Witaminy w diecie cukrzycowej

Wbrew panującej powszechnie opinii, żywienie osób z cukrzycą powinno być oparte na dotyczących wszystkich ludzi a nie tylko chorych – zasadach racjonalnego żywienia.
Przestrzeganie zdrowego trybu życia (w tym diety) jest dla diabetyka szczególnie istotne, gdyż może zredukować bądź znacznie opóźnić charakterystyczne dla cukrzycy ryzyko wystąpienia poważnych powikłań, takich jak miażdżyca, nadciśnienie, upośledzenie wzroku, nerek czy układu nerwowego. Istotne znaczenie ma odżywianie bogate w warzywa i owoce, ubogie w tłuszcze i cukier. Cukrzyca może powodować jednak niedobory składników witaminowo-mineralnych, dlatego w niektórych przypadkach należy uzupełniać te straty. Niektóre witaminy i sole mineralne mają szczególny wpływ na profilaktykę powikłań cukrzycowych oraz na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Co nowego w antyoksydantach?

Zanieczyszczenie środowiska, dziura ozonowa, dieta uboga w świeże owoce i warzywa, nałogi, spędzanie wolnego czasu przed telewizorem lub komputerem sprzyjają powstawaniu wolnych rodników. W ostatnich latach zdecydowanie wzrosło zainteresowanie antyoksydantami, chroniącymi ludzki organizm przed ich negatywnym wpływem.

BioLuteina Plus laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

**Piąta edycja Nagrody Profesorów Farmacji była nietypowa, bowiem nagrody zostały przyznane dwuetapowo.**
W pierwszym etapie wyróżniono preparat [**Chela-Mag B6**](/news/chela-mag-b6-laureatem-nagrody-profesorow-farmacji “Chela-Mag B6 laureatem Nagrody Profesorów Farmacji”), w drugim etapie dwa preparaty firmy Lek-Am: BioLuteina Plus oraz [**Furoxin**](/news/furoxin-laureatem-nagrody-profesorow-farmacji “Furoxin laureatem Nagrody Profesorów Farmacji”).

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH