Na złej diecie

Problem nadwagi dotyczy 41 proc. mężczyzn i 29 proc. kobiet w Polsce, natomiast z otyłością musi zmagać się 16 proc. mężczyzn i 20 proc. kobiet.

Jak poinformował dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, Mirosław Jarosz stale wzrasta odsetek ludzi mających problemy z wagą. Według niego ponad połowa dzieci i młodzieży w Polsce spożywa zbyt dużo tłuszczów, a spożycie soli kuchennej, które statystycznie wynosi powyżej 12 g dziennie, powinno być na poziomie 5 g.

Czekolada jak pocałunek

Jak dowiodły eksperymenty, czekolada robi na nas większe wrażenie niż namiętny pocałunek.

Zespół doktora Davida Lewisa z finansowanego przez producentów żywności Mind Lab zaangażował do badań kilka par po dwudziestym roku życia. Za pomocą elektrod umocowanych na klatce piersiowej monitorowano czynność ich serc i mózgów, gdy się całowali, a także gdy czekolada powoli topniała w ich ustach.

Siła przyzwyczajenia

Kobietom trudniej niż mężczyznom porzucić niezdrowe nawyki: palenie, tłustą dietę i brak ruchu.

“American Heart Journal” informuje o badaniach naukowców z Teksasu. Przeanalizowali oni dane na temat ponad 2400 osób w wieku od 30 do 50 lat. Zwracali szczególną uwagę na kobiety, których bliscy krewni mieli zawał przed 50. (mężczyźni) lub 55. (kobiety) rokiem życia.

Herbata na raka

Wyciąg z zielonej herbaty może pomóc w walce z rakiem płuc, wynika z najnowszych amerykańskich badań. Mechanizm przeciwnowotworowego działania składników tego wyciągu przedstawia pismo “Laboratory Investigation”.

Już wcześniejsze badania, prowadzone m.in. na zwierzętach czy hodowlach komórkowych, wskazywały, że obecne w wyciągu z zielonej herbaty polifenole mogą hamować rozwój wielu nowotworów. Jednak dokładny mechanizm ich działania przeciwnowotworowego nie został poznany.

Kaloryczny ekran

Im więcej programów telewizyjnych ogląda trzyletnie dziecko, tym więcej pije słodkich napojów i je niezdrowych przekąsek – informuje serwis “EurekAlert”.

Naukowcy z Harvardu przeprowadzili ankietę wśród matek 1203 dzieci zaangażowanych w Projekt Viva, dotyczący odżywiania ich pociech.

Okazało się, że każda dodatkowa godzina przed telewizorem odpowiadała zwiększeniu spożycia słodkich napojów i niezdrowych pokarmów, dającemu dodatkowe 46,3 kilokalorii dziennie. Jednocześnie spadało spożycie warzyw i owoców.

Kawa i po bólu

Kofeina pomaga nawet o połowę złagodzić bóle mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym – wynika z badań amerykańskich. Zdaniem autorów pracy opublikowanej na łamach pisma “Journal of Pain”, odkrycie to może mieć szczególne znaczenie dla osób, które dopiero zaczynają regularnie uprawiać sport, gdyż to one są najbardziej narażone na bóle mięśni.

Prawda na talerzu

Ograniczenie liczby spożywanych kalorii pozwala zmniejszyć obciążenie organizmu i przedłuża życie – informuje serwis “EurekAlert.”

Wcześniejsze prace wykazały, że mniej kaloryczne odżywiane myszy żyły dłużej i starzały się wolniej – prawdopodobnie stres oksydacyjny związany z koniecznością spalenia wysokokaloryczengo pokarmu sprzyja starzeniu.

Cywilizacja ciecierzycy

Uprawa ciecierzycy mogła pomóc w rozwoju cywilizacji starożytnego Bliskiego Wschodu – informuje “New Scientist.”

Przypominająca smakiem groch i bardzo popularna nad Morzem Śródziemnym ciecierzyca jest rośliną uprawną od około 11 tysięcy lat. Zdaniem Zohara Kerema z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie odżywcze zalety ciecierzycy mogły się przyczynić do rozkwitu pierwszych cywilizacji w starożytnej Mezopotamii.

Zespół Kerema zebrał okazy dzikiej ciecierzycy (Cicer reticulatum) i porównał ich wartość odżywczą z odmianami uprawnymi.

Waga pieprzu

Jeden z podstawowych składników czerwonego pieprzu – kapsaicyna – zapobiega rozwojowi komórek tłuszczowych i może pomagać w walce z nadwagą – piszą azjatyccy naukowcy w marcowym numerze pisma “Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Gow-Chin Yen i Chin-Lin Hsu z National Chung Hsing University w Tajwanie dowiedli, że ta niepozorna cząsteczka chemiczna potrafi skutecznie hamować przemianę niedojrzałych komórek tłuszczowych (preadipocytów) w komórki dorosłe (adipocyty). Dzięki temu obniża w organizmie poziom tkanki tłuszczowej.

Pij herbatę bez mleka

Pijąc czarną herbatę z mlekiem, eliminujemy jej dobroczynny wpływ na układ krwionośny – informują naukowcy w “European Heart Journal”.

Czarna herbata wyraźnie poprawia zdolność tętnic do rozluźniania się i rozszerzania. Wiele badań eksperymentalnych i klinicznych wskazuje na to, że ma ona działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi.

Szkodziło im mleko

Jeszcze kilka tysięcy lat temu zwierzęce mleko nie było dobrze trawione przez ówczesnych mieszkańców Europy – informuje pismo “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Jak sugerują prowadzone przez naukowców z University College w Londynie oraz niemieckiego uniwersytetu w Mainz badania DNA wyizolowanego ze szkieletów z okresu neolitu, żaden z żyjących wówczas dorosłych nie mógł sobie poradzić z trawieniem zawartego w mleku cukru – laktozy.

Tłuste bakterie

Bakterie zamieszkujące ludzkie jelita wpływają na magazynowanie tłuszczu w organizmie i w ten sposób mogą przyczyniać się do rozwoju otyłości u osób na kalorycznej, tłustej diecie – zaobserwowali badacze z USA. Zdaniem autorów
pracy na łamach pisma “Proceedings of the National Academy of Sciences” odkrycie to może pomóc w opracowaniu nowych leków do walki z otyłością.

Niezdrowe ryby

Jedzenie ryb przez kobiety w ciąży częściej niż trzy razy w tygodniu może niekorzystnie wpływać na zdrowie dziecka, podwyższając stężenie rtęci w jego krwi – potwierdziły badania naukowców z Tajwanu.

Stężenie rtęci jest niebezpieczne zwłaszcza dla płodów w okresie intensywnego rozwoju organów wewnętrznych. Pierwiastek ten może bowiem powodować uszkodzenia układu nerwów i mózgu, nerek i zaburzać wzrost.

Sztuka jedzenia czosnku

Aby najlepiej wykorzystać zdrowotne walory czosnku, należy go zgnieść i odstawić na 10 minut przed zjedzeniem lub ugotowaniem – informuje “New Scientist.”

Badania przeprowadził Claudio Galmarini z Argentyny. Wykazał, że zgniatanie otwiera błony komórkowe i uwalnia enzym allinazę, pod którego wpływem powstają związki przeciwdziałające zakrzepom, z których najbardziej aktywnymi są allicyna i tiosulfinat. W nienaruszonych ząbkach czosnku allinaza pozostaje uwięziona.

Rodzina na okrasę

Rodzice mieszkający z dziećmi jedzą więcej tłuszczów? – informuje pismo “Journal of the American Board of Family.”

Jak wykazały badania przeprowadzone na 6600 dorosłych przez zespół Heleny Laroche z University of Iowa, w porównaniu z bezdzietnymi, osoby mieszkające z dziećmi zjadały co tydzień dodatkową ilość nasyconych tłuszczów, odpowiadającą mniej więcej pizzy pepperoni. Dziennie było to 4,9 grama tłuszczu, z czego 1,7 grama stanowiły tłuszcze nasycone (wiadomo, że zwiększają one ryzyko chorób serca).

Soki na 100 procent

Stuprocentowe soki owocowe i warzywne pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na liczne nowotwory i choroby serca – donosi najnowszy numer pisma “International Journal of Food Science and Nutrition”.

Wniosek ten jest wynikiem badań, których celem było obalenie powszechnej opinii, że soki są mniej korzystne dla zdrowia niż nieprzetworzone owoce i warzywa. Naukowcy dowiedli w nich, że 100-procentowe soki mają właściwości bardzo zbliżone do jedzonych w całości owoców i warzyw. Tak samo jak one, zawierają bowiem dobroczynne dla organizmu antyoksydanty i błonnik.

Kartofle na zawał

Naukowcy z UMK w Toruniu, pracujący pod kierunkiem prof. Michała Komoszyńskiego, odkryli, że apiraza, enzym zawarty m.in. w ziemniakach, skutecznie przeciwdziała zawałom serca i udarom mózgu, informuje “Gazeta Pomorska”.

Badacze z Zakładu Biochemii, Instytutu Biologii Ogólnej i Molekularnej UMK, poszukują teraz metody, która umożliwiłaby wykorzystanie apirazy jako leku oraz pracują nad nieinwazyjną i szybką oceną stanu zagrożonych naczyń krwionośnych.

Jesteś syty!

Jesteś najedzony! Jesteś najedzony! – takie sygnały wysyłają do otyłych pacjentów elektrody wszczepione w ich mózgi. Chirurdzy z Krakowa – jako pierwsi na świecie – testują nową metodę walki z otyłością – podaje “Gazeta Wyborcza”.

Ona: 120 kilogramów, na rencie. On: 130 kilogramów, jeszcze pracuje. Wypróbowali wszystko: diety, leki, zmiany trybu życia. 12 stycznia lekarze z III Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej Collegium Medicum UJ kierowanej przez prof. Romana Hermana wszczepili im pod skórę z tyłu głowy specjalne elektrody.

Ryby na zdrowy rozum

Tłuszcze roślinne i ryby są niezbędne dla prawidłowego rozwoju umysłowego dzieci – mówiono podczas konferencji w Warszawie, której uczestnikami oprócz specjalistów od żywienia były dziecięce gwiazdy programu “Duże dzieci” i najmłodszy perkusista na świecie.

Ania Popek oraz elokwentne bliźniaki Maciek i Paweł Król mogą być żywymi przykładami właściwego odżywienia, podobnie jak 4-letni Igor Falecki, który już gra na perkusji jak zawodowiec.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH