Jedz i bądź zdrów!
Wszystko wskazuje na to, że rarytasy polskiej kuchni lepiej jeść tylko od święta. Jeśli chcemy przedłużyć sobie życie, musimy przestawić się na dietę śródziemnomorską.
Autor Na Zdrowie | choroby nowotworowe, ciśnienie tętnicze, dieta, efekt jo-jo, Katarzyna Kwiatkowska, miażdzyca, mięso, mleko, przyprawy, ryby, Schorzenia układu krążenia i serca, tłuszcze, układ pokarmowy, warzywa i owoce, zboża, zdrowa żywność, zły cholesterol LDL | Dietetyka |
Wszystko wskazuje na to, że rarytasy polskiej kuchni lepiej jeść tylko od święta. Jeśli chcemy przedłużyć sobie życie, musimy przestawić się na dietę śródziemnomorską.
Autor Na Zdrowie | Danuta Zapolska-Downar, miażdzyca, statyny, zły cholesterol LDL | Farmacja |
Statyny są jednym z najważniejszych osiągnięć farmakologii XX wieku. Ich odkrycie umożliwiło postęp w pierwotnej i wtórnej profilaktyce choroby niedokrwiennej.
Autor Na Zdrowie | Dariusz Winek, inhibitory receptorów glikoproteinowych, kardiologia, miażdzyca, powikłania, tienopirydyny, zakrzepy | Geriatria, Neurologia |
Choroba niedokrwienna serca oraz udar mózgu są głównymi przyczynami przedwczesnych zgonów u dorosłych. Szacuje się, że stanowią one prawie 50 proc. wszystkich zgonów w Europie. Głównym sprawcą tej epidemii jest miażdżyca.
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, białko, błonnik, dieta, kwasy tłuszczowe, Magdalena Makarewicz-Wujec, miażdzyca, WHO, zły cholesterol LDL | Dietetyka |
Do najważniejszych żywieniowych czynników rozwoju miażdżycy należą: nadmierna podaż białka pochodzenia zwierzęcego, nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów trans, cholesterolu pokarmowego oraz niedobór w diecie błonnika pokarmowego i witamin antyoksydacyjnych.
Autor Na Zdrowie | choroba niedokrwienna serca - CHD, farmakologia, Jerzy Gąsowski, kardiologia, miażdzyca, nitraty | Kardiologia |
W ciągu ostatnich 20 lat nastąpił ogromny postęp w zakresie rozpoznawania i leczenia choroby niedokrwiennej serca. Pojawiły się nowe leki, a zatem i nowe możliwości leczenia.
Autor Na Zdrowie | choroba Alzheimera, Hcy, hipercholesterolemia, hiperhomocysteinemia, homocysteina, Magdalena Rozalska, miażdzyca, Wiesław Tadeusiak, witamina B9(kwas foliowy) | Farmacja |
Przez wiele lat uważano, że jedynym powodem zmian miażdżycowych jest nadmierne stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Lista znanych czynników zwiększających ryzyko zawału wydłużyła się ostatnio o homocysteinę. Czynnik ten w większości przypadków można wyeliminować.
Autor Na Zdrowie | Maciej Chlebus, miażdzyca, Schorzenia układu krążenia i serca, streptokinaza, zawał | Kardiologia |
Miażdżyca – to schorzenie zna większość dorosłych Polaków i brzmi dla nich prawie jak wyrok. Mimo to, wielu z nas nie wie, jak się przed nią bronić.
Autor Na Zdrowie | cholesterol HDL, miażdzyca, Schorzenia układu krążenia i serca, statyny, zawał, zespół X, zły cholesterol LDL | Kardiologia |
Blaszka miażdżycowa, powstaje na skutek odkładania się w ścianie tętnic substancji tłuszczowych (przede wszystkim cholesterolu), które włóknieją, wapnieją i w konsekwencji zatykają tętnice.
Autor Na Zdrowie | choroba wieńcowa, ciśnienie tętnicze, miażdzyca, serce, zły cholesterol LDL | Kardiologia |
Obok podwyższonego ciśnienia i poziomu cholesterolu, także zbyt szybkie bicie serca jest niepokojącym objawem.
Ogółem z powodu choroby wieńcowej umiera około 24 proc. mieszkańców krajów Unii Europejskiej – mówi prof. Andrzej Rynkiewicz z Akademii Medycznej w Gdańsku, prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Przyczyną choroby wieńcowej jest miażdżyca, obecnie określana jako przewlekły proces zapalny, prowadzący do odkładania złogów w naczyniach krwionośnych. W Polsce cierpi na chorobę wieńcową około 2 milionów osób i zdarza się od 80 do 100 tysięcy zawałów rocznie.