Jak naprawdę działają jogurty probiotyczne?

Według firm mleczarskich specjalne bakterie dodawane do jogurtów ochronią nas
przed wszelakimi chorobami – od przeziębień do nowotworów. Zdaniem naukowców nie jest to takie oczywiste – informuje “Rzeczpospolita”.

Actimel, Bactiv, Jogobella, dr Maciej – to przykładowe produkty probiotyczne,
które można kupić w sklepach spożywczych. Ludzie kupują je, bo myślą, że gdy
będą je pić, będą rzadziej chorować. Czy to prawda?

Czekolada “uszczęśliwia” dzieci?

Naukowcy z Finlandii odkryli, że jedzenie czekolady przez kobiety w ciąży może powodować, że ich dzieci częściej się uśmiechają i są żywsze – donosi BBC.

Naukowcy przepytali 300 kobiet przed i po urodzeniu dziecka. Zauważyli, że te które spożywały w czasie ciąży czekoladę, częściej mówiły, że ich nowonarodzone dzieci ciągle się śmieją. Zdaniem naukowców odpowiedzialne za to mogą być substancje, które znajdują się w czekoladzie.

Jedzenie wpływa na sen

Niewiele osób zadaje sobie sprawę, że zmieniając swoje nawyki żywieniowe można uniknąć problemów ze snem.

17% cierpiących na bezsenność bezpośrednio przed snem pije herbatę, sok, wodę, kolejne 10% je kolację lub inną przekąskę, 8% pali papierosy, a 3% spożywa alkohol. Te nawyki znacząco wpływają na jakość snu. Do osiągnięcia zdrowego snu potrzebna jest nam właściwa dieta. Racjonalne, odpowiedzialne planowanie posiłków pomoże nam pozbyć się zaburzeń snu. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, żeby ostatni posiłek spożywać na 2-3 godziny przed zaśnięciem.

Zielona herbata przedłuża życie

Picie zielonej herbaty może zmniejszać ryzyko śmierci z powodu wielu chorób – pokazują japońskie badania.

Wśród 40 tys. osób obserwowanych przez japońskich badaczy przez 11 lat, ludzie, którzy pili trzy lub więcej filiżanek zielonej herbaty dziennie, nawet czterokrotnie rzadziej chorowali na wiele chorób. Największy zdrowotny wpływ herbata wywierała na układ krążenia.

Europa walczy z otyłością

Ministrowie zdrowia i inni wysocy przedstawiciele z 53 krajów europejskich zebrało się aby opracować Europejską Kartę Przeciwdziałania Otyłości. Jak informuje portal Yahoo, problem zbyt gruby ludzi został określony jako jeden z najpoważniejszych w dziedzinie zdrowia publicznego.

Ponad połowa osób w krajach europejskich i jedno na pięcioro dzieci ma nadwagę. Jedna trzecia z tych osób jest otyła. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), otyłość w Europie osiągnęła rozmiar epidemii. Występowanie tej choroby potroiła się w ciągu ostatnich trzech dekad.

Złodziej kości

Mleko i jego przetwory, ryby morskie oraz zielone warzywa to najważniejsze składniki diety zdrowej dla kości – podkreślają lekarze i dietetycy.

Osteoporoza jest przewlekłą chorobą, która charakteryzuje się spadkiem masy i gęstości tkanki kostnej i zanikaniem jej struktury. W rezultacie zwiększa się łamliwość kości.

Choroba ta najczęściej zdarza się u kobiet po 50. roku życia, które przeszły menopauzę i z tej przyczyny mają znacznie obniżony poziom hormonów płciowych. Osteoporoza występuje też u jednego na pięciu mężczyzn – częściej, niż rak prostaty.

Orzechy “walczą” z niezdrowym tłuszczem

Jedzenie orzechów włoskich po posiłku może zmniejszyć szkody jakie tłuste jedzenie wywiera na tętnice – informuje BBC.

Podejrzewa się, że orzechy są bogate w składniki, które redukują twardnienie tętnic i utrzymują ich giętkość. Badania zaprezentowane w Journal of the American College of Cardiology wskazują, że orzechy są nawet lepsze dla zdrowia niż oliwa z oliwek. Zespół badaczy z Hispital Clinico w Barcelonie zaleca jedzenie około 28 gramów orzechów dziennie.

Jedzenie po polsku

Polacy okazali się być społeczeństwem najbardziej narzekającym na zdrowie, jesteśmy jednak “dość zadowoleni” ze swojego sposobu odżywiania
się. W ciągu ostatniego roku wzrosła liczba osób spędzających wolny czas przed telewizorem – wynika z badań przeprowadzonych przez Ipsos.

Firma badawcza po raz drugi przeprowadził badanie “Fakty i mity. Odżywianie i zdrowie Polaków w kontekście międzynarodowym”. Badanie przeprowadzono w Polsce, Szwecji, Belgii, USA i Kanadzie.

Szkodliwe chemikalia w jedzeniu

Małe ilości substancji chemicznych, które znajdują się w podstawowych produktach spożywczych jak ciemne pieczywo, masło czy mleko mogą szkodzić ludziom – ostrzega BBC.

Brytyjski oddział WWF poinformował, że testy naukowców łączą chemikalia, które jemy na śniadanie, obiad czy kolację z m.in. zmianami hormonalnymi oraz rakiem. Ta niska zawartość substancji chemicznych znalezionych w jedzeniu pochodzi ze środowiska albo opakowań.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH