Najzdrowsza dieta

Oto spis produktów, które spożywane systematycznie i w rozsądnej ilości mogą pomóc przedłużyć życie i zachować zdrowie: jabłka, jeżyny, czarna herbata, czernice, brokuły, chleb z otrębami, wiśnie, pomidory cherry, kawa, brusznice, gorzka czekolada, zielona herbata, pomarańcze, brzoskwinie, śliwki, maliny, czerwone winogrona, czerwona cebula, szpinak, truskawki

Spis tych pożytecznych artykułów spożywczych opublikował profesor katedry żywności leczniczej (nutraceutyków) uniwersytetu w Leeds Gary Williamson a za nim rosyjski dziennik “Izwiestia”.

Linia na zimę

Amerykańscy naukowcy odkryli, że dbałość o linię w miesiącach zimowych zamiast oczekiwanej poprawy zdrowia może przynieść grypę.

W opublikowanym na łamach “Journal of Nutrition” artykule naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Michigan stwierdzili, że myszy poddane niskokalorycznej, lecz zapewniającej prawidłową ilość witamin i minerałów diecie okazały się mniej odporne na grypę, niż gryzonie odżywiające się normalnie.

Jesienna dieta

Wbrew powszechnym opiniom zapotrzebowanie na składniki odżywcze nie zmniejsza się radykalnie wraz z wiekiem. Mimo to u ludzi starszych często obserwuje się niedobory tych składników.

Może się do tego przyczyniać zdecydowanie gorsze ich przyswajanie oraz – co jest bardzo częste – spożywanie niepełnowartościowych posiłków.

Wśród składników odżywczych, które najczęściej bywają niedoborowe u ludzi starszych, wymienia się: wapń i witaminę D, antyoksydanty (witaminy C, E i beta-karoten), witaminę B12, kwas foliowy, potas, żelazo i magnez.

Nadwaga od dziecka

Według badań z ostatnich lat, 9 proc. młodzieży w wieku 13-15 lat cierpi na nadwagę, a otyłość można zaobserwować u 4,5 proc. nastolatków.

Jak informuje Nauka w Polsce PAP, zespół naukowców z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, w składzie dr hab. Halina Weker, Agnieszka Riahi, Witold Klemarczyk, Małgorzata Strucińska oraz Marta Barańska, przeprowadził badania, w których ocenił efektywność postępowania dietetycznego u dzieci w wieku 13-15 lat z rozpoznaną otyłością prostą.

Waga zdrowia

Jedynie 12 na 100 Polaków przyznaje się do nadwagi, wymieniając ją jako jeden
z czynników ryzyka chorób układu krążenia, które dotyczą go osobiście.

Przyczyn powstawania nadwagi jest wiele, jednak najczęściej winni jesteśmy sami, rezygnując z aktywności fizycznej na rzecz siedzącego trybu życia.
Na nadmiar kilogramów wpływ mają również niezdrowe nawyki żywieniowe – zbytnie objadanie się czy nieregularne spożywanie posiłków.

Nie przesolić

Ludzie, którzy znacząco zredukują ilość spożywanej soli, zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę sercowo-naczyniową o jedną czwartą, a ryzyko śmierci z powodu tej choroby nawet pięciokrotnie – donoszą naukowcy z USA na łamach
pisma “British Medical Journal”.

Choroba sercowo-naczyniowa (z ang. cardiovascular disease, CVD) dotyczy przede wszystkim tętnic i serca, a jej konsekwencją jest najczęściej zawał serca. Schorzenie to jest główną przyczyną śmierci na świecie, powodując około 30,9 proc. wszystkich zgonów.

Dieta kryminalisty

Podawanie osadzonym w brytyjskich więzieniach kryminalistom witamin, substancji mineralnych i kwasów tłuszczowych omega-3 ma zapobiec agresywnym zachowaniom.

Badania na tysiącu ochotników, których koszt ma wynieść milion funtów, finansuje firma farmaceutyczna.

W trzech placówkach młodociani przestępcy (od 16 do 21 lat) – w tym także skazani za morderstwo – będą jako dodatek do normalnego więziennego jedzenia dostawać zestaw witamin, soli mineralnych oraz kwasów tłuszczowych. Ich zachowanie będzie porównywane z zachowaniem grupy kontrolnej.

Czekolada jak pocałunek

Jak dowiodły eksperymenty, czekolada robi na nas większe wrażenie niż namiętny pocałunek.

Zespół doktora Davida Lewisa z finansowanego przez producentów żywności Mind Lab zaangażował do badań kilka par po dwudziestym roku życia. Za pomocą elektrod umocowanych na klatce piersiowej monitorowano czynność ich serc i mózgów, gdy się całowali, a także gdy czekolada powoli topniała w ich ustach.

Orzech seksu

Wiele składników diety może korzystnie wpływać na naszą aktywność seksualną. Osłabiają ją nadwaga i otyłość.

Osoby z nadwagą i otyłością mają też większe ryzyko miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Jest to bardzo ważne w przypadku mężczyzn, u których
zmiany w naczyniach są podłożem zaburzeń erekcji.

Tycie prowadzi często do odrzucenia siebie, braku akceptacji i unikania kontaktów seksualnych. Poprawę daje już zrzucenie 10 proc. wyjściowej masy
ciała.

Waga diety

U połowy ważących nieco zbyt dużo mężczyzn i kobiet nadciśnienie może wynikać właśnie z nadwagi – poinformowano podczas 61 dorocznej konferencji American Heart Association.

Z nadciśnieniem tętniczym mamy do czynienia, gdy ciśnienie skurczowe przekracza 140 mm słupa rtęci, zaś skurczowe jest wyższe od 90. Nadciśnienie sprzyja miedzy innymi udarom, zawałom i chorobom nerek.

Panowie muszą pić

W naturze istnieje około 135 rodzajów wody. W komórkach ssaków występuje tzw. woda strukturowana. To ona, o czym nie wszyscy wiedzą, umożliwia nam oddychanie i rozpoznawanie dźwięków.

Woda, jeden z czterech żywiołów, dopiero w ostatnich latach zaczęła odkrywać przed naukowcami swoje tajemnice. Jak mówi dr Marek Snochowski z Instytutu Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN w ciągu ostatnich dziesięcioleci badacze dowiedzieli się o wodzie więcej, niż w całej historii ludzkości.

Na złej diecie

Problem nadwagi dotyczy 41 proc. mężczyzn i 29 proc. kobiet w Polsce, natomiast z otyłością musi zmagać się 16 proc. mężczyzn i 20 proc. kobiet.

Jak poinformował dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, Mirosław Jarosz stale wzrasta odsetek ludzi mających problemy z wagą. Według niego ponad połowa dzieci i młodzieży w Polsce spożywa zbyt dużo tłuszczów, a spożycie soli kuchennej, które statystycznie wynosi powyżej 12 g dziennie, powinno być na poziomie 5 g.

Siła przyzwyczajenia

Kobietom trudniej niż mężczyznom porzucić niezdrowe nawyki: palenie, tłustą dietę i brak ruchu.

“American Heart Journal” informuje o badaniach naukowców z Teksasu. Przeanalizowali oni dane na temat ponad 2400 osób w wieku od 30 do 50 lat. Zwracali szczególną uwagę na kobiety, których bliscy krewni mieli zawał przed 50. (mężczyźni) lub 55. (kobiety) rokiem życia.

Grubasy w grupie

Krewni, małżonkowie i znajomi osób otyłych także znacznie częściej są otyli. Amerykańscy naukowcy przeanalizowali zebrane w ciągu 32 lat dane dotyczące
ponad 12 000 osób, uczestniczących w wielkim kardiologicznym projekcie Framingham Heart Study.

Wynika z nich, że ryzyko otyłości jest większe o 57 procent w przypadku przyjaciół osób otyłych, o 40 procent – w przypadku rodzeństwa, a o 37 procent dla współmałżonka. Większy wpływ wywierały osoby tej samej płci – zwłaszcza mężczyzna na mężczyznę.

Bez diety

Ponad połowa kobiet w ciąży nie stosuje zasad zdrowego żywienia. – wynika z niepublikowanego raportu dietetyków, do którego dotarł “Dziennik”.

Dlaczego ciężarnym Polkom tak trudno poskromić apetyt na niezdrowe jedzenie? Bo uważają, że w czasie ciąży wolno im wszystko. Ciężarne Polki zjadają aż trzykrotnie więcej sodu, fosforu i witaminy A, niż powinny. To oznacza kłopoty.

Mleko na plus

Laktoferyna, bakteriobójcze białko zawarte w mleku i występujące w ludzkich tkankach, może być pomocne w leczeniu choroby wrzodowej żołądka – informuje “The American Journal of Gastroenterology.”

Chorobę wrzodową żołądka powodują przede wszystkim obecne w nim bakterie Helicobacter pylori. W około 25 procentach przypadków nie udaje się pozbyć bakterii za pomocą antybiotyków.

Ziarno zdrowia

Pokarmy pełnoziarniste obniżają ryzyko chorób serca i udaru mózgu – potwierdzają badania, których wyniki publikuje w wersji elektronicznej pismo “Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases”.

Zespół Philipa Mellena z Wake Forest University School of Medicine przeprowadził analizę siedmiu programów badawczych z lat 1966-2006, które objęły ponad 285 000 osób. Analiza tak dużego materiału pozwoliła uwidocznić prawidłowości, jakich nie ujawniłoby pojedyncze badanie.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH