Częste picie napojów zawierających kofeinę chroni starszych ludzi przed śmiercią z powodu chorób serca – donoszą naukowcy na łamach lutowego wydania pisma “The American Journal of Nutrition”.
Grupa badaczy z SUNY Downstate Medical Center i Brooklyn College przeanalizowała dane tysięcy pacjentów powyżej 65 roku życia, objętych programami ochrony zdrowia w USA. Okazało się, że u uczestników, spożywających dużą ilość napojów kofeinowych, występowało znacznie niższe ryzyko rozwoju choroby wieńcowej i spowodowanej nią śmierci, niż u osób stroniących od kawy. Odkryto także, że ochronne działanie kofeiny ściśle zależy od dawek – im większe spożycie produktów ją zawierających, tym lepsza ochrona
serca.
Jednocześnie zauważono, że omawiany efekt wywiera kofeina wyłącznie na tych pacjentów, którzy nie cierpieli wcześniej z powodu ostrej choroby nadciśnieniowej i mieli powyżej 65 lat. Nie chroniła ona także przed śmiercią spowodowaną naczyniową chorobą mózgu (udarem), niezależnie od wieku badanej osoby.
Kierujący badaniami dr John Kassotis mówi: “Dobroczynny wpływ kofeiny na serce starszych ludzi, wynika prawdopodobnie z faktu, że skutecznie podnosi ona tętnicze ciśnienie krwi”.