Sposób na tuszę
Dieta cud nie istnieje, jedyny sposób, aby zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę, to mniej jeść i więcej się ruszać.
Autor Na Zdrowie | dieta, tusza, zdrowie | Dietetyka |
Dieta cud nie istnieje, jedyny sposób, aby zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę, to mniej jeść i więcej się ruszać.
Autor Na Zdrowie | witaminy i minerały | Dietetyka |
W naszym kraju konsumuje się ok. 150 kg tych produktów, podczas, gdy w Europie Zachodniej 400 kg rocznie na osobę.
Autor Na Zdrowie | Gary Williamson, nutraceutyki, zdrowa żywność | Dietetyka |
Oto spis produktów, które spożywane systematycznie i w rozsądnej ilości mogą pomóc przedłużyć życie i zachować zdrowie: jabłka, jeżyny, czarna herbata, czernice, brokuły, chleb z otrębami, wiśnie, pomidory cherry, kawa, brusznice, gorzka czekolada, zielona herbata, pomarańcze, brzoskwinie, śliwki, maliny, czerwone winogrona, czerwona cebula, szpinak, truskawki
Spis tych pożytecznych artykułów spożywczych opublikował profesor katedry żywności leczniczej (nutraceutyków) uniwersytetu w Leeds Gary Williamson a za nim rosyjski dziennik “Izwiestia”.
Autor Na Zdrowie | dieta, Grypa i przeziębienie, Journal of Nutrition, linia | Dietetyka |
Amerykańscy naukowcy odkryli, że dbałość o linię w miesiącach zimowych zamiast oczekiwanej poprawy zdrowia może przynieść grypę.
W opublikowanym na łamach “Journal of Nutrition” artykule naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Michigan stwierdzili, że myszy poddane niskokalorycznej, lecz zapewniającej prawidłową ilość witamin i minerałów diecie okazały się mniej odporne na grypę, niż gryzonie odżywiające się normalnie.
Autor Na Zdrowie | niedobór, składniki odżywcze, wiek | Dietetyka |
Wbrew powszechnym opiniom zapotrzebowanie na składniki odżywcze nie zmniejsza się radykalnie wraz z wiekiem. Mimo to u ludzi starszych często obserwuje się niedobory tych składników.
Może się do tego przyczyniać zdecydowanie gorsze ich przyswajanie oraz – co jest bardzo częste – spożywanie niepełnowartościowych posiłków.
Wśród składników odżywczych, które najczęściej bywają niedoborowe u ludzi starszych, wymienia się: wapń i witaminę D, antyoksydanty (witaminy C, E i beta-karoten), witaminę B12, kwas foliowy, potas, żelazo i magnez.
Autor Na Zdrowie | masa ciała, młodzież, nadwaga, otyłość | Dietetyka |
Według badań z ostatnich lat, 9 proc. młodzieży w wieku 13-15 lat cierpi na nadwagę, a otyłość można zaobserwować u 4,5 proc. nastolatków.
Jak informuje Nauka w Polsce PAP, zespół naukowców z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, w składzie dr hab. Halina Weker, Agnieszka Riahi, Witold Klemarczyk, Małgorzata Strucińska oraz Marta Barańska, przeprowadził badania, w których ocenił efektywność postępowania dietetycznego u dzieci w wieku 13-15 lat z rozpoznaną otyłością prostą.
Autor Na Zdrowie | ciąża, dieta, dzieci, profilaktyka, płód, rozwój, zdrowie | Dietetyka |
Właściwie zbilansowana dieta i profilaktyka w okresie ciąży to czynniki, które decydują o prawidłowym rozwoju płodu oraz przyszłym zdrowiu dziecka. Jak wskazują badania przeprowadzone przez TNS OBOP, wiedza rodziców na ten temat jest jednak wciąż ograniczona i niedostateczna.
Autor Na Zdrowie | czynniki ryzyka, nadwaga, Schorzenia układu krążenia i serca | Dietetyka |
Jedynie 12 na 100 Polaków przyznaje się do nadwagi, wymieniając ją jako jeden
z czynników ryzyka chorób układu krążenia, które dotyczą go osobiście.
Przyczyn powstawania nadwagi jest wiele, jednak najczęściej winni jesteśmy sami, rezygnując z aktywności fizycznej na rzecz siedzącego trybu życia.
Na nadmiar kilogramów wpływ mają również niezdrowe nawyki żywieniowe – zbytnie objadanie się czy nieregularne spożywanie posiłków.
Autor Na Zdrowie | bariera lipidowa, błona komórkowa, Nagroda Profesorów Farmacji, suplementy diety | Dietetyka |
Jak odróżnić wartościowe suplementy diety od tych mniej wartościowych? Zapytać Profesorów Famacji! Już po raz drugi grono ekspertów przystąpiło do merytorycznej oceny suplementów diety zgłoszonych do Nagrody Profesorów Farmacji. W tej edycji wyróżniono dwa produkty: Eye q i Kapilar .
Autor Na Zdrowie | British Medical Journal, Schorzenia układu krążenia i serca, sól | Dietetyka |
Ludzie, którzy znacząco zredukują ilość spożywanej soli, zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę sercowo-naczyniową o jedną czwartą, a ryzyko śmierci z powodu tej choroby nawet pięciokrotnie – donoszą naukowcy z USA na łamach
pisma “British Medical Journal”.
Choroba sercowo-naczyniowa (z ang. cardiovascular disease, CVD) dotyczy przede wszystkim tętnic i serca, a jej konsekwencją jest najczęściej zawał serca. Schorzenie to jest główną przyczyną śmierci na świecie, powodując około 30,9 proc. wszystkich zgonów.
Autor Na Zdrowie | agresja, kryminaliści, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały | Dietetyka |
Podawanie osadzonym w brytyjskich więzieniach kryminalistom witamin, substancji mineralnych i kwasów tłuszczowych omega-3 ma zapobiec agresywnym zachowaniom.
Badania na tysiącu ochotników, których koszt ma wynieść milion funtów, finansuje firma farmaceutyczna.
W trzech placówkach młodociani przestępcy (od 16 do 21 lat) – w tym także skazani za morderstwo – będą jako dodatek do normalnego więziennego jedzenia dostawać zestaw witamin, soli mineralnych oraz kwasów tłuszczowych. Ich zachowanie będzie porównywane z zachowaniem grupy kontrolnej.
Autor Na Zdrowie | ciemna czekolada, eksperyment, namiętny pocałunek | Dietetyka, Neurologia |
Jak dowiodły eksperymenty, czekolada robi na nas większe wrażenie niż namiętny pocałunek.
Zespół doktora Davida Lewisa z finansowanego przez producentów żywności Mind Lab zaangażował do badań kilka par po dwudziestym roku życia. Za pomocą elektrod umocowanych na klatce piersiowej monitorowano czynność ich serc i mózgów, gdy się całowali, a także gdy czekolada powoli topniała w ich ustach.
Autor Na Zdrowie | afrodyzjak, orzechy, owoce morza | Dietetyka |
Wiele składników diety może korzystnie wpływać na naszą aktywność seksualną. Osłabiają ją nadwaga i otyłość.
Osoby z nadwagą i otyłością mają też większe ryzyko miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Jest to bardzo ważne w przypadku mężczyzn, u których
zmiany w naczyniach są podłożem zaburzeń erekcji.
Tycie prowadzi często do odrzucenia siebie, braku akceptacji i unikania kontaktów seksualnych. Poprawę daje już zrzucenie 10 proc. wyjściowej masy
ciała.
Autor Na Zdrowie | demencja starcza, kwasy tłuszczowe, organizm | Dietetyka |
Zwiększone dawki w diecie kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 mogą zapobiegać zachorowaniom na demencję, a nawet powodować remisję tej choroby – twierdzą naukowcy ze szwedzkiego Instytutu Karolinskiego. Takie kwasy występują w tłuszczu rybim.
Autor Na Zdrowie | American Heart Association, nadciśnienie, nadwaga | Dietetyka |
U połowy ważących nieco zbyt dużo mężczyzn i kobiet nadciśnienie może wynikać właśnie z nadwagi – poinformowano podczas 61 dorocznej konferencji American Heart Association.
Z nadciśnieniem tętniczym mamy do czynienia, gdy ciśnienie skurczowe przekracza 140 mm słupa rtęci, zaś skurczowe jest wyższe od 90. Nadciśnienie sprzyja miedzy innymi udarom, zawałom i chorobom nerek.
Autor Na Zdrowie | organizm, pragnienie, ucho, woda | Dietetyka |
W naturze istnieje około 135 rodzajów wody. W komórkach ssaków występuje tzw. woda strukturowana. To ona, o czym nie wszyscy wiedzą, umożliwia nam oddychanie i rozpoznawanie dźwięków.
Woda, jeden z czterech żywiołów, dopiero w ostatnich latach zaczęła odkrywać przed naukowcami swoje tajemnice. Jak mówi dr Marek Snochowski z Instytutu Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN w ciągu ostatnich dziesięcioleci badacze dowiedzieli się o wodzie więcej, niż w całej historii ludzkości.
Autor Na Zdrowie | Instytut żywności i żywienia, nadwaga, otyłość | Dietetyka |
Problem nadwagi dotyczy 41 proc. mężczyzn i 29 proc. kobiet w Polsce, natomiast z otyłością musi zmagać się 16 proc. mężczyzn i 20 proc. kobiet.
Jak poinformował dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, Mirosław Jarosz stale wzrasta odsetek ludzi mających problemy z wagą. Według niego ponad połowa dzieci i młodzieży w Polsce spożywa zbyt dużo tłuszczów, a spożycie soli kuchennej, które statystycznie wynosi powyżej 12 g dziennie, powinno być na poziomie 5 g.
Autor Na Zdrowie | kobieta, nawyki, sport, tłusta dieta | Dietetyka |
Kobietom trudniej niż mężczyznom porzucić niezdrowe nawyki: palenie, tłustą dietę i brak ruchu.
“American Heart Journal” informuje o badaniach naukowców z Teksasu. Przeanalizowali oni dane na temat ponad 2400 osób w wieku od 30 do 50 lat. Zwracali szczególną uwagę na kobiety, których bliscy krewni mieli zawał przed 50. (mężczyźni) lub 55. (kobiety) rokiem życia.
Autor Na Zdrowie | dyskryminacja, Evolution and Human Behaviour Journal, naukowcy, obawa | Dietetyka |
Dyskryminacja otyłych może wynikać z wrodzonej, podświadomej obawy przed chorobą – dowodzą naukowcy na łamach “Evolution and Human Behaviour Journal”.
Autor Na Zdrowie | badania naukowe, otyłość | Dietetyka |
Krewni, małżonkowie i znajomi osób otyłych także znacznie częściej są otyli. Amerykańscy naukowcy przeanalizowali zebrane w ciągu 32 lat dane dotyczące
ponad 12 000 osób, uczestniczących w wielkim kardiologicznym projekcie Framingham Heart Study.
Wynika z nich, że ryzyko otyłości jest większe o 57 procent w przypadku przyjaciół osób otyłych, o 40 procent – w przypadku rodzeństwa, a o 37 procent dla współmałżonka. Większy wpływ wywierały osoby tej samej płci – zwłaszcza mężczyzna na mężczyznę.
Autor Na Zdrowie | fosfor, nawyki żywieniowe, sód, witamina A (beta-karoten) | Dietetyka |
Ponad połowa kobiet w ciąży nie stosuje zasad zdrowego żywienia. – wynika z niepublikowanego raportu dietetyków, do którego dotarł “Dziennik”.
Dlaczego ciężarnym Polkom tak trudno poskromić apetyt na niezdrowe jedzenie? Bo uważają, że w czasie ciąży wolno im wszystko. Ciężarne Polki zjadają aż trzykrotnie więcej sodu, fosforu i witaminy A, niż powinny. To oznacza kłopoty.
Autor Na Zdrowie | bakteriobójcze białko, laktoferyna, wrzody, żołądek | Dietetyka |
Laktoferyna, bakteriobójcze białko zawarte w mleku i występujące w ludzkich tkankach, może być pomocne w leczeniu choroby wrzodowej żołądka – informuje “The American Journal of Gastroenterology.”
Chorobę wrzodową żołądka powodują przede wszystkim obecne w nim bakterie Helicobacter pylori. W około 25 procentach przypadków nie udaje się pozbyć bakterii za pomocą antybiotyków.
Autor Na Zdrowie | dieta, myszy, stłuszczenie wątroby | Dietetyka |
Tłuste jedzenie, syrop kukurydziany zawierający fruktozę i brak ruchu – czyli tryb życia typowy dla przeciętnego Amerykanina – prowadzą już po czterech tygodniach do pojawiania się u myszy stłuszczenia wątroby oraz pierwszych
objawów cukrzycy typu II – informuje serwis “EurekAlert”.
Autor Na Zdrowie | płatki owsiane, Schorzenia układu krążenia i serca, udar mózgu, żywność | Dietetyka |
Pokarmy pełnoziarniste obniżają ryzyko chorób serca i udaru mózgu – potwierdzają badania, których wyniki publikuje w wersji elektronicznej pismo “Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases”.
Zespół Philipa Mellena z Wake Forest University School of Medicine przeprowadził analizę siedmiu programów badawczych z lat 1966-2006, które objęły ponad 285 000 osób. Analiza tak dużego materiału pozwoliła uwidocznić prawidłowości, jakich nie ujawniłoby pojedyncze badanie.