Kwasy omega 3 i omega 6 są niezbędne

Kwasy omega-3 i omega-6 są potrzebne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu i powinny być dostarczone w dobrze zbilansowanej diecie. Czasami jednak konieczna jest suplementacja.

Kwasy tłuszczowe to związki zbudowane z łańcucha węglowodorowego z grupami: karboksylową (-COOH) i metylową (-CH3) na końcach. Ze względu na rodzaj wiązań, między atomami węgla w łańcuchu, można wyróżnić kwasy tłuszczowe nasycone (mają wszystkie wiązania pojedyncze) i nienasycone (posiadają wiązania podwójne).

Witamina D – zdrowie w kapsułce

Z badań epidemiologicznych wynika, że 90 proc. Polaków w każdej grupie wiekowej ma deficyty witaminy D, co potwierdzają badania.

Witamina D – jej podstawowym źródłem jest synteza skórna. Niestety, położenie geograficzne Polski, a także przemiany cywilizacyjne, wymagające długotrwałego przebywania w pomieszczeniach i pojazdach, używanie filtrów UV, a nawet stosowanie niektórych leków sprawiają, że większość dzieci i dorosłych nie jest w stanie syntetyzować odpowiedniej ilości witaminy D. Zawartość witaminy D w produktach spożywczych (sery, mleko, ryby) zaspokaja jedynie 10-20 proc.

Witamina K

Witamina K – jej najważniejszą rolą jest udział w procesach krzepnięcia krwi. Najnowsze badania wskazują jednak na wiele innych dobroczynnych działań tego związku.

Witamina K jest określeniem grupy kilku związków chemicznych. Wszystkie są pochodnymi 2-metylo-1,4-naftochinonu, który w pozycji C3 ma przyłączone nienasycone lub nasycone reszty izoprenoidowe, o różnej długości łańcucha.

Najważniejsza z nich to witamina K1, czyli filochinon, którego głównym źródłem są produkty roślinne. Całkowita podaż tej witaminy w organizmie ludzkim stanowi około 80 proc.

Ważne witaminy

Witaminy to substancje organiczne, które są potrzebne organizmowi człowieka do prawidłowego funkcjonowania.

Witaminy nie stanowią jednorodnej grupy i mają odmienny skład chemiczny. W ustroju pełnią funkcję regulacyjną, są niezbędne do utrzymania prawidłowych procesów metabolicznych zachodzących w komórkach, pełnią rolę katalizatorów procesów biochemicznych.

Doskonała witamina D

Witamina D przedstawiana jest w ostatnim czasie jako cudowny lek na niemal wszystkie dolegliwości.

Witamina D to grupa związków chemicznych o budowie steroidowej, rozpuszczalnych w tłuszczach. Jej historia sięga XVIII-wiecznej Anglii, kiedy to w miastach szerzyła się „epidemia” niezidentyfikowanej choroby kości, występującej u dzieci, prowadzącej do poważnych konsekwencji, niekiedy nawet do kalectwa, określanej jako „choroba angielska”.

Kwas askrobinowy

Kwas askrobinowy – witamina C jest obecnie szeroko badana ze względu na potencjalne właściwości zmniejszania ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych, poprawy jakości skóry, lepszego gojenia ran oraz wzmacniania układu odpornościowego.

Jelita nie lubią świąt

Gonitwa za świątecznymi prezentami, stres, szybkie, nieregularne posiłki. A wszystko to kończy się wielką ucztą, pełną ciężkostrawnych i wzdymających składników.

Trawienie polega na chemicznym rozkładzie pokarmu przez enzymy hydrolityczne zależne od pH. Dla przypomnienia, węglowodany trawione są do dwucukrów przez amylazy ślinowe i trzustkowe, a następnie do glukozy przez enzymy ściany jelita cienkiego. W obecności kwasu solnego pepsynogen przekształca się do pepsyny, enzymu proteolitycznego rozkładającego białka do krótszych łańcuchów.

Stewia – zdrowa słodycz zamiast cukru

Stewia od stuleci była wykorzystywana przez mieszkańców Ameryki Południowej jako naturalna substancja słodząca i lecznicza.

Eksperci alarmują: spożywamy zdecydowanie za dużo cukru! Podczas gdy dietetycy radzą nie przekraczać dorosłym porcji 90 g (około 18 łyżeczek) dziennie, większość z nas spożywa go około 10-12 razy więcej! Słodzimy herbatę, pijemy słodkie napoje, do tego spożywamy słodycze. Sacharoza, fruktoza i inne rodzaje cukru dodawane są sztucznie praktycznie do wszystkiego co jemy. Służą jako konserwant, polepszacz smaku, a także coś, co ma nas uzależnić.

Suplementy diety – polemiki

Suplementy diety służą do tego, aby uzupełnić dietetyczne niedobory składników ważnych do zachowania pełni zdrowia. Jak należy je stosować i gdzie kupować?

Suplementy diety to środki spożywcze, których celem jest uzupełnienie normalnej diety, produkowane w formie umożliwiającej dawkowanie (kapsułki, tabletki). Suplement diety jest skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych, kwasów tłuszczowych, substancji roślinnych, a także probiotyków. Regulacje prawne dla suplementów diety stworzyły dyrektywy unijne, a w Polsce odpowiednie rozporządzenia Ministra Zdrowia.

Stewia – słodycz bez kalorii

Alternatywą dla stosowania cukru trzcinowego czy buraczanego może być naturalny produkt – liście stewii. Suszone, pokruszone listki nadają się do słodzenia kawy czy herbaty, są około 15-45 razy słodsze od cukru.

Dietetycy od dawna zalecają ograniczenie „pustych kalorii”, czyli białego cukru, białego pieczywa. Niestety, spożycie cukru w krajach Zachodu sięga nawet 40-50 kg/mieszkańca przyczyniając się do epidemii otyłości. Słodkie produkty mogłyby być zdrowsze gdyby biały cukier choć w części zastąpić innym produktem. Jednak niechętnie używamy syntetycznych słodzików, typu aspartamu.

Niedobory potasu i magnezu

Potas i magnez to makroelementy, które biorą udział w wielu procesach zachodzących w organizmie. Ich niedobór może skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, dlatego należy dbać o utrzymanie prawidłowego stężenia tych pierwiastków.

W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków w postaci wielu różnych związków chemicznych, zarówno nieorganicznych, jak i organicznych. Stanowią one około 4 proc. masy ciała dorosłego człowieka.

Sposób na odchudzanie

Czy można schudnąć dzięki gotowym niskokalorycznym posiłkom? Co zawierają koktajle i zupy? Jak stosować tego typu środki na odchudzanie? Przedstawiamy wybrane preparaty.

VLCD (VERY LOW CALORIE DIET)

ALLÉVO

Allévo Zupa brokułowa z bazylią i kaszą kuskus, ziemniaczano-porowa lub grzybowa – proszek, 5 saszetek.
Allévo Koktajl o smaku bananowo-malinowym, truskawkowo-jagodowym lub czekoladowym – proszek, 5 saszetek.

Co lubi mózg

Coraz częściej problemy z pamięcią mają osoby aktywne zawodowo, po 40.-45. roku życia. Przyczynia się do tego stres, nadmiar obowiązków, nieregularne posiłki, a także mała aktywność fizyczna. Tymczasem o mózg trzeba dbać.

Lekarze szacują, że łagodne zaburzenia poznawcze dotykają kilku procent osób w wieku 48-59 lat, ale już kilkunastu procent powyżej 60. roku życia.

Wspomaganie odchudzania

Co się znajduje się w preparatach wspomagających odchudzanie i jak one działają? Przedstawiamy zestawienie najpopularniejszych preparatów, których celem jest wspomaganie odchudzania.

Jednofazowe
**Colon slim (granulat, 300 g)**

Skład: błonnik korzenia konjac, prebiotyki, babka płesznik, guma guar, węglan wapnia, tlenek magnezu
Działanie: Składniki zapewniają uczucie sytości, co pomaga ograniczyć ilość spożywanych pokarmów.

Dzień dobry z cytryną

Sposobów na początek dnia jest mnóstwo. Wiele ludzi zaczyna dzień od kawy lub od niezdrowego zestawu kawa i papieros. Czarny napój zamień na wodę z cytryną, a czarny dym puść z dymem. Witamina C da Ci kopa na początek dnia. Woda z cytryną pobudzi trawienie i dobrze nawodni twój organizm. Po całej nocy żołądek jest pusty, a organizm lekko odwodniony.

Hipokaliemia? Hipochloremia? Hiponatremia? Pytania o sól.

Bez soli jak bez chleba – mówi stare porzekadło. Jednak niewiele osób wie, że sól może zapobiegać utracie wody z organizmu. Sól morska jodowana drobnoziarnista, o obniżonej zawartości sodu oraz sól himalajska zawierają wiele pierwiastków mineralnych, dzięki czemu maja właściwości nawadniające.

Sól ma wpływ na organizm człowieka

Alergia pokarmowa – nie lekceważ!

W Europie liczba osób z alergią pokarmową sięga już 58 milionów. Co roku liczba osób umierających na skutek powikłań alergii pokarmowych wzrasta. Eksperci ostrzegają, że alergikiem może stać się każdy z nas, praktycznie z dnia na dzień.

Spożycie niektórych produktów, nawet w śladowych ilościach może prowadzić do anafilaksji – ciężkiej zagrażającej życiu reakcji o bardzo gwałtownym przebiegu. Nie ma wątpliwości, że wielu tragedii można by uniknąć, gdyby alergicy były lepiej wyedukowani co do przyczyn reakcji, metod zapobiegania oraz postępowania w razie objawów anafilaksji.

Dieta dla mózgu

Miewasz problemy z pamięcią i koncentracją? A może nie możesz skupić się na wykonywanym zadaniu. To oznacza, że czas odżywić mózg i odpocząć.

Masa mózgu wynosi około 2% masy całego ciała, a jednocześnie zużywa aż 20% kalorii dostarczanych w pożywieniu. Dlatego nasze samopoczucie i zdolności intelektualne w dużym stopniu zależą od tego, co jemy i pijemy.

Jedz zdrowo, unikniesz nowotworu

Ryzyko zachorowania na nowotwory można zmniejszyć. Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia aż 1/3 nowotworów można zapobiec. Sposobem na to jest prewencja pierwotna, czyli zmiana sposobu życia na zdrowszy i aktywniejszy, zanim jeszcze pojawią się jakiekolwiek symptomy choroby.

dieta nastolatków

Dojrzewanie nastolatków i dieta

Rzadko podkreśla się fakt, że sposób odżywiania nastolatków łączy się bezpośrednio z tempem procesu dojrzewania. Dzieci, a zwłaszcza dziewczynki, które mają nadprogramowe kilogramy mogą wcześniej dojrzewać. Niedowaga natomiast może znacznie opóźniać ten proces. O wpływie diety na proces dojrzewania opowiada Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH