Czerwone wino może zapobiegać próchnicy

Czerwone wino i wyciąg z pestek winogron mogą pomóc zapobiegać próchnicy – wykazały najnowsze badania opublikowane na łamach „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Według autorów badania – zespołu naukowców pod kierownictwem M. Victorii Moreno-Arribas – próchnica, choroby przyzębia i utrata zębów dotyczą nawet 60-90 proc. światowej populacji. Problem zaczyna się, gdy wchodzące w skład płytki nazębnej bakterie uwalniają kwasy, prowadząc do demineralizacji szkliwa.

Szczotkowanie zębów nie zawsze daje pożądane rezultaty, a przeciwbakteryjne płyny do płukania jamy ustnej zmieniają kolor dziąseł i wpływają na smak, dlatego ludzie często nie stosują ich tak długo, jak powinni.

Wcześniejsze badania sugerowały, że polifenole, wyciąg z pestek winogron i wino mogą spowalniać wzrost bakterii. Zespół Moreno-Arribas postanowił przeprowadzić pierwsze testy z prawdziwego zdarzenia.

Naukowcy z Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL) w Madrycie i Centrum Medycyny Stomatologicznej Uniwersytetu w Zurychu hodowali chorobotwórcze bakterie w postaci biofilmu. Biofilmy zanurzano na kilka minut w różnych cieczach: czerwonym winie, bezalkoholowym czerwonym winie, czerwonym winie z dodatkiem wyciągu z pestek winogron, a także 12% wodnym roztworze etanolu. Największą skutecznością w eliminowaniu bakterii wykazało się czerwone wino (zarówno z alkoholem, jak i bez alkoholu) oraz wino z dodatkiem ekstraktu z pestek winogron.

(Źródło: kopalniawiedzy.pl)

4.4/5 - (126 votes)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH