Jedz i bądź zdrów!

Jedz i bądź zdrów!

Wszystko wskazuje na to, że rarytasy polskiej kuchni lepiej jeść tylko od święta. Jeśli chcemy przedłużyć sobie życie, musimy przestawić się na dietę śródziemnomorską.

Homocysteina a ryzyko miażdżycy

Przez wiele lat uważano, że jedynym powodem zmian miażdżycowych jest nadmierne stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Lista znanych czynników zwiększających ryzyko zawału wydłużyła się ostatnio o homocysteinę. Czynnik ten w większości przypadków można wyeliminować.

Tętno życia

Obok podwyższonego ciśnienia i poziomu cholesterolu, także zbyt szybkie bicie serca jest niepokojącym objawem.

Ogółem z powodu choroby wieńcowej umiera około 24 proc. mieszkańców krajów Unii Europejskiej – mówi prof. Andrzej Rynkiewicz z Akademii Medycznej w Gdańsku, prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

Przyczyną choroby wieńcowej jest miażdżyca, obecnie określana jako przewlekły proces zapalny, prowadzący do odkładania złogów w naczyniach krwionośnych. W Polsce cierpi na chorobę wieńcową około 2 milionów osób i zdarza się od 80 do 100 tysięcy zawałów rocznie.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH