rodzina na okrasę

Rodzice mieszkający z dziećmi jedzą więcej tłuszczów? – informuje pismo “Journal of the American Board of Family.”

Jak wykazały badania przeprowadzone na 6600 dorosłych przez zespół Heleny Laroche z University of Iowa, w porównaniu z bezdzietnymi, osoby mieszkające z dziećmi zjadały co tydzień dodatkową ilość nasyconych tłuszczów, odpowiadającą mniej więcej pizzy pepperoni. Dziennie było to 4,9 grama tłuszczu, z czego 1,7 grama stanowiły tłuszcze nasycone (wiadomo, że zwiększają one ryzyko chorób serca).

Prawda na talerzu

Ograniczenie liczby spożywanych kalorii pozwala zmniejszyć obciążenie organizmu i przedłuża życie – informuje serwis “EurekAlert.”

Wcześniejsze prace wykazały, że mniej kaloryczne odżywiane myszy żyły dłużej i starzały się wolniej – prawdopodobnie stres oksydacyjny związany z koniecznością spalenia wysokokaloryczengo pokarmu sprzyja starzeniu.

Kartofle na zawał

Naukowcy z UMK w Toruniu, pracujący pod kierunkiem prof. Michała Komoszyńskiego, odkryli, że apiraza, enzym zawarty m.in. w ziemniakach, skutecznie przeciwdziała zawałom serca i udarom mózgu, informuje “Gazeta Pomorska”.

Badacze z Zakładu Biochemii, Instytutu Biologii Ogólnej i Molekularnej UMK, poszukują teraz metody, która umożliwiłaby wykorzystanie apirazy jako leku oraz pracują nad nieinwazyjną i szybką oceną stanu zagrożonych naczyń krwionośnych.

Waga pieprzu

Jeden z podstawowych składników czerwonego pieprzu – kapsaicyna – zapobiega rozwojowi komórek tłuszczowych i może pomagać w walce z nadwagą – piszą azjatyccy naukowcy w marcowym numerze pisma “Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Gow-Chin Yen i Chin-Lin Hsu z National Chung Hsing University w Tajwanie dowiedli, że ta niepozorna cząsteczka chemiczna potrafi skutecznie hamować przemianę niedojrzałych komórek tłuszczowych (preadipocytów) w komórki dorosłe (adipocyty). Dzięki temu obniża w organizmie poziom tkanki tłuszczowej.

Ryby na zdrowy rozum

Tłuszcze roślinne i ryby są niezbędne dla prawidłowego rozwoju umysłowego dzieci – mówiono podczas konferencji w Warszawie, której uczestnikami oprócz specjalistów od żywienia były dziecięce gwiazdy programu “Duże dzieci” i najmłodszy perkusista na świecie.

Ania Popek oraz elokwentne bliźniaki Maciek i Paweł Król mogą być żywymi przykładami właściwego odżywienia, podobnie jak 4-letni Igor Falecki, który już gra na perkusji jak zawodowiec.

Szkodziło im mleko

Jeszcze kilka tysięcy lat temu zwierzęce mleko nie było dobrze trawione przez ówczesnych mieszkańców Europy – informuje pismo “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Jak sugerują prowadzone przez naukowców z University College w Londynie oraz niemieckiego uniwersytetu w Mainz badania DNA wyizolowanego ze szkieletów z okresu neolitu, żaden z żyjących wówczas dorosłych nie mógł sobie poradzić z trawieniem zawartego w mleku cukru – laktozy.

Głodówka dla urody

Od września do gliwickiego ośrodka leczenia nerwic trafiło 50 nastolatków. Diagnoza: anoreksja. – Ostatnio to już epidemia, powiedziała “Gazecie Wyborczej” dr Iwona Sosnowska- Wieczorek, dyrektorka poradni psychologiczno-pedagogicznej w Katowicach.

Dziewczyny z katowickich gimnazjów odchudzają się grupami. – Najlepsza dieta? Nie jeść. Przecież nie będę robić sałatek, bo niby za co? – mówi ładna, bardzo szczupła blondynka. Podkrążone oczy, ręce jak patyki.

Sztuka jedzenia czosnku

Aby najlepiej wykorzystać zdrowotne walory czosnku, należy go zgnieść i odstawić na 10 minut przed zjedzeniem lub ugotowaniem – informuje “New Scientist.”

Badania przeprowadził Claudio Galmarini z Argentyny. Wykazał, że zgniatanie otwiera błony komórkowe i uwalnia enzym allinazę, pod którego wpływem powstają związki przeciwdziałające zakrzepom, z których najbardziej aktywnymi są allicyna i tiosulfinat. W nienaruszonych ząbkach czosnku allinaza pozostaje uwięziona.

Soki na 100 procent

Stuprocentowe soki owocowe i warzywne pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na liczne nowotwory i choroby serca – donosi najnowszy numer pisma “International Journal of Food Science and Nutrition”.

Wniosek ten jest wynikiem badań, których celem było obalenie powszechnej opinii, że soki są mniej korzystne dla zdrowia niż nieprzetworzone owoce i warzywa. Naukowcy dowiedli w nich, że 100-procentowe soki mają właściwości bardzo zbliżone do jedzonych w całości owoców i warzyw. Tak samo jak one, zawierają bowiem dobroczynne dla organizmu antyoksydanty i błonnik.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH