Alantoina

Alantoina

Tę bezpieczną substancję stosuje się zarówno w produkcji leków, jak i kosmetyków. Jej dobroczynne działanie zostało dowiedzione naukowo. Przyspiesza ona gojenie się ran, ma także działanie ochronne oraz łagodzące.

Alantoina jest substancją organiczną dość szeroko rozpowszechnioną w przyrodzie. Produkowana jest m.in. w korzeniach roślin motylkowych, takich jak fasola czy soja, a także przez żywokost lekarski, kasztanowiec i miodunkę plamistą. Rośliny te wytwarzają alantoinę podczas procesów metabolicznych zachodzących przy udziale bakterii brodawkowych.

Jak zapobiec amputacji?

Dla chorych na cukrzycę i dla prowadzących lekarzy istotne jest to, aby zmniejszyć dynamikę narastania zmian mikroangiopatycznych, a w konsek­wencji do pojawiania się zmian destrukcyjnych w tkankach kończyn dolnych.

Rany przewlekłe

Do najczęściej występujących ran przewlekłych kończyn dolnych należą owrzodzenia żylne, wśród których wyróżniamy: owrzodzenia żylne goleni, owrzodzenia tętnicze, owrzodzenia tętniczo-żylne oraz stopę cukrzycową. Inne rany przewlekłe to odleżyny, oparzenia powierzchowne oraz głębokie. Rany przewlekłe to takie, które trwają dłużej niż 6-8 tygodni i nie wykazują cech gojenia.

Ciekawość – pierwszy stopień do Nobla

Choroba wrzodowa – bardzo bolesna, bardzo uciążliwa w codziennym życiu. Kiedyś powszechnie sądzono, że powodowana jest nadkwasotą prowadzącą do uszkodzenia śluzówki żołądka i dwunastnicy. Utarło się nawet powiedzenie: nie ma wrzodu bez kwasu. To był w gastroenterologii standard. Podawano chorym mleczka, wapnie – wszelkie terapie polegały na neutralizacji kwasu solnego. Były skuteczne, ale ich efekt trwał krótko, gdyż nie leczyły przyczyny. Już starożytni Rzymianie stosowali w chorobie wrzodowej sole bizmutu i – jak się okazuje – byli blisko sedna, bo bizmut jest bardzo toksyczny dla Helicobacter pylori.

Wstydliwa choroba ludzi dorosłych

Grzybica stóp stanowi jedno z najczęstszych schorzeń, z jakim zgłaszają się pacjenci do poradni dermatologicznych. Często nazywa się ją chorobą cywilizacyjną. W Polsce na grzybicę stóp cierpi co piąty mieszkaniec.

Mleko na plus

Laktoferyna, bakteriobójcze białko zawarte w mleku i występujące w ludzkich tkankach, może być pomocne w leczeniu choroby wrzodowej żołądka – informuje “The American Journal of Gastroenterology.”

Chorobę wrzodową żołądka powodują przede wszystkim obecne w nim bakterie Helicobacter pylori. W około 25 procentach przypadków nie udaje się pozbyć bakterii za pomocą antybiotyków.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH