Dietą można zmniejszyć stres

Odpowiednio skomponowana dieta pomaga zredukować stres. Warto m.in. ograniczyć spożycie mięsa, gdyż zawiera ono substancje, które pobudzają wydzielanie kortyzolu, czyli hormonu stresu – radzi dietetyk Magdalena Makarowska.

-Warto, by nasza dieta była oparta na pewnych grupach produktów, które zawierają substancje działające antystresowo – przekonuje specjalistka.

Wyciszająco podziałają: produkty pełnoziarniste, grube kasze, orzechy, pestki dyni, słonecznika, pomarańcze, maliny, truskawki, porzeczki, seler naciowy, szpinak natka pietruszki oraz czekolada (ale w niewielkiej ilości).

Kaloryczność alkoholu powinna być na etykiecie

Na napojach alkoholowych powinna być umieszczana informacja o liczbie kalorii – przekonują naukowcy.

Według dr Fiony Sim, szefowej brytyjskiego Royal Society for Public Health, alkohol przyczynia się do epidemii otyłości i prawo powinno wymagać, by restauracyjne menu i etykiety określały nie tylko zawartość alkoholu, ale także wyraźnie podawały wartość energetyczną drinków.

Wegetarianizm nie dla młodych

Dieta wegetariańska nie jest odpowiednia dla młodych ludzi. Rezygnacja ze spożywania mięsa może u nich prowadzić do deficytu cholesterolu, który bierze udział w powstawaniu hormonów płciowych, np. kobiecego progesteronu.

Jak podkreśla dr Agata Wawrzyniak z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, wegetarianizm powoduje także niedobory przeciwkrzywiczej witaminy D, niezbędnej w młodym wieku.

Brak ruchu nas zabija

Brak ruchu zabija nas dwa razy częściej niż otyłość – wynika z trwającego 12 lat badania, przeprowadzonego z udziałem ponad 300 tysięcy osób.

Uczeni z University of Cambridge sprawdzili, jakie są główne czynniki przedwczesnej śmierci. Zaprosili do badania 334 161 Europejczyków. Przez 12 lat obserwowali, jak bardzo są aktywni fizycznie, jaka jest ich waga oraz badali stan ich zdrowia i odnotowywali przypadki śmierci.

Awokado obniży poziom cholesterolu

Spożywanie jednego awokado dziennie znacząco obniża poziom złego cholesterolu – dowodzą badacze z Pennsylvania State University.

Oczywiście oprócz tego potrzebna jest odpowiednio zbilansowana dieta, a wprowadzenie awokado powinno wiązać się z rezygnacją z innych pokarmów o podobnej wartości kalorycznej.

Pandemia otyłości

Mamy już pandemię, a nie tylko epidemię otyłości – stwierdzili specjaliści Instytutu Żywności i Żywienia na konferencji naukowej w Warszawie.

Prof. Jadwiga Charzewska z Instytutu Żywności i Żywienia powiedziała, że dane ze 188 krajów w 21 regionach świata wykazały, iż w ostatnich 33 latach liczba dorosłych ludzi otyłych lub z nadwagą wzrosła z 857 mln do 2,1 mld. Odsetek mężczyzn z nadmierną masą ciała zwiększył się z 29 do 37 proc., a kobiet – z 30 do 38 proc.

Kwasy omega-3 zmniejszają chęć na papierosa

Suplementy z kwasami omega-3 zmniejszają ochotę na nikotynę, a co za tym idzie – liczbę wypalanych dziennie papierosów.

-Substancje i leki, wykorzystywane obecnie, by pomóc ludziom w ograniczeniu i rzuceniu palenia, nie są zbyt skuteczne i wywołują efekty uboczne, z którymi trudno sobie poradzić. Wyniki naszego studium wskazują, że prawie pozbawiony skutków ubocznych, tani i łatwo dostępny suplement diety w postaci kwasów omega-3 znacząco ogranicza palenie – podkreśla dr Sharon Rabinovitz Shenkar z Uniwersytetu w Hajfie.

nutridrink

www.nutridrink.pl

Strona www.nutridrink.pl jest portalem dedykowanym pacjentom: chorym przewlekłe lub onkologicznie, przed i po operacjach, przy rekonwalescencji oraz w podeszłym wieku – oraz ich opiekunom. Poprzez zapewnienie informacji i wiedzy na tematy związane z odżywianiem w chorobie – ma za zadanie wspierać pacjentów i ich bliskich w chorobie.

Nabiał sprzyja zdrowiu metabolicznemu

Nabiał sprzyja zdrowiu metabolicznemu oraz zmniejsza ryzyko chorób metabolicznych, takich jak otyłość czy cukrzyca typu 2 – przekonują kanadyjscy naukowcy.

Naukowcy z CHU de Québec Research Center i Laval University zbadali zależności między jedzeniem nabiału a specyficznymi metabolicznymi czynnikami ryzyka (m.in. poziomem glukozy w osoczu, markerami zapalnymi, ciśnieniem krwi czy profilem lipidowym) w zdrowej populacji.

Czerwone wino pomaga w trądziku

Czerwone wino pomaga w walce z trądzikiem, wspomagając efekty jego terapii – twierdzą naukowcy z University of California w Los Angeles.

Siłą czerwonego wina jest duża zawartość przeciwutleniaczy, w tym resweratrolu. Składnik ten znajduje się również w jagodach, winogronach. Ma udowodnione działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz hamuje powstawanie zmian trądzikowych. Spożywanie go w połączeniu ze stosowaniem kosmetyków z nadtlenkiem benzoilu daje dobre efekty leczenia wyprysków na skórze.

Jesteś w ciąży? Jedz brokuły!

Sposób odżywiania kobiety w ciąży ma kluczowe znaczenie na wzrastanie i rozwój płodu. Niedobór składników odżywczych, witamin oraz minerałów w tym okresie, może mieć trwały wpływ na zdrowie dziecka, także po jego przyjściu na świat.

Należy zadbać więc o to, by dieta przyszłej mamy była bogata w odżywcze i wartościowe składniki. Jednym z tych, który warto wcielić do jadłospisu, jest zdecydowanie brokuł.

Dobro z natury
Ciążą to wyjątkowy czas w życiu kobiety. Niejednokrotnie wiąże się ze zmianą dotychczasowego stylu życia, zwłaszcza w obszarze odżywiania.

Co trzeci Polak na diecie

Niemal co trzeci Polak (30 proc.) stosuje jakąś dietę, w tym co czwarty (26 proc.) jest na diecie eliminacyjnej, polegającej na ograniczaniu lub eliminowaniu jakichś produktów z jadłospisu – wynika z sondażu Centrum Badania Opinii Społecznej.

55 proc. decydujących się na dietę ograniczyło lub wyeliminowało z jadłospisu cukier i słodycze, 34 proc. tłuste potrawy, w tym mięso, 23 proc. alkohol, 17 proc. kawę, 17 proc. gotowe dania (np. do podgrzania w mikrofalówce lub w piekarniku), a 11 proc. mięso (ogólnie lub jakiś jego rodzaj).

Konserwanty: im mniej, tym lepiej

Konserwanty zawarte w żywności mogą powodować problemy gastryczne, nasilać problemy związane z alergiami, a także być przyczyną migren i nasilać objawy ADHD u dzieci. Niektóre konserwanty niszczą również witaminy z grupy B.

Substancje konserwujące kryją się pod symbolami „E” z numerami od E200 do E299. Do najpopularniejszych zalicza się sorbinian potasu (E202) i benzoesan sodu (E211). – Oba mogą wywołać alergie. Benzoesan sodu może dodatkowo podrażniać błonę śluzową żołądka – mówi dr Zuzanna Antecka, specjalista do spraw żywienia.

Czerwone wino może zapobiegać próchnicy

Czerwone wino i wyciąg z pestek winogron mogą pomóc zapobiegać próchnicy – wykazały najnowsze badania opublikowane na łamach „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Według autorów badania – zespołu naukowców pod kierownictwem M. Victorii Moreno-Arribas – próchnica, choroby przyzębia i utrata zębów dotyczą nawet 60-90 proc. światowej populacji. Problem zaczyna się, gdy wchodzące w skład płytki nazębnej bakterie uwalniają kwasy, prowadząc do demineralizacji szkliwa.

Suplementy diety – nauka dla przemysłu

Jak korzystać z suplementów diety? Na pewno rozsądnie. Zawsze warto zastanowić się nad stosowaną dietą i wprowadzić zmiany. Seminarium zorganizowane przez Krajową Radę Suplementów i Odżywek (KRSiO) było poświęcone roli nauki w projektowaniu i analizie preparatów uzupełniajacych dietę.

W dniu 28 kwietnia odbyło się  seminarium Rady Eksperckiej KRSIO „Suplementy diety – nauka dla przemysłu”, podczas którego zostali zaprezentowani zwycięzcy I Konkursu Krajowej Rady Suplementów i Odżywek na najlepszą pracę dyplomową na temat suplementów diety i żywności funkcjonalnej. 

Warzywa i owoce zmniejszają ryzyko udaru

Wzbogacenie codziennej diety o warzywa i owoce wystarczy, by zmniejszyć ryzyko udaru mózgu – przekonują chińscy uczeni. Wyniki badań naukowców z Qingdao Municipal Hospital w Chinach zostały opublikowane na łamach magazynu „Stroke”.

Uczeni przeanalizowali wyniki 20 badań prowadzonych w ciągu ostatnich 19 lat i dotyczących związku między spożyciem warzyw i owoców a ryzykiem udaru mózgu. Okazuje się, że wystarczy jeść codziennie 200 g owoców, by obniżyć ryzyko udaru o 32 proc. Poza tym zagrożenie maleje o 11 proc. u osób, które codziennie spożywają 200 g warzyw.

Karmieni piersią w dzieciństwie żyją dłużej

Osoby, które w dzieciństwie były karmione mlekiem matki, rzadziej cierpiały na groźne choroby i przedwcześnie umierały – tak wynika z najnowszych obserwacji, opublikowanych na łamach magazynu „Proceedings of the Royal Society B”.

Badania prowadzili specjaliści z Northwestern University w USA. Zaprosili do nich siedem tysięcy mężczyzn i kobiet w wieku od 24 do 32 lat. Prawie połowa uczestników badania (44,8 proc.) była w wieku niemowlęcym przez dłuższy czas karmiona piersią.

Coraz częściej kupujemy suplementy diety

Polacy coraz częściej kupują suplementy diety. Wybierają przede wszystkim produkty uzupełniające codzienną dietę o niezbędne witaminy i składniki mineralne – stanowią one połowę sprzedaży w tym segmencie. Chętnie kupowane są także suplementy mające służyć urodzie.

Wartość rynku suplementów diety z roku na rok systematycznie rośnie (o 7 proc. w porównaniu do 2012 roku). W ubiegłym roku Polacy wydali na nie ponad 3 mld zł.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH