Pokarmy pełnoziarniste obniżają ryzyko chorób serca i udaru mózgu – potwierdzają badania, których wyniki publikuje w wersji elektronicznej pismo “Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases”.
Zespół Philipa Mellena z Wake Forest University School of Medicine przeprowadził analizę siedmiu programów badawczych z lat 1966-2006, które objęły ponad 285 000 osób. Analiza tak dużego materiału pozwoliła uwidocznić prawidłowości, jakich nie ujawniłoby pojedyncze badanie.
Jak się okazuje, spożywanie przeciętnie 2,5 porcji pełnego ziarna dziennie wiąże się z mniejszym o 21 procent ryzykiem chorób układu krążenia niż u osób, które poprzestawały tylko na 0,2 porcji. Według dostępnych badań, około 42 procent Amerykanów zwykle nie spożywa produktów pełnoziarnistych.
Produkt “pełnoziarnisty” to taki, w którego skład wchodzą wszystkie elementy ziarna – oprócz zawierającego głównie węglowodany bielma – także otręby i zarodki, bogate w błonnik, witaminy, sole mineralne i zdrowe kwasy tłuszczowe.
Produkty pełnoziarniste to na przykład niełuskany ryż, płatki owsiane, mąka
pełnoziarnista, pieczywo pełnoziarniste i … popcorn (choć jak na zdrową żywność, popcorn zawiera często za dużo przypalonego oleju).
Są dowody, że pełnoziarniste pokarmy nie tylko chronią przed chorobami układu krążenia, ale także przed cukrzycą i innymi chorobami przewlekłymi.