Słowa “depresja” przyjęło się używać do określenia chandry, obniżonego nastroju, chwilowego braku motywacji czy chęci do działania. Jest to zazwyczaj spowodowane chronicznym stresem, przemęczeniem wywołanymi m.in. warunkami środowiskowymi. Kiedy następuje moment, gdy taki stan ewoluuje do poważnej choroby? Jak rozpoznać depresję i jak z nią walczyć? Jak powinna wyglądać dieta w depresji, która poprawi nastrój? Na te pytania odpowie ekspert Kreacji Ciała, Paulina Buraczewska, Dietetyk.
Objawy depresji i czas trwania
Pierwszym czynnikiem, po którym możemy rozpoznać, że nasz obniżony nastrój to już nie tylko chwilowy stan, jest jego czas trwania. O depresji możemy mówić już w momencie, kiedy objawy utrzymują się nieprzerwanie przez co najmniej 2 tygodnie. Obniżonemu nastrojowi może towarzyszyć lęk, płacz, utrata radości życia, utrata zainteresowań, zniecierpliwienie, drażliwość, obniżona samoocena, samooskarżenia, negatywne nastawienie. Depresja może się objawiać również problemami z motywacją i mobilizacją do działania, trudnościami z podejmowaniem decyzji, zaburzeniami rytmu snu i czuwania, utratą apetytu lub przeciwnie – wzmożonym uczuciem głodu. Może występować również osłabienie, zmęczenie, zmniejszone libido. Bardzo trudno jest postawić prawidłową diagnozę samodzielnie. Zazwyczaj mamy tendencje do wyolbrzymiania swojego słabszego nastroju i przypisywania mu zaburzeń depresyjnych, lub odwrotnie – unikamy przyznania się przed sobą, że mierzymy się z realną chorobą. Dlatego też, najlepiej jest zaplanować wizytę u specjalisty, który postawi diagnozę i wskaże jak powinno wyglądać leczenie depresji.
Diagnozowanie
Kiedy stajemy oko w oko z problemem samodzielnie możemy skorzystać ze sprawdzonego narzędzia jakim jest Skala Depresji Becka (skala samooceny służąca do przesiewowego rozpoznania u siebie objawów depresji) i na podstawie jej wyników zdecydować o wizycie u psychoterapeuty. W diagnozowaniu najważniejsza jest jednak konsultacja z wykwalifikowaną, doświadczoną osobą, która w sposób obiektywny oceni nasz aktualny stan psychiczny i na pewno pomoże w ostatecznym postawieniu diagnozy oraz w ustaleniu dalszego postępowania.
Zmiany w jadłospisie czyli dieta w depresji
Dieta w depresji nie różni się nadto od podstawowych zaleceń związanych ze zdrowym odżywianiem. Jest jednak kilka kwestii, na które warto zwrócić uwagę. Bardzo ważna jest odpowiednia ilość białka, a mianowicie aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować – takich jak tyrozyna czy tryptofan. Są one niezbędne to produkcji neuroprzekaźników – serotoniny i dopaminy, które odpowiadają za nastrój i samopoczucie. Osoby zmagające się z depresją powinny zwracać uwagę również na odpowiednie nawodnienie oraz dostarczanie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, które zmniejszają stany zapalne, regulują nastrój, chronią przed demencją, zmniejszają agresję w sytuacjach stresowych. Bardzo ważne są również witaminy z grupy B, cholina, witamina D oraz minerały, takie jak magnez, żelazo, cynk, wapń czy selen. Nie można również zapomnieć
o wspomaganiu pracy jelit oraz dbaniu o mikroflorę jelitową. Jelita powiązane są z mózgiem bezpośrednio nerwem błędnym tworząc tzw. oś mózgowo – jelitową. Mikroorganizmy bytujące w jelitach są niezwykle istotnym elementem, ponieważ wywierają wpływ na mechanizmy neurologiczne, endokrynne i immunologiczne. Wpływają również na nastrój, samopoczucie, równowagę hormonalną, odporność oraz zdrowie. Reasumując wpływają na równowagę całego organizmu, dlatego tak ważne jest, aby dbać o „jakość” bakterii jelitowych i odpowiednio je wspomagać stosując probiotyki i prebiotyki.
Czego unikać?
Z diety należy natomiast wykluczyć produkty przetworzone, bogate w glutaminian sodu czy izomery trans kwasów tłuszczowych, a także alkohol. Wszystkie wyżej wymienione składniki odżywcze niezbędne w żywieniowym leczeniu depresji znajdują się w diecie oraz suplementacji zgodnej z założeniami Programu Przemiany Metabolicznej. Również przewlekły stres czy zaburzenie rytmu dobowego nie sprzyjają walce z depresją. Należy zadbać o regularny sen, aktywność fizyczną na świeżym powietrzu, a także nauczyć się skutecznych technik radzenia sobie ze stresem np. poprzez oddanie się pasjom, rozmowę z najbliższymi, zorganizowanie wieczoru z ulubionym filmem lub książką, wyspanie się.
“Klientka Kreacji Ciała, miała zdiagnozowaną depresję, która po zastosowaniu Programu Przemiany Metabolicznej zmniejszyła dawki leków psychotropowych za zgodą lekarza – jej stan psychiczny na tyle się poprawił, że było to możliwe, co było niemałym sukcesem. Miała więcej energii do działania, chęci do życia, była radośniejsza. Dodatkowo nastąpił spadek masy ciała, co również przyczyniło się do poprawy nastroju i odzyskania wiary w siebie. U pacjentów z depresją niebagatelne znaczenie oprócz opieki lekarskiej, ma odpowiednio dobrana farmakoterapia, wsparcie psychologa, prawidłowa dieta oraz szeroko pojęta higiena życia.” – mówi ekspert Kreacji Ciała, Paulina Buraczewska, Dietetyk.
Źródło: http://kreacjaciala.pl/