Co lubi mózg

Coraz częściej problemy z pamięcią mają osoby aktywne zawodowo, po 40.-45. roku życia. Przyczynia się do tego stres, nadmiar obowiązków, nieregularne posiłki, a także mała aktywność fizyczna. Tymczasem o mózg trzeba dbać.

Lekarze szacują, że łagodne zaburzenia poznawcze dotykają kilku procent osób w wieku 48-59 lat, ale już kilkunastu procent powyżej 60. roku życia.

Wspomaganie odchudzania

Co się znajduje się w preparatach wspomagających odchudzanie i jak one działają? Przedstawiamy zestawienie najpopularniejszych preparatów, których celem jest wspomaganie odchudzania.

Jednofazowe
**Colon slim (granulat, 300 g)**

Skład: błonnik korzenia konjac, prebiotyki, babka płesznik, guma guar, węglan wapnia, tlenek magnezu
Działanie: Składniki zapewniają uczucie sytości, co pomaga ograniczyć ilość spożywanych pokarmów.

Dzień dobry z cytryną

Sposobów na początek dnia jest mnóstwo. Wiele ludzi zaczyna dzień od kawy lub od niezdrowego zestawu kawa i papieros. Czarny napój zamień na wodę z cytryną, a czarny dym puść z dymem. Witamina C da Ci kopa na początek dnia. Woda z cytryną pobudzi trawienie i dobrze nawodni twój organizm. Po całej nocy żołądek jest pusty, a organizm lekko odwodniony.

Hipokaliemia? Hipochloremia? Hiponatremia? Pytania o sól.

Bez soli jak bez chleba – mówi stare porzekadło. Jednak niewiele osób wie, że sól może zapobiegać utracie wody z organizmu. Sól morska jodowana drobnoziarnista, o obniżonej zawartości sodu oraz sól himalajska zawierają wiele pierwiastków mineralnych, dzięki czemu maja właściwości nawadniające.

Sól ma wpływ na organizm człowieka

Alergia pokarmowa – nie lekceważ!

W Europie liczba osób z alergią pokarmową sięga już 58 milionów. Co roku liczba osób umierających na skutek powikłań alergii pokarmowych wzrasta. Eksperci ostrzegają, że alergikiem może stać się każdy z nas, praktycznie z dnia na dzień.

Spożycie niektórych produktów, nawet w śladowych ilościach może prowadzić do anafilaksji – ciężkiej zagrażającej życiu reakcji o bardzo gwałtownym przebiegu. Nie ma wątpliwości, że wielu tragedii można by uniknąć, gdyby alergicy były lepiej wyedukowani co do przyczyn reakcji, metod zapobiegania oraz postępowania w razie objawów anafilaksji.

Dieta dla mózgu

Miewasz problemy z pamięcią i koncentracją? A może nie możesz skupić się na wykonywanym zadaniu. To oznacza, że czas odżywić mózg i odpocząć.

Masa mózgu wynosi około 2% masy całego ciała, a jednocześnie zużywa aż 20% kalorii dostarczanych w pożywieniu. Dlatego nasze samopoczucie i zdolności intelektualne w dużym stopniu zależą od tego, co jemy i pijemy.

Jedz zdrowo, unikniesz nowotworu

Ryzyko zachorowania na nowotwory można zmniejszyć. Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia aż 1/3 nowotworów można zapobiec. Sposobem na to jest prewencja pierwotna, czyli zmiana sposobu życia na zdrowszy i aktywniejszy, zanim jeszcze pojawią się jakiekolwiek symptomy choroby.

dieta nastolatków

Dojrzewanie nastolatków i dieta

Rzadko podkreśla się fakt, że sposób odżywiania nastolatków łączy się bezpośrednio z tempem procesu dojrzewania. Dzieci, a zwłaszcza dziewczynki, które mają nadprogramowe kilogramy mogą wcześniej dojrzewać. Niedowaga natomiast może znacznie opóźniać ten proces. O wpływie diety na proces dojrzewania opowiada Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

Cenna witamina D

Cenna witamina D

W ostatnich latach badania nad witaminą D pokazały jak niezwykle istotną rolę odgrywa ona w naszym organizmie – od utrzymania zdrowych kości i mięśni, przez prawidłowy rozwój komórek, aż po prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Nazywana jest witaminą życia, ponieważ wpływa na wiele procesów życiowych.

Witamina D i K

Witamina D i K

Witaminy to substancje organiczne, które są potrzebne organizmowi człowieka do prawidłowego funkcjonowania. Nie stanowią one jednorodnej grupy i mają odmienny skład chemiczny. W ustroju pełnią funkcję regulacyjną, są niezbędne do utrzymania prawidłowych procesów metabolicznych zachodzących w komórkach, pełnią rolę katalizatorów procesów biochemicznych.

Tajemnice niebieskich migdałów

Wydaje się, że o migdałach wiemy bardzo dużo. Są to orzechy o cennych właściwościach odżywczych, doskonale komponują się ze słodkimi wypiekami i trudno bez nich wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia czy też Wielkanocy. Zajadamy się nimi na przekąskę, migdałowymi płatkami dekorujemy nasze wypieki, a cenny olejek z tych orzechów wzbogaca nasze kosmetyki.

Jak rosną i skąd pochodzą migdały?

Niedobory witaminy D

Do niedawna obniżony poziom witaminy D wiązano głównie z ryzykiem krzywicy u dzieci i osteoporozy u seniorów. Brak witaminy D postrzega się jako ważny dodatkowy czynnik ryzyka chorób cywilizacyjnych takich jak: choroby nowotworowe, choroba sercowo-naczyniowa, nadciśnienie tętnicze, schorzenia autoimmunologiczne (alergie, astma oskrzelowa, RZS, łuszczyca), choroby i zaburzenia metaboliczne, (np. cukrzyca typu 2, również typu 1), choroby infekcyjne wynikające z obniżonej odporności oraz wiele zaburzeń neurodegeneracyjnych (np.

Odżywianie w chorobie nowotworowej

Osoby z chorobą nowotworową bardzo często tracą na wadze. Brak łaknienia to następstwo zmian zachodzących w chorym organizmie. Należy szybko zareagować ponieważ spadek wagi niejednokrotnie nie pozwala na prawidłowe leczenie (przeprowadzenie operacji
czy zastosowanie chemio- czy radioterapii), jak również sprawia, że pacjenci częściej narażeni są na infekcje i powikłania pooperacyjne.

Zasady przechowywania żywności

Według danych statystycznych Banków Żywności, co roku, na świecie wyrzuca się ok. 1.3 mld ton jedzenia. Jedynie w Europie marnujemy 100 mln ton żywności rocznie, co stanowi 16% zakupionych produktów spożywczych. Aż 35% Polaków przyznaje się, że wyrzuca jedzenie. Wstyd.

Oto kilka porad dla nas wszystkich:
1.Zanim kupisz – sprawdź i pomyśl czego dokładnie potrzebujesz?
Przed wyjściem na zakupy, zaplanuj menu na nadchodzące dni. Wykorzystaj w nim składniki, które już są w domu. Nie dubluj poszczególnych składników.

Nie zapominaj o kaszy w jadłospisie

Starzejące się komórki są zmorą wielu z nas, gdyż przyczyniają się do pogorszenia funkcjonowania całego organizmu. Tego procesu nie można zatrzymać, jednak istnieje sposób, by go znacznie spowolnić, np. dzięki właściwemu sposobowi odżywiania się. Leczniczy wpływ kaszy wynikający z dużej zawartości witamin i składników odżywczych, pomaga w utrzymaniu homeostazy oraz prawidłowemu przebiegowi licznych procesów biochemicznych naszego organizmu.

Zatrzyma czas i Twoją młodość

Co to jest chlorella?

Chlorella jest określana jest jako multiwitamina natury. To mikroskopijnej wielkości glon, występujący w słodkich wodach. Chlorella ma szerokie spektrum korzyści w walce z wieloma dolegliwościami i chorobami. Alga ta jest zaliczana do elitarnego grona super-food, czyli żywności, która w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu składniki.

Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie

Polskie dzieci należą do najszybciej tyjących w całej Europie. Z badań Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie wynika, że już 22,3 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów ma nadwagę lub jest otyłych.

-W latach 70. poprzedniego wieku nadmierną masę ciała miało w Polsce mniej niż 10 proc. uczniów, podczas gdy obecnie już co piąte dziecko w wieku szkolnym boryka się z nadwagą lub otyłością – podkreśla dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia (IŻiŻ) prof. Mirosław Jarosz.

Dietą można zmniejszyć stres

Odpowiednio skomponowana dieta pomaga zredukować stres. Warto m.in. ograniczyć spożycie mięsa, gdyż zawiera ono substancje, które pobudzają wydzielanie kortyzolu, czyli hormonu stresu – radzi dietetyk Magdalena Makarowska.

-Warto, by nasza dieta była oparta na pewnych grupach produktów, które zawierają substancje działające antystresowo – przekonuje specjalistka.

Wyciszająco podziałają: produkty pełnoziarniste, grube kasze, orzechy, pestki dyni, słonecznika, pomarańcze, maliny, truskawki, porzeczki, seler naciowy, szpinak natka pietruszki oraz czekolada (ale w niewielkiej ilości).

Kaloryczność alkoholu powinna być na etykiecie

Na napojach alkoholowych powinna być umieszczana informacja o liczbie kalorii – przekonują naukowcy.

Według dr Fiony Sim, szefowej brytyjskiego Royal Society for Public Health, alkohol przyczynia się do epidemii otyłości i prawo powinno wymagać, by restauracyjne menu i etykiety określały nie tylko zawartość alkoholu, ale także wyraźnie podawały wartość energetyczną drinków.

Wegetarianizm nie dla młodych

Dieta wegetariańska nie jest odpowiednia dla młodych ludzi. Rezygnacja ze spożywania mięsa może u nich prowadzić do deficytu cholesterolu, który bierze udział w powstawaniu hormonów płciowych, np. kobiecego progesteronu.

Jak podkreśla dr Agata Wawrzyniak z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, wegetarianizm powoduje także niedobory przeciwkrzywiczej witaminy D, niezbędnej w młodym wieku.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH